Továbbra is Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár, volt Saar-vidék tartományi kormányfő a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) legnépszerűbb elnökjelöltje – mutatta ki egy pénteken, a párt tisztújító kongresszusa előtt egy héttel ismertetett felmérés.

Továbbra is Annegret Kramp-Karrenbauer a német CDU legnépszerűbb elnökjelöltje
Fotó: Wikipédia

A közvélemény-kutatásokban november eleje óta az első helyen álló politikus az ARD országos köztelevízió megbízásából készített felmérés szerint

a teljes lakosságban 39 százalékos, a CDU-szavazók körében 48 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A második Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti (Bundestag-) frakciójának volt vezetője (2000-2002), aki a teljes lakosság 26 százaléka, a CDU-tábor 35 százaléka szerint lenne a legmegfelelőbb elnök.

A harmadik helyen Jens Spahn egészségügyi miniszter áll, a legfiatalabb – 38 éves – elnökjelölt támogatottsága a teljes lakosságban 2 százalékos, a CDU-szavazók körében 9 százalékos – mutatta ki az ARD DeutschlandTrend nevű felmérése.

Az adatok érvényessége korlátozott, mert a párt új elnökét nem a lakosság vagy a CDU-szavazók választják meg, hanem a december 7-én Hamburgban kezdődő kongresszusra delegált 1001 küldött.

A három elnökjelölt péntek este Berlinben fejezte be november közepén elkezdett közös országjárását, amelynek során regionális konferenciákon mutatkoztak be a tagságnak. Ezek a rendezvények a jelöltek egyenként 10-12 perces beszédével kezdődtek, majd a résztvevők kérdéseket tehettek fel nekik nagyjából 90 percen keresztül.

A témákat a kérdések határozták meg, a rendezők csak moderálták a folyamatot, igyekezve lehetőséget teremteni a tagságot foglalkoztató valamennyi ügy megbeszélésére. A kérdések döntően a szociálpolitikára és a gazdaságpolitikára vonatkoztak, külpolitikai ügyeket kevéssé érintettek, kivéve a migrációs-, illetve menekültügyi politikát, bár volt olyan rendezvény, amelyen ezzel a területtel kapcsolatban sem volt kérdés.

Nem akarja kizáratni a Fideszt az EPP-ből

A nyolc regionális konferencián egyszer foglalkoztak Magyarországgal, az utolsó, berlini rendezvényen, a kérdés a Lengyelország és Magyarország ellen indított EU-s eljárásokra vonatkozott.

Annegret Kramp-Karrenbauer válaszában – utalva arra, hogy a CDU/CSU és a Fidesz egyaránt az EU jobbközép pártjait összefogó Európai Néppárthoz (EPP) tartozik – hangsúlyozta, hogy a konfliktusok megoldásával az EPP-n belül kell próbálkozni, és nem szabad azt mondani, hogy "kifelé az EPP-ből", mert így az EU nyugati és keleti részét egymástól elvászató "új, kulturális árkok" kialakulása fenyegetne, ami nem lenne összeegyeztethető a CDU "Európa-párti örökségével".

Friedrich Merz ugyancsak hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy ne jöjjön létre megosztottság az EU keleti és nyugati tagországai között.

Hozzátette: amennyiben a keleti tagországoknak "más elképzeléseik vannak a képviseleti demokráciáról, ha illiberális demokráciáról beszélnek, akkor meg kell mondanunk nekik, hogy nem létezik illiberális demokrácia, mert a demokrácia liberális, vagy nem demokrácia".

Kiemelte: szintén ellenzi, hogy a Fideszt kizárják az EPP-ból, mert "ha kint vannak, soha nem szerezzük vissza őket", ezért inkább meg kell győzni a kelet-európai országokat, hogy számukra is a liberális demokrácia a megfelelő.

Jens Spahn nem ismertette álláspontját részletesen, csupán azt emelte ki, hogy a CDU-nak felelősségteljesen kell politizálnia, és küzdenie kell azért, hogy a CSU-s csúcsjelölt, Manfred Weber által vezetett EPP sikeres legyen a 2019-es európai parlamenti választáson.

A regionális konferenciák alapján az tűnik valószínűnek, hogy a verseny Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz között dől majd el. A rendezvények többségén nagyjából egyforma lelkesedéssel fogadta őket a közönség, Jens Spahn felszólalásait pedig rendszerint kevesebb, és rövidebb ideig tartó taps jutalmazta.

Nem mindenben követi Merkelt

Annegret Kramp-Karrenbauer a távozó pártelnök, Angela Merkel kancellár támogatottjának számít, de a konferenciákon az eddigitől eltérő politikát hirdetett meg. Így például míg Angela Merkel az államháztartás egyensúlyára helyezi a hangsúlyt, Annegret Kramp-Karrenbauer a lakosság terheinek csökkentését szorgalmazza, és

míg Merkel a 2015-ös menekülthullámmal kapcsolatos döntések körüli viták lezárását sürgeti, Kramp-Karrenbauer az ügy mélyreható elemzését pártolja, és azt javasolja, hogy 2019-ben rendezzenek fórumokat, amelyeken csak a migrációról és a menekültügyről beszélnek, és levonják a 2015-ös helyzet megismétlődésének elkerüléséhez szükséges tanulságokat.

Ugyanakkor egyik elnökjelölt sem bírálta közvetlenül, személyesen Angela Merkelt, és egymást sem kritizálták. A rendezvények jellemzően felszabadult hangulatúak és rendkívül látogatottak voltak, több városban módosítani kellett a terveket, új, nagyobb helyszínt kellett keresni, hogy elférjenek a jelentkezők. A CDU adatai alapján a konferenciákon több mint 20 ezren vettek részt, a párt portálján pedig százezres nagyságrendben követték érdeklődők az online közvetítést.

Az elnökválasztási folyamat megítélése a teljes lakosságot tekintve is pozitív, a DeutschlandTrend adatai alapján a németek 55 százaléka úgy véli, jót tesz a CDU-nak a jelöltek versengése.

A felmérés szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 28 százalékos, ami 2 százalékpontos növekedés a kutatássorozat előző, november elején végzett adatfelvétele óta.

Angela Merkel október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg ismét a CDU elnöki tisztségét, 18 év után befejezi pártvezetői munkáját, és legkésőbb a ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Majd rájönnek a jelöltek, hogy a hintalovat hamarább tudják vágtára bírni, mint a csutit meggyőzni !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@kokopelli: Legyen igazad, te ismered a német politikusokat.
Stratégia lenne orbán elzavarására, csak a humánerő valahogy nem akar alakulni hozzá.
orbán annyira kiépítette kommunikációs csatornáit, annyi embert tud hazugságban tartani, hogy az igazság hangja csak kevesekhez ér el.
Kikerülni, új párhuzamos kommunikációs csatornákat kiépíteni pedig lehetetlen. A független sajtó ingyenességének fenntartása is már csak hónapok kérdése, stb.
Ebben nagyon hibás az orbán-simogató EU, valamiért mégsem jött az amerikai pénz a független sajtó támogatására, nem akaródzik a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítása...
Britnemona
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Jozefina
"Orbán nem fog tudni megszökni az igazságszolgáltatás elől, még akkor sem, ha az őt érintő történelmi ítélet akkor fog megszületni, amikor már csak az unokái olvashatják el, miféle bűnöket követett el."
olkt.hu/egyesult-allamok-orban-nem-fog-tudni-megszokni/
F_Viktor
@Jozefina: Bízok benne, hogy nem az unokáink ítélkeznek majd orbán gaztettei felett, hanem sokkal előbb kell egy független, polt nélküli bíróság előtt elszámolnia milyen mocskos bűntetteket tett Magyarország ellen!
kokopelli
@F_Viktor: (dec.1) Bevallom nem tudom!Én nem nagyon csípema CDU-t,mert csak egyszer
"Hurrá"-ztam nekik,amikor a Merkel visszaléptette a H.Kohlt a "schwarz pártfinancirozása mi-
att" A CSU-t meg egyenesen rühellem a "mű-népies" afektálása miatt a Seehoferrel az élen! (minden scheggbe bajor dákót!) Ez a választás csak a pártveztő székéért megy!.úgyhogy 00!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.