Noha az Európai Unió a migrációt segítő embercsempészek elleni küzdelem bizonyos területein eredményeket ért el, az Európai Bizottság az emberkereskedelem felszámolására irányuló további lépéseket sürget – jelentette ki az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Brüsszelben kedden.

Dimitrisz Avramopulosz az uniós bizottság emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló második eredményjelentésének ismertetésekor kijelentette, feltétlenül véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy az elkövetők és a visszaélők büntetlenül maradnak.

Mint mondta, a jelentés szerint a 2015 és 2016 közötti időszakban több mint 20 500 férfit, nőt és gyereket vettek nyilvántartásba az emberkereskedelem áldozataként. A tényleges szám azonban ennél valószínűleg jóval magasabb, hiszen számos áldozat észrevétlen marad – emelte ki.

Az emberkereskedelem tekintetében továbbra is a nők és a lányok alkotják a legveszélyeztetettebb csoportot, míg a gyerekek a regisztrált áldozatok 23 százalékát teszik ki. Továbbra is a szexuális kizsákmányolás céljából történő emberkereskedelem a legelterjedtebb, amely az esetek 56 százalékát teszi ki, ezt a munkaerő-kizsákmányolás követi 26 százalékkal.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a büntetőlejárások és ítéletek száma alacsony. A jelentés szerint büntetőeljárásra mintegy hatezer esetben, ítéletre pedig közel háromezer esetben került sor.

A jelentés kiemeli továbbá, hogy fokozódott a tagállamokon belüli emberkereskedelem, valamint a fiatalabb áldozatok és a fogyatékossággal élő személyek behálózása. Avramopulosz felhívta a figyelmet arra is, hogy az áldozatok becserkészésére gyakran az internet és a közösségi média lehetőségeit használják ki, valamint növekedett a migrációval összefüggésben elkövetett emberkereskedelem kockázata is.

Kiemelte, noha voltak bizonyos előrelépések, különösen a határokon átnyúló együttműködés terén, a jelenség folyamatosan változik. Az uniós bizottság ezért megtatározta, hogy a tagállamok erőfeszítéseiket az emberkereskedelem elleni hatékony küzdelem érdekében mely területekre összpontosítsák.

A bizottság véleménye szerint a tagállamoknak javítaniuk kell az adatok rögzítését és nyilvántartásba vételét, a büntetlenség elleni fellépést. A tagállamoknak folytatniuk kell a nemzetközi bűnüldözési és igazságügyi együttműködés javítására irányuló erőfeszítéseiket, és ezzel párhuzamosan elő kell mozdítaniuk a nem uniós országokkal való együttműködést.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.