A francia kormány teljesen és végleg eltörli az üzemanyagadót, ha nem talál másfajta jó megoldásokat az életszínvonal javítására – mondta szerdán Édouard Philippe francia kormányfő a nemzetgyűlésben, miután a sárgamellényes mozgalom országszerte folytatta a tüntetéseket.

A francia kormány kész végleg eltörölni az üzemanyagadó befagyasztását, a tüntetések folytatódtak
Fotó: Facebook/Édouard Philippe

A miniszterelnök kedden jelentette be, hogy eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének a kormány hat hónapos moratóriumot hirdet az üzemanyag adójára, valamint befagyasztja a lakossági energiaárakat és három százalékkal megemeli a minimálbért.

A bejelentésekről szerdán rendezett öt órás parlamenti vitát követően

az 577 fős alsóházban 358 képviselő jóváhagyta a kormányzati intézkedéseket, 194-en ellene szavaztak. A szavazás jelképes volt, azt a kormány kérte, de nem kötelezi semmire a végrehajtó hatalmat.

A moratóriumok keddi kihirdetése az első meghátrálása volt Emmanuel Macron államfőnek, aki 2017 májusi megválasztása óta nem engedett sem az utca, sem az ellenzék nyomásának és a választási programjában megígért menetrendnek megfelelően hajtotta végre reformprogramját. A mostani engedmények azonban érezhetően késve érkeztek a három hete tartó tüntetésekre.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet szerda este közzétett felmérése szerint a franciák 78 százaléka úgy véli, hogy a kormány nem tett eleget a sárgamellényesek elvárásainak, akik folytatták az útblokádokat és újabb országos tiltakozónapot szerveznek szombatra. A szociális mozgalom társadalmi támogatottsága továbbra is magas: változatlanul 72 százalékos a kormányzati engedmények után is, ami arra utal, hogy a franciák a kormányzati javaslatokat nem tartják hatékonynak az életszínvonal emeléséhez.

A felmérés arra is rávilágít, hogy

a franciák 63 százaléka szerint a tüntetéseket folytatni kell, s csak 37 százaléka szeretné, ha befejeződnének. A franciáknak továbbra is 20 százaléka mondja magát sárgamellényesnek, azaz 8 millió ember érzi úgy, hogy romlik vagy stagnál az életszínvonala, és további 50 százalék szolidáris a többiekkel.

A megkérdezetteknek ugyanakkor 84 százaléka elítéli a tüntetéseket kísérő zavargásokat és csak 37 százalékuk megértő az erőszakkal.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő tájékoztatása szerint Emmanuel Macron államfő arra kérte a politikai pártok és a szakszervezetek vezetőit, hogy nyugtassák meg a kedélyeket. A francia hatóságok ugyanis tartanak attól, hogy az újabbi szombati tüntetés is utcai harcokba fordul Párizsban, ahol mintegy 3 ezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt múlt hétvégén barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak.

"A franciák biztonsága és az intézményrendszerünk a tét, ezért mindenkitől felelősséget kérek. A közélet minden szereplője, a politikai és a szakszervezeti vezetők, az újságírók, az állampolgárok, mindenki felelős a megszólalásaiért az elkövetkező napokban"

- mondta a nemzetgyűlésben a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a hatóságok szombaton "kíméletlenek" lesznek a rendbontókkal.

A kormány adó- és szociális politikája ellen november 17-én útblokáddal kezdődött mozgalom megmozdulásain eddig négyen vesztették életüket és több százan megsérültek. Az elégedetlenség a héten továbbterjedt a középiskolák és egyetemek egy részére, valamint a gazdák is jelezték, hogy a jövő héttől tiltakozni fognak. A hét elején elfoglalt üzemanyagtelepeket azonban felszabadították a rendőrök.

Miközben a vezetők nélküli, spontán szerveződő mozgalomban résztvevők egy része Emmanuel Macron lemondását is követeli, a kormány szerint nem annyira egy politikai ellenzéki, hanem a köztársasági berendezkedés megdöntését célzó radikális mozgalom van kibontakozóban. Elemzők szerint pedig a tiltakozás a teljes politikai elit és a képviseleti politika ellen irányul.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tisztelt munkavállalók! A költő szavaival: "vigyázó szemetek Párizsra vessétek!" Azért, nem muszáj a fél főváros felgyújtani, szétverni kirabolni, elég lenne talán csak tüntetni, és inkább sztrájkolni.
nevemnick
@Nessy: halvány remény sincs rá. A megfélemlítés hatott, de nem a migráncsos, hanem a munkahelyféltés (már akinek van)
Jozefina
@Horizont: Úgy gondolom ez a lényeg: "Jelenleg Marine Le Pen próbálja ezt az eseménysort koordinálni, akit pedig nem meglepő módon Putyin pénzel. Azt is észre kellene venni, mennyire feltűnő, hogy van egy kisebbségben lévő, de az élen akciózó, katonás fegyelemmel törő-zúzó, elmaszkírozott keménymag (vajon kik ők, emlékezzünk akárcsak a korábbi focivébéken randalírozó orosz drukkerekre, akik szintén parancsra vonultak)"
Az egyetlen cél Macron hatalmának gyengítése, az EU bomlasztása!!!
Vajon nálunk miért tűri a balga nép az üzemenyag árakban rejlő horror adót??? Mert itt nincs érdeke a nagy orosz medvének hőzöngeni. Elég ha az ország tele van orosz ügynökökkel. És ezzel a hatalom is valószínűleg tisztában van!!!
szalai7777
[--Itt találsz meztelen 18+ lányok a városodban_ : Huit.Re/Lanyok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.