A lövöldözés után magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is.

Három életet követelt a kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés – közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter.

Mint mondta,

további tizenkét ember sebesült meg, köztük hatan kritikus állapotban vannak.

A tárcavezető bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is.

Castaner tájékoztatása szerint az elkövető

két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Hangsúlyozta: az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

Castaner közölte azt is, hogy feloldják a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek időközben ezeket elhagyhatták.

Hárman meghaltak, egy tucatnyian megsérültek a strasbourgi lövöldözésben

A miniszter bejelentette, hogy a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest. Hozzátette:

a városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, ha a gyermekeiket otthon tartják aznap.

Az Európai Parlament zárlatát is feloldották, a képviselők – saját felelősségükre – elhagyhatták az épületet. Ezt Antonio Tajani, az EP elnöke közölte az ülésteremben összegyűlt képviselőtársaival. A városközpontba készülők számára elmondta, hogy oda csak egy a rendőrség által biztosított konvojjal tudnak eljutni.

A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán.

A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, ugyanakkor a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. 

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Jozefina: Bazd már meg a listádat te marharépa, elmulasztottad kilistázni a hazai börtönök teljes személyzetét. Ki a rosseb kérdezte tőled mennyi rabló, gyilkos vagy politikus van a börtönökben aki magyar.

Olyat mutass aki vallási okok miatt gyilkol Magyarországon és magyar. Aki vallásos neveltetése miatt válogatás nélkül öli a magyarokat, aki szándékosan a tömegbe hajt vagy gépfegyverrel öli a karácsonyi vásár látogatóit mert azt mondják neki a hangok.

Fel sem fogod, hogy miket vakkantasz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Klafa
A minap hallottam, hogy az európai terrorcselekmények jelentős részét "európai állampolgárok" követik el. Ami abban tekintetben igaz, hogy arab szülők európában született és radikalizálódott gyermekeiről van szó, ami felveti a kérdést az integrációs erőfeszítések sikeréről illetve, hogy a több millió frissen bevándorolt arab gyerekei közül vajh mennyi fogja ezt a "karriert" választani magának?
1magyar
Az unió vezetői lassúnak találják a saját népük irtását így megszavazták a humanitárius vízumot, hogy felgyorsítsák a folyamatot.
Pálinkás Pál
Na ne már...már megint egy arab??? Libsik...hál istennek hogy a húgyagyú ensz most fogadta el a könnyítést ezeknek a férgeknek!!! Hallgatnám itt a filantrópok véleményét is!!
Peller Anikó
@Jozefina: Bazd már meg a listádat te marharépa, elmulasztottad kilistázni a hazai börtönök teljes személyzetét. Ki a rosseb kérdezte tőled mennyi rabló, gyilkos vagy politikus van a börtönökben aki magyar.

Olyat mutass aki vallási okok miatt gyilkol Magyarországon és magyar. Aki vallásos neveltetése miatt válogatás nélkül öli a magyarokat, aki szándékosan a tömegbe hajt vagy gépfegyverrel öli a karácsonyi vásár látogatóit mert azt mondják neki a hangok.

Fel sem fogod, hogy miket vakkantasz.
Klafa
@Jozefina: Az mutasd meg, hogy hány magyar vagy európai keresztény megy a mekkai zarándokok közé robbantgatni.
Pálinkás Pál
@Jozefina: Az általad felsorolt esetek egy migránsokra teljesen egyező kinézetű ómigráns populáció bűzözési szokásait mutatja be...rájuk ugyanúgy semmi szükség,mint az afrikai utánpótlásra!!!
teuton
@Pálinkás Pál: Analfabeta! Franciaorszagban született francia allampolgar, akinek amar z apja is francia allampolgar!!! Hol olvastal te arabot??? Szerinzed akkor a DEUTSCH Tompi magyar, ha nemet a neve?
Peller Anikó
@teuton: análfabéta te vagy. Ki nem szarja le milyen állampolgár ha arab, jihadista szenny mint te vagy.

Cigány is lehetne csak azok nem allagakabárt üvöltöznek amikor szarrá lövik a fehér, véletlenszerűen kiválasztott, számára ismeretlen tömeget. Ja azok nem is tesznek ilyet.

www.telegraph.co.uk/news/2018/12/12/cherif-chekatt-everything-need-know-strasbourg-terror-suspect/
Pálinkás Pál
@teuton: Te egy mekkora barom vagy!!! Az állampolgárság csak egy papír...nem kell genetikusnak lenni hogy ennek megállapítsd a fajtáját...Már párszor mondtam neked...A Teutonok nyársra húznának hogy egy ilyen bitorolja a nevüket!!!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Afrikai arab a geci, Marokkó / Algériai gyökérrel.

Franciaország, Belgium tele van marokánokkal.
teuton
@Pálinkás Pál: Kevesebbet igyal te palinkas! Ha az allampolgarsag csak egy papir, akkor
1. Miert osztjak Magyarorszagon penuert?
2. Hova lehet egy orszag allamplgarat kitoloncolni?
Azt mar meg sem emlitem, hogy baromi analfabeta vagy, mert nem tuddz ertelmezni! Aki terroristakent egy tömegbe lö, valogatas nelkül, az nem feherek vagy keresztenyek ellen van, mert nem ker elötte vallasi vagy allampolfarsagi gazolast, hanem egy közönseges bünözö, terrorista. Ugyanilyenek voltak minden orszagban, Eszak-Irorszagtol Spanyolorszagon at japanig! Ja, te olvasni nem tudsz...
teuton
@Peller Anikó: Analfabeta! Az "arab" az se nem vallas, se nem allampolgarsag, hanem egy nepcsoport! Azonlivül Marokko es Algeria NEM aran orszagok! Szoval akkor te milyen nepcsoprthoz tartozol? Szerintem az analfabetakhoz, annak pedig a naci alfajahoz...
kokopelli
@teuton: biztos nem a "marokánok"-hoz!Asszem csak "marokkóiak" vannak,de azok is
csak lakósok!Ő már Fanciában született,ergo jogosult volt a francia állampolgárságra!
Nem érdemes vitatkozni olyanokkal,akik állandóan a következő támadásra várnak!Né-
meto.-ban volt valami köztörvényes balhéja és kibaxták vissza a franciákhoz!
Nem érdemes vitatkoznod,mert lehúznak egy szintre,ahonnan ők a megrágott híreket kap-
ják!
Pálinkás Pál
@teuton: Ja..csak nem feltűnő hogy ezeket általában nem a fehérek teszik??? Hol is vannak a világ gennyes gócpontjai??? Ja csak nem azok is "színes" területen?? Unom a baromságaidat,akadj le rólam!!!
Peller Anikó
@teuton: @kokopelli: "The overwhelming majority of Moroccans are of Arab-Berber descent; however, many identify as Arabs or Arabized Berbers."

en.wikipedia.org/wiki/Moroccans

Szólj ha nehézségeid vannak az olvasással. Egyébként igazad van, Marokkó és Algéria tényleg nem aran ország. Hanem arab.

propeller.hu/nagyvilag/3389762-fotot-kozoltek-strasbourgi-merenylorol
teuton
@Peller Anikó: Latom, nehezsegeid vannak az olvasassal+ertelmezessel. Aki nem tud arabusul... Szoval ne idezgess olyan nyelven, amit nem ertesz! A wikin az all a marokkoiakrol, anglul(!), hogy MAGUKAT arab-magrebinek valljak! Valamint a nyelvük sem tiszta arab, hanem magrebi, darija/maziri! Talan olyanrol irogass, amit tudsz-ismersz! Szerintem meg sosem voltal Marokkoban! Majd ha megtanulsz olvasni es ertelmezni, akkor azt is megtudhatod, hogy 1973ig szabadon költözhettek a marokkoiak Europaba, nem volt semmifele korlatozasa a migracionak. Tehat az akkori bevamdorlok es leszarmazottailk jogosoan tartozkodnak Europaban, söt az allampolgarsagot is megkaptak bizinyos, törvenyekben elöirt evek utan, igy semmilyen modon sem lehet öket kiutasitani! A 70es evekben Magyarorszagra is mentek eszak-afrikai diakok, akikböl sok a tanulmanyik lezarasa utan ottmaradt. OLVASS, ertelmezz es ne csak hülye mocskolodasokat firkalj!
kokopelli
Nem sokkal ezelőtt a TV-ben: "lelőték a merénylőt nem messze a tetthelytől",de a hátteret
tovább kutatják,hogy van-e kapcvsolata,vagy magányos marha volt-e a szemét?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.