A spanyol parlament alsóháza a katalán nacionalista pártok támogatásával megszavazta a kormány által javasolt új, 2019-es költségvetési hiánycélt csütörtökön Madridban.

Az előterjesztésben szereplő 1,8 százalékos deficitcél 0,5 százalékponttal több a korábban elfogadottnál, ami mintegy 6 milliárd euró kiadási többletet jelentene a jövő évi büdzsében.

A szocialista kormány javaslatát a kongresszus abszolút többsége támogatta, meglepetésre a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), valamint a Baszk Nacionalista Párt (PNV) is.

"Ez a jó szándék jele" – indokolták szavazatukat a katalán függetlenségi pártok, hangsúlyozva, hogy ez azonban nem jelenti a költségvetési tervezet automatikus támogatását. Utaltak rá, hogy a büdzsé megszavazása attól függ, mit ajánl nekik a spanyol kormány. Követelésük, hogy az állam által elismert népszavazást rendezhessenek Katalónia függetlenségéről.

A kormány júliusban már benyújtotta a törvényhozásnak költségvetésihiánycél-javaslatát, ám akkor elutasították.

Az előterjesztés várhatóan most sem megy át a jövő heti felsőházi szavazáson, mert a szenátusban abszolút többségben van a konzervatív Néppárt (PP), amely nem támogatja a deficitcél növelését.

A spanyol kormány számára az elutasítás azt jelenti, hogy költségvetési tervezetét 1,3 százalékos hiánnyal kell számolnia, vagyis várhatóan nem lesz fedezet több korábban bejelentett intézkedés megvalósítására.

A kabinet január végén készül benyújtani a parlamentnek a tervezetet, amelynek elfogadásához jelenleg nem rendelkezik kellő támogatottsággal.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.