Bezárt az utolsó szénbánya, és ezzel véget ért az ipartörténelem egy korszaka pénteken Németországban.

Az utolsó szénbányát is bezárták Németországban
Fotó: Pixabay

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a bottropi Prosper-Haniel bányában átvehette az utolsó darab kibányászott kőszenet.

"Ez gyásznap Önöknek" – mondta a német államfő Jürgen Jakubeit aknász jelenlétében, aki átnyújtotta a mintegy hétkilogrammos kőszén rögöt.

Ez nemcsak egy darab kőszén, ez egy darab történelem, amit kezemben tartok – jelentette ki Steinmeier.

Peter Schrimpf, a RAG bányászati vállalat vezetője pedig kijelentette:

"Sötét nap ez a mai". A németországi kőszénkitermelés "végérvényesen és visszavonhatatlanul" leáll. Ez minden vájárnak nehezére esik, és aligha lehet szavakba önteni, amit bányászaink ma éreznek

- mondta Schrimpf.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor a bányászat európai jelentőségét emelte ki. Mint mondta, szén és acél nélkül nem indult volna útjára az európai integráció. "A szén és jólét elválaszthatatlanok" – hangsúlyozta Juncker a bottropi ünnepélyes rendezvény előtt, amelyre a politikai, gazdasági és kulturális élet közel ötszáz szereplőjét várták.

A kőszénkitermelés leállításáról 2007-ben állapodtak meg a német szövetségi kormány, valamint a leginkább érintett Észak-Rajna-Vesztfália és Saar-vidék tartományok, illetve az IG BCE bányászati vállalat. Akkor közel 33 ezer vájár és más alkalmazott dolgozott az iparágban. Mára a RAG konszernnek már csak 3 ezer alkalmazottja maradt. Nagyvonalú előnyugdíjazásokkal elejét tudták venni a tömeges elbocsátásoknak.

Az idén Németországban mintegy 2,6 millió tonna szenet termeltek ki. Az 1950-es évek szénbányászatának aranykorában több mint 150 millió tonna volt az éves átlag.

Az utolsó bánya bezárásával nem ért azonban véget a kőszén felhasználása Németországban. Az áramtermelésben és az acélművekben továbbra is rá vannak utalva a kőszénre, amit a jövőben teljesen importból fognak fedezni.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Ez a klima védelem!!! A németek teljes mértéken rá álltak a természetes energia forrásokra, nap energia, szél erőművek, bio gáz termelés, föld energia, vízi erőművek... Követendő példa. Arról nem beszélve, hogy sorra állítják le az atom erőműveiket! Tisztelet érte!!!
lusta
@Jozefina: Nem egészen így van. Csak ennek az egy bányának a dotációja, tehát az adófizetők pénze 1 milliárd euró volt. 1998-tól 40 milliárd eurót fizwettek a bányáknak az adófizetők pénzéből. Egyszerűen olcsóbb az orosz, a kínai, az amerikai import.
Csizmás Kond
A klímát eddig sem a bányászat szennyezte, hanem a kibányászott szén elégetése...amivel ugye nem állnak le sőt most már annyit hozhatnak be amennyit meg tudnak fizetni, mert a kitermeléssel megszűnt a importkorlát is.
1magyar
De minek is kellene a föld mélyéről nagy munkával az energia mikor a Nap eleget tud adni és elég fejlett a tudomány annak igénybevételéhez.
wagabund
..."Az áramtermelésben és az acélművekben továbbra is rá vannak utalva a kőszénre, amit a jövőben teljesen importból fognak fedezni."...

a sunyiság csimborasszója...
magyarbakancs
A világ fejlődését a szénnek köszönhető.
Se gazdasági,se polgári fejlődés nem lett volna a szén nélkül.
Még ma is kőbaltával vágnád a fát.
maci0427
Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz széntüzelés, hiszen megfogják venni ! -- A világon kihaló félben vannak a fák, nincs utánpótlás, pusztul emiatt a természet és az állatvilág ! Ezért megy fel a fa ára Magyarországon is, drága fűtés, ha nem lopottat vesz valaki szarért-húgyért vagy nem maga lopja !!! -- A MEGOLDÁS...-- Szénbányák újra nyitása - Szenes kályhák - Széntüzelés - Elektromos fűtés - Gázfűtés ! Napkollektorok sem megoldás ! Amúgy megfogják majd adóztatni nem is olyan soká, éppen úgy mint az elektromos áramot használó autókat !
Shaleonsa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.