Minden idők egyik legrosszabb karácsonyát zárták az amerikai tőzsdék, december egészét tekintve az 1930-ban, a válság legmélyén mért mínuszokkal vetekszenek a veszteségek.

2008 óta nem volt ekkora visszaesés az amerikai tőzsdéken

A gazdasági adatok önmagában nem indokolnák, de a kamatemelés, a kilátások romlása és Donald Trump temperamentuma megijesztette a befektetőket. Kérdés, hogy jövőre mi lesz az erősebb: a gazdasági fundamentumok vagy a politikai pánik – írja terjedelmes elemzésében az index.hu.

A 2008-2009-es válság óta nem volt ahhoz fogható visszaesés az amerikai tőzsdéken, mint az elmúlt egy héten. A hétfői kereskedés minden idők egyik legnagyobb karácsonyi bukóját hozta, december egészét tekintve pedig a (2008-2009-esnél is súlyosabb) 1929-1930-as válság mínuszaival vetekszenek a veszteségek. Ráadásul nemcsak egy év végi pánikról van szó: a fő amerikai részvényindexek szeptember óta folyamatosan csökkennek, azóta közel 20 százalékot esett a legnagyobb amerikai vállalatok árfolyamai alapján összeállított S&P 500-as mutató.

Az sem tesz jót a kedélyeknek, hogy közben az adósság világszerte csak gyűlik, főleg a feltörekvő piacokon, amelyek egyre fontosabb részei a világgazdasági rendnek, és amelyektől nem idegen, hogy az emelkedő kamatterhek időszakaiban belefussanak egy-egy nagyobb pénzügyi válságba.

De nincsenek sokkal jobb helyzetben a fejlett országok sem, ahol (a Fed és az Európai Központi Bank közelmúltbeli kurzusváltása ellenére) még mindig életben van a 2008-2009-es válság után hozott tűzoltó intézkedések egy része, emiatt pedig elég nehezen tudnának reagálni a gazdasági-pénzügyi helyzet hirtelen romlására.

(index.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.