Szerda hajnalban újabb, 4,8-as erősségű földrengés rázta meg Szicíliát az Etna körül.

Földrengés rázta meg szerdára virradóra a szicíliai Catania térségét, jelentős károk keletkeztek, a sérültek száma a legfrissebb adatok szerint 28-ra emelkedett, egy 80 éves férfit összedőlt lakóháza romjai alól emeltek ki a mentőalakulatok.

A hajnali 3 óra 19 perckor történt, 4,8-as erősségű rengés epicentruma Viagrande és Trecastagni térségében volt az Etna lábánál, Cataniától 30 kilométerre északra.

A legtöbb kár a Zafferana Etnea, valamint Acireale, Aci Sant'Antonio, Aci Catena, Aci Bonaccorsi és Santa Venerina városokban esett. A földrengéstől felriadt lakosok kirohantak az utcára.

Huszonnyolcan sérültek meg, egyikük állapota sem súlyos, hat személyt Catania kórházaiba szállították.

Erős földrengés rázta meg Szicíliát, több tucat ember megsérült – felvételek érkeztek a forrongó Etnáról – videó

Homlokzatdarabok hevernek egy megrongálódott templom előtt a szicíliai Catania közelében levő Fleriben 2018. december 26-án, miután hajnalban 4,8-as erősségű földrengés rázta meg az Etna tűzhányó térségét. A rengés epicentrumát Cataniától északra mérték. A legtöbb kár Fleriben és a szomszédos Zafferana Etnea kisvárosában keletkezett, ahol több épület megrepedt vagy bedőlt. Az Etna december 24-i kitörése óta 73 földrengést mértek, ez volt eddig a legerősebb. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Számos lakóház, épület, templom megrongálódott, megrepedt vagy bedőlt, aminek sok esetben feltehetően az az okra, hogy az épületek többsége régi, nem földrengésbiztos és terméskőből emelték.

A nagyrészt földszintes vagy csak pár emeletes házak falai kidőltek, többen az ablakon keresztül másztak ki az utcára. Zafferana Etneában a házak 80 százaléka megrongálódott.

Az Acirealéhoz közeli Carmelo di Pennisiben összedőlt a helyi templom harangtornya és megrongálódott Szent Emidio szobra is, akit a helyiek a földrengésekkel szembeni védőszentként tisztelnek.

Fleriben egy idősek otthonát evakuáltak. Egy 80 éves férfit és egy másik idős személyt is otthona romjai alól emeltek ki.

A lakosok az éjszaka maradék részét az utcán vagy autóikban töltötték. Megnyitották az iskolákat és tornatermeket, hogy a következő éjszakát itt tudják tölteni.

A Catania és Messina közötti autópályaszakaszt lezárták.

A cataniai repülőtér működik. Catania térségében felfüggesztették a vasúti közlekedést a vonalak ellenőrzésének idejére.

Erős földrengés rázta meg Szicíliát, több tucat ember megsérült – felvételek érkeztek a forrongó Etnáról – videó

Füst gomolyog az Etnából a szicíliai Catania közelében 2018. december 24-én, kevéssel a tűzhányó kitörése előtt. Fotó: MTI/AP/Salvatore Allegra

Az Etna december 24-i kitörése óta 73 földrengést mértek, ez volt eddig a legerősebb.

Az álmukból felriadt emberek beszámolói szerint a földrengés hosszú másodpercekig tartott. A szicíliaiak attól félnek, hogy újabb erős földrengés vagy utórezgések következhetnek.

A vulkánon jelenleg három oldalsó kráterből tör elő a láva, amely este egyébként káprázatos látványt nyújt.

Felébredt a Stromboli is a közeli vulkánszigeten, de szakértők szerint a két vulkán működése nincsen kapcsolatban egymással.

Szicíliában utoljára 1990 decemberében volt nagy erejű földrengés, amely 17 áldozatot követelt.

A szigeten már a 12. századtól hozzászoktak a pusztító földmozgásokhoz.

Messina térségében volt az eddigi legnagyobb olaszországi földrengés 1908-ban az akkori adatok szerint több mint 100 ezer halottal.

Az olasz katasztrófavédelem a kárfelmérést végzi.

Csütörtökön Matteo Salvini olasz belügyminiszter Cataniába utazik.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
sérült templom is! lesz mire pénzt síbolni az újévben, bár addig méh van néhány nap!
szalai48
[[-_--Itt találsz meztelen lányok a városodban : My.Su/Lanyok
Denijenna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
szalai48
=---##-Itt találsz meztelen lányok a városodban : My.Su/Lanyok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.