A hétfő estére bejelentett tüntetések miatt Banja Luka polgármestere – biztonsági okokra hivatkozva – lemondta a boszniai város főterére tervezett szilveszteri műsort.

A tiltakozók egy nappal korábban is megakadályozták, hogy egy helyi énekes megtartsa a főtérre tervezett koncertjét.

A tiltakozást Davor Dragicevic kezdeményezte, akinek a fia eddig tisztázatlan körülmények között halt meg.

A 21 éves, Banja Luka-i David Dragicevic márciusban tűnt el, testét hat nap után találták meg a város melletti folyóban. A nyomozás során előbb kizárták az idegenkezűséget és azt állították, hogy a fiú öngyilkos lett, később azonban felmerült a gyanú, hogy gyilkosság áldozata lett.

David Dragicevic szülei szerint fiukat meggyilkolták, és a rendőrség védi a gyilkosokat, ezért több tüntetést is szerveztek.

Az Igazságot Davidnak elnevezésű mozgalomhoz az utóbbi hónapokban több ezren csatlakoztak, és a tüntetéseket már nemcsak a fiú halálával összefüggésben, hanem a korrupció felszámolása és a rossz gazdasági helyzet miatt szervezték meg.

A több ezres tömeg vasárnap este már Dragan Lukac boszniai szerb belügyminiszter lemondását is követelte, és azzal vádolja a tárcavezetőt és a rendőrséget, hogy falaz a gyilkosoknak. A tiltakozásnak a rendőrség különleges egysége vetett véget, több demonstrálót is letartóztattak, Davor Dragicevic azonban megszökött a hatóságok elől.

Igor Radojicic polgármester hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta,

nem lesznek újévi koncertek, elmarad a tűzijáték, és az 1992-1995-ös boszniai háború óta először, Banja Luka szilveszter éjjel néma marad. "Azoknak pedig, akiknek meg kell oldaniuk a Dragicevic-ügyet, érteniük kell ebből a csendből"

- fogalmazott a polgármester, és arra szólította fel az igazságügyi szerveket, hogy mihamarabb oldják meg a gyilkossági ügyet, hogy Banja Luka lakossága visszatérhessen a normális élethez.

A tiltakozások már 280 napja tartanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.