Jelentős csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön annak nyomán, hogy az Apple információtechnológiai óriáscég 12 éve először csökkentette bevételi várakozásait a gyenge kínai eladásokra hivatkozva.

A válság előszele? – most nagyon sokan a tőzsdéket figyelik: így nyitott ma New York

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,73 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,82 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,21 százalékos mínuszban indította a napot.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerdán közölte, hogy a december 29-vel záródó negyedév bevételeit 84 milliárd dollárra becsülik, ami jóval elmarad a cég 89 és 93 milliárd dollár közötti korábbi előrejelzéseitől, illetve 91,5 milliárd dolláros elemzői várakozásoktól is. A figyelmeztetés elhangzása után újult erővel lángoltak fel azok az aggodalmak, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a kínai gazdasági növekedés lassulása a vártnál nagyobb mértékben csökkenti a vállalati nyereségeket.

A tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben és a nyitás utáni első percekben is az Apple árfolyama több mint 8,5 százalékos mínuszban állt, így a vállalat piaci kapitalizációja 700 milliárd dollár alá esett.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken délutánra javult a hangulat, Londonban nyereségre váltott az irányadó index, Frakfurtban és Párizsban pedig felfelé kapaszkodtak a mutatók napi mélypontjukról.

Csütörtök délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,21 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,74 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,69 százalékos mínuszban állt.

Az Apple figyelmeztetése a devizapiacokat is megrázta és hirtelen összeomlást (flash crash) okozott hajnalban a korai ázsiai kereskedésben. A dollár árfolyama néhány perc alatt 105 jen alá, több mint 3,5 százalékos mínuszba került, ez pedig masszív stop-loss eladásokat indított el a japán jen és más devizák keresztjében is.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1369 dollárt adtak, 0,21 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,90 százalékkal gyengült a dollár, 107,89 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedésre váltott annak nyomán, hogy a legfrissebb adatok szerint Szaúd-Arábia olajexportja jelentősen csökkent decemberben.

A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,22 százalékos pluszban, 56,13 dolláron, a februári WTI pedig 1,65 százalékos nyereségben, 47,31 dolláron forgott csütörtök délután fél négykor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,45 százalékkal, 1289,90 dollárra nőtt.

Az új év első napján, a szerdán erősen veszteséges nyitás után végül enyhe emelkedéssel zárták a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,08 százalékkal, 23 346,24 pontra, az S&P 500-as mutató 0,13 százalékkal, 2510,03 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,46 százalékkal, 6665,94 pontra nőtt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ineslinsa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > tinyurl.com/kp95cw8
czibor400
--__--Itt találsz meztelen lányok a városodban: my.su/lanyok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.