Életének 90. évében elhunyt Bukarestben Eugeniu Iordachescu építészmérnök, akinek 29 olyan épületet – köztük 13 műemléktemplomot és -kolostort – sikerült megmentenie a lebontástól, amelyek Nicolae Ceausescu kommunista diktátor megalomániás városrendezési terveinek útjában álltak.

Iordachescut, akit 2016-ban a román ortodox egyház legrangosabb elismerésével, a Patriarkátus Keresztjével tüntettek ki, vasárnap helyezték örök nyugalomra.

Bukarestben a múlt század nyolcvanas éveiben csaknem 40 ezer épületet, köztük rengeteg műemléket bontottak le az úgynevezett "szisztematizálás" idején, hogy helyet csináljanak a diktátor által megálmodott, észak-koreai ihletésű palotának, a "Nép Házának" és az azt körülvevő új városközpontnak. Iordachescunak, aki egy tervezőintézet műszaki igazgatója volt, sikerült meggyőznie Ceausescut, hogy nem szükséges minden templomot lebontani, elég ha "elbújtatják" őket az új betonkolosszusok mögé.

Az építészmérnök által kidolgozott módszerrel az elköltöztetendő épületek alá betonlapot öntöttek, majd az egész építményt az erre a célra odakészített síneken egy darabban elvontatták. Így menekítették el Ceausescu buldózereinek útjából Bukarest egyik legértékesebb műemlékét, a 16. századból származó Mihai Voda kolostort, amelyet csaknem 300 méterrel arrébb és hat méterrel lejjebb költöztettek arról a dombról, ahol a – bukaresti parlament székházává vált – Nép Háza épült.

Összesen 13 műemléktemplom menekült így meg – többségük a fővárosban –, de a bukaresti "szisztematizálásnak" így is 22 templom és kolostor esett áldozatul.

Iordachescunak lakóházakat és közigazgatási épületeket is sikerült módszerével megmentenie. Gyulafehérváron egy – a központi sugárút kialakítását akadályozó – 80 lakásos panelházat vágott ketté, és az egyik darabját 55 méterrel arrébb költöztette úgy, hogy a benne lakókat ki sem költöztették a "vonatozás" csaknem hat órás időtartamára.

Forrás: MTI

Címlapi kép: YouTube/TRINITAS TV

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

czibor0101
Listát val vel meztelen lányok meztelen lányok kiadták itt van : My.Su/Lanyok
Sofitalista
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a -> tinyurl.com/kp95cw8
Jozefina
Ceausescu meg is érdemelte méltó "jutalmát" hőn szeretett népétől!!??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.