Több ezer ember gyűlt össze Belgrád utcáin szombaton, immár a hatodik alkalommal, Aleksandar Vucic szerb elnök ellen tüntetve.

A B92 belgrádi rádió helyszíni tudósítása szerint a tüntetők sípokat fújtak, plakátjaikon felkelésre szólítottak fel, az hirdették, hogy "ötmillióan vannak", és nem "a jelenlegi és a korábbi tolvajok", hanem a nép oldalán állnak.

Hatodik hete tiltakoznak a kormány ellen Belgrádban

Tüntetők az Aleksandar Vucic szerb elnök elleni tiltakozáson Belgrádban 2019. január 5-én. Ez sorozatban az ötödik szombati tüntetés az elnök és kormányzata ellen a szerb fővárosban.

Fotó, címlapi képMTI/AP/Darko Vojinovic

A Belgrádi Egyetem bölcsészkara előtti téren egybegyűltek előtt felszólalva a tüntetés szervezői azt is követelték, hogy a hatóságok derítsenek fényt arra, kik gyilkolták meg Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust, Vucic egyik legádázabb bírálóját.

Felszólították a polgárokat, hogy vegyenek részt szerdán a merénylet egyéves évfordulóján rendezendő tüntetésen. A tiltakozók előtt felszólalt Rada Trajkovic, az Európai Mozgalom Koszovóért nevű nem kormányzati szervezet vezetője. Azt hangoztatta, hogy az Ivanovic-gyilkosságnak azt kellett volna megmutatnia, hogy a szerbek és albánok együttélése Koszovóban lehetetlen, de az ellenkezője történt. Mint mondta: ezt demonstrálták azok az albánok is, akik elkísérték Ivanovicot az utolsó útjára. Trajkovic leszögezte, hogy amíg Vucic hatalmon van, Szerbiában nem fog javulni a helyzet.

A hatodik hete, szombatonként tartott tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Vucic vezette Szerb Haladó Párthoz köthetőek.

A tüntetések december elején kezdődtek, a tiltakozók Vucic távozásán és az Ivanovic-gyilkosság tetteseinek felderítésén kívül azt követelik, hogy legalább ötperces megjelenést biztosítsanak az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. Követelik Nebojsa Stefanovic belügyminiszternek, a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatójának és a hírműsorok főszerkesztőjének a lemondását is.

A tüntetések jelmondata az "Egy vagyok az ötmillióból" lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Vucic kijelentette, hogy akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Vucic autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellentétes gondolatot elnyomna. Közvélemény-kutatások szerint azonban az SNS támogatottsága meghaladja az ötven százalékot, és bármilyen választást meg tudna nyerni.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Látod, ők bírják a strapát ! :(
Eladott Ország
Ilyen kitartóan kell tüntetni nálunk is a csúti bűnöző cigány és bandája ellen, amíg el nem takarodnak a hatalomból!
Szeparepa2
Egy ideig még számoltam hány országban lázong a nép, de már szükségtelen. Globálisan sok tucat országban vannak tüntetések és zavargások. Miért? MERT EZ MÁR ANTIELITISTA VILÁGFORRADALOM ELŐSZELE, vagy ha tetszik előszobája.. Mert az emberi lénynek mindigis elege volt az elnyomásból kizsákmányolásból és a dőzsölő pazarló hazug csaló, patternalista, kasztista, patriarchista, despota, soviniszta elitből, akik ezt teszik a tömeggel (alapvetően a mindenkori egyházak és arisztokrácia, később a rang nélküli nagytőke is belépett a klubba ugyebár)... Ez rég nem a szerbekről, sem rólunk vagy a franciákról (stb) szól, hanem az emberi civilizációból. A késő őskori városállamok barbár rabszolgatartó császárságai kialakulása óta (leszámítva néhány eldugott törzset itt-ott) mindig és mindenütt CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG ELITIZMUSBAN ÉLT EMBERI LÉNY...(azért nem írtam hogy amióta a fáról lejöttünk, mert az őskorban évezredeken át éltünk harmóniában, szimbiózisban a természettel, matriarchális nagycsaládos ill törzsi életmódot, ami nyilván NEM ELITISTA VOLT!!! Ahogy eljött az újkor a középkor után és fellázadt a munkásosztály a kizsákmányolás ellen, előbb demokráciát, aztán anarchiát (kommunizmust) is kivívtak sok helyen.. más kérdés hogy végül mindet AZ ELIT TUDATOSAN SZÉTZÜLLESZTETTE, ÖSSZEZAVARTA és visszavette, azaz rabolta a hatalmat, ha másképp nem hát a pénzen, tőkén, vagyonon keresztül. Mi az egész emberi történelem? Elit vezetők marakodása a hatalomért! Mi az hogy király? Egy ember akinek egy őse tömeggyilkosság által (háború) megszerzett egy nagyobb területet illetve a hatalmat ott... kb ennyi.. a király poszt, a nemesi rang, minden nemesi rang és vagyon MINDIG GYILKOSSÁGOKKAL RABOLT!!! Tehát morálisan illegitim. Itt az ideje hogy végre az emberiség felébredjen (én már az internet elterjedése óta várom), és elsöpörje a zsarnokságot a bolygóról..!!!
toniszalai0
----[Itt találsz meeztelen lányok a városodban : My.Su/Meztelen
Eospinnta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> http://tinyurl.com/kp95cw8...
Rockxy
Kísérteties hasonlóság a hazai kísértetekkel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok