Rasszista megjegyzései miatt kutatóintézete megfosztotta minden címétől az amerikai James Watson professzort, aki két tudóstársával együtt a DNS szerkezetének megfejtője, és amelyért Nobel-díjat kapott – közölte az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a tudós laboratóriumának közleményére hivatkozva.

Minden címétől megfosztotta kutatóintézete a Nobel-díjas amerikai James Watsont

A New York-i Cold Spring Harbor Laboratory közleményben tudatta, hogy James Watson "személyes véleménye alaptalan és meggondolatlan".

A 90 esztendős tudós az amerikai közszolgálati televízióban (PBS) a hónap elején egy róla szóló dokumentumműsorban azt mondta: nem változtak eddigi nézetei, és továbbra is azt vallja, hogy a gének miatt lényeges különbségek vannak a fehér és a fekete bőrű emberek intelligenciaszintje között, a fehérek javára.

A tudós 2007-ben Afrika kilátásairól szólva már tett egyszer ilyen kijelentést, mondván: "borúsnak" látja a kontinens jövőjét, éppen a fehérek és feketék közötti, genetikailag meghatározott intelligenciakülönbség miatt. Akkor bocsánatot kért szavaiért, ennek ellenére elveszítette az angliai Cambridge Egyetem egyik kutatólaboratóriumának tiszteletbeli vezetői posztját, és megfosztották minden adminisztratív feladatától is. Ezt követően – 2014-ben – Watson eladta az 1962-ben kapott Nobel-díjjal járó arany emlékérmet, arra hivatkozva, hogy megjegyzései után a tudományos közélet akadályozta őt a munkájában.

A Cold Spring Harbor Laboratory akkor nem fosztotta meg őt a címeitől. Most viszont – a dokumentumfilmben elhangzottak nyomán – az az álláspontja, hogy Watson kijelentéseivel semmissé tette 2007-ben elhangzott bocsánatkérését.

Dr. Watson megállapításai elítélendők, a tudomány nem támasztja alá ezeket

- olvasható a tudományos intézet közleményében.

A tudóst egy New York államban lévő szanatóriumban ápolják, mert autóbalesetet szenvedett. Az NPR szerint nem észleli a külvilágot.

James Watson az új-zélandi születésű brit fizikus Maurice Wilkinsszel és Francis Crick angol biológussal közösen kapott 1962-ben orvostudományi Nobel-díjat a DNS szerkezetének – a kettős spirálnak – a felfedezéséért.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@Eriksson: Vannak tippjeim, kik ezek a lelkes fajvédők.
Kövessük Dél Afrikát. Minden vagyont, földet el kell venni a fehérektől, mert az az ő országuk. Európából pedig az összes négert zsuppoljuk vissza Afrikába. Elvégre az az övék, legyenek vele boldogok! És ez nem rasszizmus, mert a négerek ott ezt megtehetik méghozzá liberális támogatással!
Eriksson
@Shikari: Mondjuk a búrok ahogy ott, Dél-Afrikában megjelentek, igen sok aljasságot követtek el a bennszülöttekkel s később az apartheid bevezetésével is, melyek nyomai a mai napig élnek. Ha az északabbra lévő gyarmatok négereit nézzük, azok nyomorúságáért is az európaiak felelnek. Jóvátétel úgy lehetne, hogy visszaállítanák az ottaniak életterét, munkahelyeket teremtenének nekik, és nem csak napszemüveggel, fegyverekkel és flip-flop papucsokkal látnának el őket.
https://gtfkephost.hu/files/2019/03/14/nk7nrr...
Shikari
@Eriksson: Ebben nincs is vita közöttünk. Azt viszont elvárhatjuk joggal, hogy Európába ne jöjjenek Afrikából, hiszen, ha ott nem kellenek a fehérek, ide se kellenek feketék.
Amennyiben ennyire igazságosak vagyunk, Magyarország mikor kap támogatást azért, mert a törököt, tatárt, oroszt feltartóztattuk?.
Eriksson
@Shikari: Ez így elég sarkalatos megállapítás, nem? Ha a gyarmattartóknak joguk van Afrikában élniük, akkor ennek fordítva is igaznak kell lennie. Elvégre onnan van a jómóduk, a gazdagságuk, valamit vissza is adhatnának nekik, nem pedig mélyszegénységben tartani az ott élőket.
Nincs igazság. Magyarország minden áldozatáért még annyit sem érdemel, hogy békén hagyják. Sokszor saját állampolgáraik akadályozzák ezt.
Shikari
@Eriksson: Magam sem gondoltam komolyan, hogy bármilyen támogatást kapnánk elődeink hősiességéért. Aki gyarmattartó volt, viselje a következményét, de mi nem voltunk azok.
Szeparepa2
Viszont a fekák fasza nagyobb... meg erősebbek az izmaik... lehet választani... :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. June 18., 18:37
Nem mindennapi élmény egy repülőn – videó
Szórakozás - 2019. June 18., 18:21
Cinthya Dictatort hivatalosan is felvállalta új pasiját