Sorsdöntő szavazásra készül kedd este a brit parlament. A legfrissebb felmérések szerint Theresa May tervét ma leszavazzák, körülbelül 100 szavazattal. A szakértő szerint számos új forgatókönyvet hozhat az alsóházi szavazás eredménye. Ha a kedd esti szavazáson elbukik a Brexit-deal, akkor sokan még Theresa May távozásával is számolnak.

Sorsdöntő szavazásra készülnek ma a britek a Brexit-alkuról – akár kormányválságot is hozhat a voksolás

Theresa May brit miniszterelnök érkezik a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be 2019. január 14-én. May hétfőm úgy nyilatkozott, hogy továbbra is megvan annak a súlyos kockázata, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, de az egyezmény elvetése esetén ennél is nagyobb lenne az esély a Brexit elmaradására. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Egyszer már elhalasztották a britek a szavazást. Kedden azonban, magyar idő szerint várhatóan este 8-kor a brit parlament alsóháza elé kerül az EU-s kilépés, a Brexit feltételeiről szóló megállapodás, amit Theresa May brit kormányfőnek sikerült kialkudnia az EU-val – írja az Index.

A képviselők várhatóan elutasítják az EU-val kialkudott kompromisszumot a Brexitről, de ettől még számtalan kompromisszumos és durva szakítási változatról ír a nemzetközi sajtó.

A parlament akár megpróbálhatja átvenni a hatalmat a brit kormány fölött, ami sok évszázados hagyományt törne meg Angliában

- írja a 24.hu.

A brit kormányfő a szavazás előtti nyilatkozatai egyikében emelte a tétet:

szerinte immár az Egyesült Királyság szétesése fenyeget.

A Spiegel idézi a miniszterelnököt,

aki Skócia és Észak-Írország leválásával is riogatta a parlamenti képviselőket.

A no deal Theresa May szerint a skót függetlenségi törekvéseket erősítheti fel, és ugyancsak megtámogatná azokat a törekvéseket, amelyek Írországot (a független állam) és Észak-Írországot (jelenlegi brit tartomány) közelítenék egymáshoz.

Ezért May ismételten arra szólította fel a parlamenti képviselőket, támogassák az EU-val előkészített kompromisszumot.

Ugyanakkor May veresége nyilvánvalónak tűnik kedd este a Westminsterben

- írja a 24.hu.

A lap hozzáteszi:

várhatóan legalább száz konzervatív képviselő szavaz a Brexit-deal ellen, mivel azt olyan megoldásnak tartják, amely az Egyesült Királyság szuverenitását sérti.

Elsősorban az észak-ír határ nyitva tartásának garanciáját kifogásolják azok a konzervatívok, akik radikálisabb szakítást szeretnének az EU-val.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint az esti alsóházi szavazás számos új forgatókönyvet kínál a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) ügyében.

Sorsdöntő szavazásra készülnek ma a britek a Brexit-alkuról – akár kormányválságot is hozhat a voksolás

Banksy brit graffitiművész alkotása Nagy-Britannia EU-tagságának közelgő megszűnéséről Doverben 2019. január 7-én. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Gálik Zoltán az M1 aktuális csatornán kedden kijelentette:

minden benne van a pakliban", a kemény Brexittől kezdve az Európai Unióban maradást, illetve népszavazást vagy akár kormányválságot is hozhat a szavazás.

A szakértő szerint nagyon gyorsan történnek majd az események attól függően, hogy hányan utasítják el a javaslatot, amelynek leszavazása esetén a Munkáspárt valószínűleg bizalmatlansági indítványt ad be a kormány ellen.

A nap folyamán Theresa May miniszterelnök feltehetően néhány módosító indítványt is megpróbál átvinni, amivel azt szeretné elérni, hogy a 2020 decemberéig tartó átmeneti észak-írországi védőháló még inkább ellenőrizhető legyen a brit parlament által

- fűzte hozzá.

Elmondta:

egyes híradások szerint az ellenzéki képviselők arra készülnek, hogy amennyiben az alsóház leszavazza a Brexit-megállapodást, olyan javaslatot terjesztenek elő, amely megakadályozná a megállapodás nélküli kilépést.

Ha a mai szavazáson elbukik a Brexit-deal, akkor sokan Theresa May kormányfő távozásával is számolnak.

Forrás: MTI, 24.hu, Index

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.