Nincs már sok idő arra, hogy megoldást megtaláljanak Nagy-Britannia kilépésére az Európai Unióból – jelentette ki szerdán Heiko Maas német külügyminiszter, és figyelmeztetését megtoldotta azzal a megjegyzéssel, hogy "a játszadozások ideje most már lejárt".

Maas a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva mondta ezt, miután előző nap a londoni alsóház hatalmas arányban elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Szerinte új tárgyalásokra van szükség Nagy-Britannia és az EU között, és végül megbeszélést kell folytatni az úgynevezett tartalékmegoldásról, amelynek értelmében szükség esetén egységes vámügyi szabályozás léphet életbe az unió és az Egyesült Királyság között az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére.

"Minden körülmények között el akarjuk kerülni egy vámhatár bevezetését" – mondta Maas. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy amennyiben London kérni fogja Brüsszeltől a Brexit elhalasztását, akkor az EU konstruktívan fog tárgyalnia róla.

Azonban először a brit alsóház képviselőinek el kell dönteniük, hogy mit akarnak. Mostanáig "csupán az vált világossá, hogy mit nem akarnak, és ez nem elég"

- mondta a német diplomácia vezetője.

Az alsóházban szerdán napirendre kerülő bizalmatlansági indítványról szólva hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a londoni vezetés cselekvőképességét. A kormány bukása "nagyon megbonyolítaná" a helyzetet – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

"A játszadozások ideje most már lejárt" – ezt üzente a német külügyminiszter a briteknek

Theresa May miniszterelnök felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én. Fotó: MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Peter Altmaier gazdasági miniszter a ZDF országos köztelevízióban azt mondta, lehetőséget kell adni a briteknek arra, hogy "tisztázzák álláspontjukat".

A Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodást ugyan "alapvetően" nem lehet módosítani, de van még néhány hét a kilépés tervezett időpontjáig – mondta a miniszter.

A megállapodás nélküli, "kemény" Brexitet mindenképpen el kell kerülni, mert súlyos következményekkel járna, és nem csak Nagy-Britanniában. "Mindenki veszítene Európában, és senki sem nyerne" a brit EU-tagság rendezetlen felszámolásával – mondta Peter Altmaier.

A rendezetlen Brexit veszélyeire hívta fel a figyelmet mások mellett Olaf Scholz SPD-s alkancellár, pénzügyminiszter és Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke is, és több gazdasági érdekképviselet.

Angela Merkel kancellár egyelőre nem foglalt állást nyilvánosan a Brexit-megállapodás londoni parlamenti elutasításáról.

Az ellenzéki Baloldal (Die Linke) szerint ez tarthatatlan állapot, Dietmar Bartsch, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának társelnöke szerdán sürgette, hogy a kancellár mielőbb ismertesse a Bundestagban kormánya álláspontját, és fejtse ki, hogy miként akarja elhárítani a "Brexit-káosz" Németországot fenyegető veszélyeit.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A britek úgy gondolták, hogy "kinn is vagyok, benn is vagyok, jaj de nagyon boldog vagyok!" csak hozzájárulást ne kelljen fizetni. Végül is az az 52% nem elsöprő többség; éppen csak hogy többség, ha jól tudom, a Brexittel kapcsolatban is ugyanúgy nyomták a demagógok az EU-ellenes kampányt, mint itthon a Vezérünk a sajátját. Azóta azok, akik felheccelték a népet a kilépés mellett, már rég eltűntek a balfenéken, és most nem tudom, mit csinálnak, de valószínűleg röhögnek a markukba, hogy a világ egyik legnagyobb trollkodását elkövették.
Ez a brexit nevű szappanopera lassan már annyira sem hoz lázba, mint a Barátok közt. Pedig abból egy részt sem láttam.
papa.49
Erre is csak a kisemberek a dolgozók fognak ráfizetni, akik megvezették a népet azok meg röhögnek a markukba !!!
justhpeter
Nem jósolok nagy jövőt az angol kormánynak.
Lepényleső
Tanultak a bántól,nem tudnak leesni a lóról?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.