Skócia kiléphet az Egyesült Királyságból, ha nem rendeznek újabb népszavazást az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszüntetéséről (Brexit) – jelezte a skót miniszterelnök a Bild című német lap hírportálján szerdán ismertetett nyilatkozatában.

Skócia kiléphet az Egyesült Királyságból, ha nem lesz újabb Brexit-népszavazás
Fotó: Pixabay

Nicola Sturgeon a legnagyobb példányszámú német lapnak nyilatkozva a Brexit-folyamat leállítását és egy újabb népszavazás kiírását sürgette. Mint mondta, a kiválási feltételeket tartalmazó megállapodás londoni alsóházi elutasításával a Brexit elérkezett arra a pontra, ahonnan "értelmetlen lenne tovább folytatni".

Az Egyesült Királyság parlamentjének épületére utalva hozzátette, hogy "két és fél év Westminster-káosz után nem lehet tovább nem tudomást venni Skóciáról".

"Meg kell védeni a helyünket Európában", mert "a skótok demokratikusan kifejezett akarata" az, hogy hazájuk az Európai Unió része maradjon, ezt pedig tiszteletben kell tartani

- mondta a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) politikusa, felidézve, hogy a 2016-ban rendezett népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

"Egy második népszavazás az egyetlen lehetőség arra, hogy Skócia az Egyesült Királyság részeként maradjon Európában" – mondta Nicola Sturgeon, aki a Bild szerint ezzel közvetve azzal fenyegetett, hogy Skócia kilép az Egyesült Királyságból, ha nem lesz újabb népszavazás a Brexitről.

A keddi londoni alsóházi döntés "történelmi léptékű vereség a miniszterelnöknek és kormányának", Theresa May kormánya "teljes mértékben kudarcot vallott"

- mondta Nicola Sturgeon.

Szerinte Theresa May a Brexit tervezett időpontjáig, március 29-ig már nemigen tud változtatni a helyzeten. "A kormánynak több mint két és fél éve volt egy megvalósítható Brexit-terv kidolgozására, de teljesen elrontotta a dolgot, az pedig abszurd elképzelés, hogy most alig néhány hét alatt mégiscsak megbirkózik a feladattal" – vélekedett a skót miniszterelnök.

A brit EU-tagság rendezett megszüntetésének részleteiről kötött megállapodást több mint ötszáz tárgyalási nap után, tavaly novemberben írták alá az EU-tagállamok vezetői. A brit alsóházban az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis a testület 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. A kedd este tartott szavazás a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Tovább bonyolódik a helyzet, egyre rosszabb, ami kialakul.
Jozefina
A skótok nélkül szegényebb lenne az EU. Maradjanak csak EU tagok!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.