Felgyújtotta magát péntek délután egy férfi a prágai Vencel téren – közölte a Twitter közösségi portálon a cseh rendőrség. Tettének indítékai ismeretlenek.

Felgyújtotta magát egy férfi Prága központjában
Fotó: Pixabay

Andrea Zoulová, a prágai rendőrség szóvivője szerint az önégetési kísérletnek a rendelkezésre álló értesülések szerint

nem voltak politikai indítékai és társadalmi tiltakozásról sincs szó.

Az önégetési kísérlet a Nemzeti Múzeum épülete előtt álló Szent Vencel-szobor mellett történt. A lángokat néhány járókelő a saját kabátjával próbálta elfojtani, amíg valaki a közeli kávéházból kihozott tűzoltó készülékkel eloltotta a tüzet.

A kiérkező mentősök azonnal altatót adtak be férfinak, aki közlésük szerint testének mintegy 30 százalékán szenvedett égési sebeket. A férfit a Vinohrady kórházba szállították.

Szemtanúk szerint

a férfi először leöntötte a ruháját valamilyen folyadékkal, majd felgyújtotta magát és a földre esett. Egy a helyszínen lévő asszony azt mondta, hogy a férfinál két kisebb transparens is volt, de hogy mi volt rájuk írva, azt nem tudta pontosítani.

Fél évszázada, 1969 január 16-án, közel ehhez a helyhez gyújtotta fel magát Jan Palach cseh egyetemista, hogy Csehszlovákia szovjet megszállása elleni tiltakozásra ösztönözze az ország lakosságát. A húszéves egyetemista három nap múlva belehalt sérüléseibe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.