Összesen 393, a Földközi-tengeren bajba jutott migránst szállítottak vissza Líbiába a hétvégén – közölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétfőn.

Csaknem 400 migránst szállítottak vissza Líbiába a Földközi-tengerről
Fotó: Youtube

Elmondta, hogy a líbiai parti őrség által vasárnap felvett migránsok mindegyike jó egészségi állapotban van.

A tárcavezető tudomása szerint 143 embert Tripoliban, 144-et Miszrátában, 106-ot pedig Homszban tettek partra.

A csaknem 400 emberből százat egy Sierra Leone-i lobogó alatt utazó kereskedelmi hajó szállított vissza Miszrátába. A migránsok vasárnap délelőtt vészjelzést adtak le Olaszországnak és Máltának, mert bárkájuk a líbiai partoktól mintegy 100 kilométerre bajba került. Róma és Valletta azt kérte tőlük, hogy forduljanak a mentés ügyében illetékes Líbiához. A nap folyamán válasz nélkül hánykolódtak a tengeren válságos helyzetben. Többen eszméletüket vesztették, és egy gyerek állítólag meghalt a segítség hiánya miatt.

Valamivel vasárnap éjfél előtt az olasz kormány és a parti őrség felvette a kapcsolatot a bárkán tartózkodókkal és elmondta, hogy a líbiai illetékesek két másik esettel voltak elfoglalva, így egy kereskedelmi hajót küldtek megsegítésükre. A Lady Sharm nevű teherhajó hétfőn Miszrátában tette partra a szerencsétlenül járt csoportot.

Olasz lapértesülések szerint

Giuseppe Conte római miniszterelnök közvetlenül a líbiai egységkormányt vezető Fájez esz- Szarrádzs miniszterelnökkel, valamint a Líbia keleti részét ellenőrző Halifa Haftár tábornokkal vette fel a kapcsolatot a helyzet megoldására, vagyis a líbiai hatóságok Róma nyomatékos kérésére indították el a mentést.

A tél ellenére ismét felerősödött a Líbiából induló csoportok száma. Az Il Messaggero napilap kommentárja szerint ennek ellenére a líbiai parti őrség az utóbbi időszakban több esetben se sietett a bajba jutott csoportok segítésére, ezzel Olaszországra hárítva a felelősséget. Márpedig eddig a Líbia és Olaszország közti migrációs megállapodás fékezte meg a bevándorlócsoportok tömeges indulását. A lap emlékeztetett, hogy Olaszország csak nyár óta négy motoros őrhajót és húsz nagysebességű motorcsónakot adott a líbiai parti őrségnek. Az EU szintén több mint 300 millió euróval támogatta már Líbiát az embercsempészek elleni harcban és a tengeri mentésben.

Matteo Salvini sajtónyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az Olaszország és Líbia közötti "együttműködés működik, a csónakok kormányosainak, az embercsempészeknek és a szervezett bűnözésnek tudomásul kell venni, hogy vége üzletelésüknek. Az olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője hozzátette: "minél kevesebb indulás, annál kevesebb halott (a tengeren), Olaszország migrációs politikája nem változik". Az olaszországi kikötők lezárása emberéleteket ment: az embercsempészeknek tudniuk kell, hogy az olasz kikötők zárva maradnak – fejtette ki a római belügyi tárca vezetője.

Matteo Salvini megjegyezte,

nem érzi magát felelősnek annak a 117 embernek a halála miatt, akik a hétvégén vesztek a tengerbe Líbia partjainál. Felelősnek az embercsempészeket és a nem kormányzati szervezeteket (NGO) nevezte.

A római belügyminisztérium hétfőn közölt adatai szerint az év eleje óta 155 migráns érkezett az olaszországi partokra, a tavalyi év első három hetében mért több mint 2700-hoz képest. A 155-ből 57 Bangladeshből, 38 Irakból, 31 Tunéziából érkezett.

Luigi Di Maio a másik olasz kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője Franciaországot tartotta felelősnek az Afrikából Európába érkező migráció miatt. Di Maio kijelentette, az EU-nak szankcionálni kellene Párizst, mivel saját államadósságát több afrikai ország mai napig tartó gyarmatosításával fizeti.

Jogvédő szervezetek szerint Líbia nem biztonságos, így a tengeren felvett migránsokat nem lenne szabad visszaszállítani az észak-afrikai országba. "A nemzetközi vizeken megmentett emberek Líbiába történő visszaszállítása szembemegy a nemzetközi joggal, mert az ország jelenleg nem tekinthető biztonságosnak" – hívta fel a figyelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője, Carlotta Sami.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
A jogvédő szervezetek csak nem azt akarják ezzel sugallni, hogy Líbiában - a fegyverbizniszelők és az olaj paradicsomában - tucatnyi ország "polgárháborús" beavatkozása meg a NATO nem kis erőfeszítése után ez az ország nem biztonságos? :)
Pálinkás Pál
Igy kellett volna az első pillanattól fogva...Európa sok szenvedéstől megmenekült volna!
1magyar
Valahogy így kellett volna kezdeni már nagyon régen. Takarodjanak vissza az élősködők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.