A Notre Dame katolikus egyetem indianai kampuszán a rektor utasítására letakarják az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeket.

Az indianai Notre Dame egyetem letakarja a Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeket

A falfestményeket azért takarják le, mert az európai felfedezők előtti alávetett helyzetben és pózokban ábrázolják Amerika indián őslakosait.

A 12 festményt Luigi Gregori, vatikáni művész alkotta, még az 1880-as években, azzal a szándékkal, hogy bátorítsa az Európából érkező bevándorlókat. A festőnek az egyetemi közösség tagjai álltak modellt, Kolumbusz alakját pedig az intézmény akkori rektoráról, Thomas Walsh atyáról mintázta. A festmények az egyetem főépületének második emeletén találhatók.

John Jenkins tisztelendő, az egyetem jelenlegi rektora levélben indokolta meg döntését. Mint fogalmazott, az alkotások nemcsak a genovai felfedezőt ábrázolják, hanem az őslakos amerikaiak elnyomását és kizsákmányolását is.

Ez ennek a történetnek egy sötétebb oldala, s ezt nekünk muszáj elismernünk

- rögzítette levelében a rektor.

A festményeket azonban nem lefestik, hanem letakarják. Előtte fotók készülnek róluk, ezeket a szükségesnek ítélt magyarázatokkal együtt az egyetem több helyén kiállítják. "Szeretnénk megőrizni ezeket a műalkotásokat, amelyek eredetileg ünnepelték a katolikus bevándorlókat, akik az akkori társadalomnak a peremén éltek, de ezt úgy szeretnénk megtenni, hogy közben ne szorítsunk akaratlanul is a társadalom peremére másokat" – hangsúlyozta Jenkins tisztelendő atya. Az Amerikai Őslakos Diákok Szövetsége közleményben üdvözölte a rektor döntését.

2017-ben az egyetem mintegy 300 diákja és alkalmazottja közös levélben már kérte a falfestmények eltávolítását.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Foxley
Milyen gyógyszert szednek? Félnek, hogy megelevenedik vagy újrajátszódik?
Tavryni őrnagy
Van egy frankó tőr? Akkor szabdalják szét.
3dwhite
Átlósan pár vágás elég. @Tavryni őrnagy: Olyan kell, ami meg a borosüveg nyakát is simán leviszi.
ittott
ezen az alapon Krisztust is letakarhatják a kereszten, mert brutális, a kisgyerekek fejlődését zavarj, mert zsidó ellenes, mert ...
tulipan
Na igen! Ott VANNAK, akik még gondolkodnak és végre eljutottak odáig, hogy belátják, hogy a többmilliós őslakos népességet, gyakorlatilag kiírtó embert, tán nem ildomos dicsőíteni!!!
Lepényleső
Abban az esetben,ha nem alávetett helyzetben lettek volna az őslakosok,Európában azt
sem tudták volna meg,hová tűntek az Indiába tartó hajósok! Stb,stb,stb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.