Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását Nicolás Maduro venezuelai elnöktől – közölte szerdán este kiadott újabb közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az Egyesült Államoknak diplomáciai kapcsolatai vannak Venezuelával és kapcsolatainkat Juan Guaido ideiglenes államfő kormánya révén fenn kívánjuk tartani

- fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Hozzáfűzte, hogy Juan Guaido a caracasi amerikai nagykövetséget maradásra kérte.

Mike Pompeo leszögezte: "az Egyesült Államok nem ismeri el a Maduro-rezsimet Venezuela kormányaként. Ennek megfelelően az Egyesült Államok nem véli úgy, hogy a volt elnöknek megvan a törvényes hatalma a diplomáciai kapcsolatok megszakításához".

Juan Guaido, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán nyilvánította magát a dél-amerikai ország ideiglenes elnökévé, jelképesen esküt is tett, átmeneti kormány létrehozását és szabad választásokat ígért. A 35 éves politikust az Egyesült Államok – más országokkal együtt – elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként, Nicolás Maduro azonban államcsínyt emlegetett és bejelentette az Egyesült Államokhoz fűződő diplomáciai kapcsolatok megszakítását. Egyidejűleg kiutasította a caracasi amerikai nagykövetség munkatársait az országból, 72 órát adva nekik a távozásra.

Az amerikai külügyminiszter arra kérte a venezuelai katonai és biztonsági erőket, hogy "továbbra is védjenek meg" minden venéz állampolgárt, csakúgy, mint az Egyesült Államok és más országok Venezuelában lévő állampolgárait. "Mindenekelőtt arra szólítunk fel, hogy tartózkodjék azoktól az intézkedésektől, amelyek nem egyeztethetők össze a diplomataközösség sérthetetlenségével és kiváltságaival" – fogalmazott Pompeo.

Az Egyesült Államok meghozza majd a megfelelő szankciókat mindenki ellen, aki felelőssé tehető külképviseletünk és személyzete biztonságának veszélybe sodrásáért

- hangsúlyozta az amerikai tárcavezető.

Donald Trump elnök még szerdán délután a Fehér Házban újságírói kérdésre válaszolva közölte: az amerikai kormány nem tervezi, hogy beavatkozik Venezuelában, de – mint fogalmazott – minden lehetőséggel számol.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.