Kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen csütörtökön az Európai Bizottság azon vitatott törvény miatt, amelynek értelmében másképpen számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.

Sikeres volt a magyar kormány akciója: kötelezettségszegési eljárás indult Ausztria ellen
Marianne Thyssen – fotó: Youtube

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Ausztriának, s ezzel megindult az eljárás az uniós előírásokat sértő jogszabály ügyében.

A közösségi jog tiltja, hogy az EU valamely országa csökkentse a joghatósága alatt biztosított személyeknek járó pénzbeli ellátásokat pusztán azért, mert ők vagy a családtagjaik másik tagállamban laknak, ahogyan az állampolgárság alapján történő megkülönböztetést is. A családi ellátások mérséklése ilyen módon nemcsak megszegi a szociális biztonságra vonatkozó uniós szabályokat, hanem sérti az egyenlő bánásmód elvét is – írták az indoklásban.

"Az Európai Unióban nincsenek másodrendű munkavállalók és gyermekek. Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyiek, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek"

- emelte ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos.

Az osztrák hatóságoknak két hónapjuk lesz válaszolni az ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik megfelelő válasz, akkor az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Bécsnek. Ezt követően szükség esetén az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.

Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem ott élő gyermekei után a családi ellátás és a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok – a munkavállaló hazájában érvényes – árszínvonal alapján állapítják meg.

Az Ausztriában dolgozó magyaroknak például csak a "rendes" családi pótlék nagyjából 56 százalékát fizetik ki a Magyarországon élő gyerekeik után.

A magyar kormány nemrég diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, a múlt héten pedig Marianne Thyssenhez fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást az új családtámogatási szabályozás miatt.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Gratula, szép volt! Hatalmas a diplomáciai siker, sikerült az osztrákokat is magunkra haragítani.Nekünk nem csak az EU-ból áll ki a szénánk hanem már a demokratikus világból is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
Gratula, szép volt! Hatalmas a diplomáciai siker, sikerült az osztrákokat is magunkra haragítani.Nekünk nem csak az EU-ból áll ki a szénánk hanem már a demokratikus világból is.
Eladott Ország
Bakondit hallgatva szemet szúrt - nem először - mennyire igyekszik a kormány beleverni a keményen dolgozó kisemberek fejébe a nemzetállam kifejezést. Jóformán nem létezik olyan kormányoldali megszólaló, aki - teljesen függetlenül attól, hol és miért szólamlik meg - legalább három migráncsot és két nemzetállamot ne tuszkolna a mondandójába. Kell is az, mármint a fejlesztő pedagógia. Jó sokszor el kell ismételni egy-egy szót, ameddig meg nem tanulja az egyszerűagyú. Ha már flottul megy, jöhet a következő magolnivaló. Nem tudom, melyik a drámaibb: hogy már előre beismerik a kibaszottul családbarát és demográfiai trendfordító politikájuk kudarcát, vagy az, hogy reményeik szerint 2060-ban is Orbán pereputtya fosztogatja majd a hont. A Századvég javaslatot készített arra, hogy az Európai Bizottságot a nemzetállamok tudják ellenőrizni. Az alapítvány szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, olyan intézmény létrehozását javasolják, amely transzparenciát teremtene az európai uniós intézmények működésében. Ezt azzal indokolták, hogy súlyos eurómilliárdok tűnnek el egyre kevésbé követhetően az uniós “intézményi struktúra útvesztőiben”. Mielőtt valaki félreértené: nem azokért az eurómilliárdokért fosnak, amelyek az Orbán-klán feneketlen bankszámláin lehelik ki közpénzjellegüket, nem, dehogy, azokkal semmi baj nincs. Azokért az eurómilliárdokért vinnyognak, amelyeket az EU jogvédelemre, civil szervezeteknek irányozna elő azért, hogy elvetemült, illiberális gazembereknek kicsit nehezebb dolguk legyen porig zúzni azt, amit Európa felépített, ami megakadályozni hivatott azt, hogy újra lángba boruljon a kontinens. Mert tudjuk, hogy ismétlés a tudás anyja, a hülyéké meg mindig terhes. Ha pénzt kell kunyerálni, vagy lenyúlni, akkor nincs nemzetállam, akkor belehet pofázni a nemzetállam belügyeibe, csak akkor nem ha az Európai ügyészségről van szó.
Hellcat
Így kell ezt bazdmeg...aztán majd kirugdossák a magyart meg basznak ezután alkalmazni őket Ausztriában...idióta fasz kormány bazdmeg.
görbetükör
@KisTehen: össze vagy zavarodva. Éppen Orbánék nem tartják be az uniós szabályokat és elvárják hogy a többi ország meg kedvezzen nekünk.
Ja,és nem az országot marasztalják el, hanem az államot.
És a tapsikolás annak szól, hogy az igazság azért néha győz. Mert csak idehaza megy a törvénytelenség, az igazságtalanság, az, hogy másodrendű polgárok vannak, főleg, ha ellenzék. Idehaza még a képviselőnek sincs joga ahhoz, amihez joga lenne, ha ellenzéki.
tudode
És a melléktermék hegy nő az égig úgy bel-, mint külföldön.
.
Ez piti téma azokhoz képest, hogy NAGYBAN FOLYIK A JÁTSZMA az egész EU-ra kiterjedően:
.
---- Így lett Magyarország az új hidegháború egyik főszereplője
.
444.hu/2018/03/14/igy-lett-magyarorszag-az-uj-hideghaboru-egyik-foszereploje
.
Indul a 444 új videósorozata az orosz befolyásról Magyarországon. Az első részben azt járjuk körbe, hogy a Szovjetunió összeomlása után befelé forduló Oroszország hogyan kezdett el újra terjeszkedni. Vlagyimir Putyinból pedig hogyan lett Orbán Viktor miniszterelnök legfontosabb külföldi szövetségese.
.
Közzététel: 2018. márc. 21.
.
---- Ömlenek az álhírek Moszkvából, és beszivárognak a magyar nyilvánosságba
.
www.youtube.com/watch?v=_6bUOVba2MA&t=36s
.
2014 óta érezhetően terjed Magyarországon az orosz dezinformáció. Az ukrajnai háború és aztán a menekültválság adott lendületet itthon az álhírek terjedésének.
.
--- A valódi hazaárulást azok követték el, akik nyilvánosságra hozták ezt az ügyet
.
www.youtube.com/watch?v=D66Elr65_to&t=832s
.
Kovács Béla jobbikos politikus kémügye harapófogóba szorította a hatalmat. Úgy akarták ütni a Jobbikot, hogy közben ne sérüljön az oroszokhoz fűződő baráti viszony. Megoldották, de ezt Magyarország biztonsága bánta. III. rész
.
Közzététel: 2018. szept. 6.

----- Olajjal, gázzal és atomenergiával terjeszti a befolyását Oroszország, mi mindhármat vásároljuk tőlük
.
www.youtube.com/watch?v=EOubtYU6UC8&t=385s
.
Elképzelhetetlen, HOL ÁLL MEG ez a magyar vircsaft, mert egy beteg elmét a BALHÉ éltet!
(Nagyon jól sikerültek a videók)
Eladott Ország
@KisTehen: ma 14:44, Még egy ilyen rohadt tróger, bűnöző, politikai prostituált banda, Szent István óta nem vezette ezt az országot. A történelem szemétdombján és a börtönben van a helyük! Európa szegényházát csináltak az országból, hogy rohadjanak meg!
papa.49
Csutipatkány EZ ÖNGÓL VOLT a bal felsőbe becsavarva !!! Ti mikor adtok annyi különféle pótlékot, juttatást, az ITTHON ÉLŐ GYERMEKE SZÜLEINEK, MINT AMENNYIT A HATÁRON TÚLIAK KAPNAK???
Gondolod féleszű ezt nem fogják a sógorok kihasználni ellened , hát tévedsz barpmarcú !!!
Commenter
@Eladott Ország: sajnos. Ma sikerült teljesen alaptanul hatalmasat rúgni (vétózni) az osztrákokba is. Annyi fekete pontunk van már, annyi rovót és piros lapot gyűjtöttünk be hogy tele a padlás velük, ahogy az ígéretekkel is.Én nem tudom meddig tűr még a nép vagy az EU, de úgy tűnik hogy elég alacsony az ingerküszöbük, most Solton épül hiperszuper sportcsarnok éppen az izomsorvadásos kislány kezelésére meg nem ad pénzt a NEA...
nezelodo
Hmmm... Az EU-ban nem lehetnek másodrendű polgárok! Csak saját országunkban lehetünk azok, a NER-en kívül.
horseman
@Commenter: 10 hasonló betegnek jár ez a pénz, ami éves szinten 68 millió forint, egy évben összesen 680 millió. Amire figyelj főleg, hogy ezt minden évben ki kell fizetni. Nem kis pénzről van szó tehát, és akkor még ha idevennénk minden komolyabb betegségben szenvedő embert annyit kellene az államnak fizetni hogy még béreket sem tudnának adni a többiről nem is beszélve. Mielőtt még visszavágnál azzal hogy akkor is ezt mondanám e ha az én egyik gyerekem lenne ilyen beteg arra annyit felelnék, hogy borzasztóan el lennék keseredve természetesen, de nem azért mert nem tudnám a költségeket állni hanem mert azt látnám milyen beteg szegény és valószínűleg esélye sincs a gyógyulásra.
Commenter
@horseman: nem vágok vissza egy mi lenne ha a te gyereked lenne kérdéssel, mert ez nem erről szól, hanem arról, hogy milyen sok embernek esélye sincs állami és/vagy civil/ alapítványi segítség nélkül. A kislány esete kiemelt figyelmet kap most, nem utolsósorban a sok értelmetlennek tartott beruházás miatt. Azt nem tudni mennyi esély van/lenne a gyógyulásra hiszen nem minden ember szervezete reagál egyformán a gyógyszerre, van akinél hat, van akinél nem.Ezt főleg a ritka betegségeknél ahol pusztán egyfajta gyógyszer létezik kell figyelembe venni.
Csizmás Kond
Ha uniót prédikálnak akkor legyen is az.
lusta
1. Valahogy a sógoroknál nem ajvékolnak, hogy a junió támadja Ausztriát. Ki érti?
2. Nyílt bevallása ez a ˝magyar családbarát˝ politika a csődjének, ha már emiatt bemószerolták a sógorékat.
simmering73
A Magyarország elleni kötelezettszegési eljárásokat is szalagcímen hozzátok. Van belőlük bőven.
kereső
Nagyon halkan merem csak megkérdezni, hogy hol él a gyermek életvitelszerűen? Ausztriában?
Akkor a magyar állam részéről nem jár családi pótlék, a hazai jogszabályok alapján. Ugye igy van?!Magyarországon? Akkor az osztrákok jogosan vonhatták volna meg a teljes csp.-t. Persze a marhák nem ezt tették. Csak a Magyarországon folyósitott ellátást vonták le az Ausztriában járó csp.-ből. A különbözetet minden gyermekes munkavállaló megkapja. Megjegyezni kivánom ,és csak nagyon halkan-mielőtt az itt tobzódók "magyarellenes libsizésbe"kezdenének- ,hogy ez még igy is magasabb összeg, mint amit családbarát pártunk és kormányunk folyósit csp. jogcimen.
Tudja-e valaki, hogy mi a helyzet a Szlovákiából átjáró, dolgozók gyermekeivel? Kapnak csp.-t Magyarországról?
Zeta
mi lenne, ha mi is annyit fizetnénk, mint ők? pedig nálunk annyira támogatják a családokat, hogy az osztrákokat kell jelentgetni!
Commenter
@kereső: persze hogy nem itt él a család és a gyerek életvitelszerűen (sőt, sokuk talán már osztrák állampolgár is), de mint lassan mindent, ezt is össze kell mosni a brüsszelezéssel, a megint ellenünk vannak most már a "sógorok" is dumával. Korábban ezt a vétózást eljátszották már az ENSZ Emberjogi Bizottságával is.
Ha ilyen a diplomáciai siker, akkor milyen a kudarc?
Eladott Ország
Csúti bűnöző kancigány! 2030-ra mi folyósítjuk az osztrákoknak a családi pótlékot, te hazug tróger! Mennyit közpénzt akarsz még lopni te szarházi?! Takarodj a börtönbe, wazze!
Eladott Ország
@m73: Bizony, ha a magyar migránsok mennek majd Nyugat-Európába dolgozni, az osztrákok félnapokat, vagy többet fognak ellenőrizni a határon, oszt' jól megszopatnak.
balos
Következik:Hadat üzen Amerikának,mert...(van tengere)!
Eriksson
@m73: tegnap, 13:47 Igaza van a magyar munkavállalónak. Ha Ausztriában dolgozik, adózik, ugyanúgy mint az osztrák állampolgár, akkor ugyanazok a jogok illetik meg családügyileg is. Függetlenül attól, hogy hol élnek a gyerekei.
Egyebekben meg igazad van.
Eriksson
@m73: Szerintem meg félreérted. Miért kellene böknie Ausztria felé? Volna rá valami ok?
Szerinted szégyenletes, hogy el szeretné érni az azonos bánásmódot?
Szerintem helyes, hogy fellép a magyar dolgozók családjainak érdekében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.