Juan Guaido ideiglenes venezuelai államfőként történő elismerésére szólította fel a latin-amerikai kormányoka Mike Pompeo amerikai külügyminiszter

Az amerikai diplomácia vezetője a washingtoni székhelyű Amerikai Államok (AÁSZ)Szervezetének tagországainak jklépviselői előtt leszögezte: a nemzetközi közösség túl sokáig tűrte a venezuelaiak szenvedését "A most kimúlt Maduro-rezsim zsarnoksága túl sokáig fojtogatta az országot és állampolgárait" – fogalmazott Pompeo a szervezet állandó tanácsának rendezvényén. Leszögezte, hogy az AÁSZ azon tagállamainak, amelyek elkötelezték magukat a demokratikus értékek mellett, most el kell ismerniük Juan Guaidót ideiglenes államfőnek. Egyúttal azt is sürgette, hogy Nicolás Maduro kormányát nyilvánítsák törvénytelennek.

"A viták ideje lejárt, a volt elnök, Nicolás Maduro rendszere törvénytelen, morálisan züllött, gazdasága hozzá nem értésről tanúskodik és mélyen korrupt" – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a Maduro-rendszer nem demokratikus.

Az amerikai külügyminiszter 20 millió dolláros humanitárius segítséget ígért a dél-amerikai országnak. Venezuela gazdasága gyakorlatilag összeomlott, az országban nincs élelmiszer, gyógyszer, és milliók menekülnek külföldre – mutatott rá.

Az Amerikai Államok Szervezetének országai megosztottak a venezuelai helyzet megítélésében. Többségük – például Kanada, Brazília, Argentína, Chile vagy Peru – elismerték Guaidót, míg más államok – mint Mexikó, Nicaragua vagy Salvador – semlegesnek mondják magukat, vagy támogatják Nicolás Madurót.

A tanácskozáson Venezuela képviselője a szerdai történéseket államcsínynek minősítve azt hangoztatta, hogy az " durva támadás országunk demokráciája, szuverenitása és a békéhez való joga ellen".

Mexikó képviselője aggodalmát fejezte ki, hogy Juan Guaido elismerése erőszakot szabadítana el, mert a venéz hadsereg változatlanul Nicolás Madurót támogatja.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ja és a ruszkik is a rúd másik végén állnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.