Az Egyesült Államok felszólította Koszovót pénteken, hogy vonja vissza a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra kivetett 100 százalékos vámot, és tárgyaljon újra Szerbiával kétoldalú kapcsolata rendezéséről.

Ez az eddigi legkomolyabb figyelmeztetés, amelyet az Egyesült Államok Koszovóhoz intézett az ország függetlenné válása óta.

A koszovói kormány november 21-én vetett ki 100 százalékos vámot a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. Bosznia-Hercegovina Belgrádhoz hasonlóan nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így a vámnövekedést rá is kiterjesztette Pristina.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

A koszovói kormányfő kijelentette, csak akkor vonják vissza a 100 százalékos vámot, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét. Belgrád azonban erre nem hajlandó, inkább még a kapcsolat normalizálását célzó, 2013-ban megkezdett párbeszédet is felfüggesztette Pristinával. A viszony rendezése mindkét ország európai integrációjának kulcsa.

Az Egyesült Államok pristinai nagykövetségének pénteki közleménye szerint Washington arra figyelmeztetett, egyik partnerének sem fogja elnézni, hogy az amerikai érdekekkel ellentétes lépéseket tegyen, az ilyen tetteknek hatása lesz a kétoldalú kapcsolatokra. Aláhúzták, hogy a vámnövelés azonnali felfüggesztése alapvető feltétele a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásának, a rendezési folyamat elleni lépések pedig ellentétesek az amerikai érdekekkel.

A koszovói sajtó jelentése szerint Ramush Haradinaj koszovói kormányfő néhány nappal ezelőtt nem kapott amerikai vízumot, ezt az értesülést azonban eddig egyik fél sem erősítette meg. A pristinai lapok szerint Washington ezzel is nyomást akar gyakorolni a koszovói vezetésre.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.