Nigériában kiszabadult és hazatért Oroszországba az a hat tengerész, akit a nyugat-afrikai Guineai-öbölben január 2-án ejtettek foglyul kalózok – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.

A tengerészek hétfőn szabadultak ki, egészségi állapotuk kielégítő. A moszkvai diplomáciai tárca elismerését fejezte mindenkinek, aki szerepet játszott az orosz állampolgárok szabadon bocsátásában, de közleményében további részleteket nem árult el.

A tengeri rablók benini területi vizeken, a panamai zászló alatt hajózó MSC Mandy fedélzetéről ragadták el a tengerészeket, köztük a hajó kapitányát. A járművön a támadás idején 26 tengerész tartózkodott:

húsz orosz, két georgiai és négy ukrán állampolgár.

A szomáliai kalózok főbb csoportjainak felszámolását követően a tengeri bűnözés súlypontja a Guineai-öböl térségére helyeződött át Afrikában. A kalózok rendszerint váltságdíjat követelnek az elraboltakért, akiknek általában megkímélik az életét, máskor a gazdag zsákmány reményében a hajók rakományára fáj a foguk.

Tavaly októberben a Pomerania Sky teherhajó fedélzetéről hurcoltak el tizenegy tengerészt a tengeri rablók. A legénység tagjai, köztük nyolc lengyel tengerésszel decemberben nyerhették vissza szabadságukat.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.