A járművek, technikai eszközök és a fegyverzet területén is súlyos hiányosságok mutatkoznak.

Bajban a német hadsereg
Fotó: bundeswehr.de

Továbbra is súlyos hiányosságok hátráltatják a német hadsereg (Bundeswehr) működését, a leginkább szükséges felszerelésből sincs elég, az eszközállomány jelentős része használhatatlan, a bürokrácia pedig burjánzik – emelte ki a szövetségi parlament (Bundestag) katonai ombudsmanja éves jelentésében, amelyet szerdán ismertetett a német sajtó.

Hans-Peter Bartels jelentése szerint komoly eredmény, hogy megszűnt a német újraegyesítés óta jellemző pénzhiány, a védelmi költségvetés évek óta lendületesen növekedik, 2016-ban 34,2 milliárd eurót (10 944 milliárd forint), 2017-ben 37 milliárd eurót, tavaly 38,5 milliárd eurót tett ki, az idén pedig már 43,2 milliárd eurót fordítanak a Bundeswehr működtetésére és fejlesztésére.

"Szívesen jelenteném, hogy beköszöntött a tavasz, és minden megújul, de az igazság az, hogy még mindig tél van"

- írta a parlamenti ombudsman, kifejtve, hogy a védelmi minisztérium által beharangozott "trendfordulók" ellenére továbbra is alapvető gondokkal küszködik a német hadsereg. Vonzereje is egyre enyészik, ezt jelzi, hogy tavaly csupán mintegy húszezren jelentkeztek a hivatásos katonákat foglalkoztató szervezethez, ami háromezer fős visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, és minden eddiginél alacsonyabb szám.

A gondok súlyosságát jelzi, hogy egy lövészeti kiképző bázison be kellett szüntetni az újoncok kiképzését, mert valamennyi golyóálló mellényt átcsoportosították egy NATO-küldetésre induló egység részére. Sisakból és bakancsból, de még alsóneműből sincs megfelelő mennyiségű, vagy minőségű – áll a jelentésben, amelyben a Bundestag felügyelete alatt működő Bundeswehr tagjai érdekeinek képviseletében is felszólaló ombudsman egy sürgősségi program beindítását kérte a védelmi minisztériumtól a katonák alapvető felszerelésének biztosítására.

A járművek, technikai eszközök és a fegyverzet területén is súlyos hiányosságok mutatkoznak, a jelentés szerint a "hiánygazdaság" jellemző a Bundeswehr működésére. A haditengerészetnek (Marine) például egyetlen tengeralattjárója sincsen, amely teljes mértékben alkalmas bevetésre, a légierőnél (Luftwaffe) pedig az Eurofighter és a Tornado típusú harci gépek több mint 50 százaléka működésképtelen.

A legnagyobb gondok közé tartozik a túlburjánzó bürokrácia, a Bundeswehrt egyszerre jellemzi a létszámhiány és a "túlszervezettség" – áll a jelentésben, amely szerint gyakran duplán végzik el ugyanazt a munkát, az egyszerű eljárásokat túlbonyolítják, a bevált módszereket fejlesztés címén átalakítják, és az egész szervezet egy "bürokratikus labirintus", amelynek működésre révén a Bundeswehr "agyonigazgatja magát".

Urusla von der Leyen védelmi miniszter a jelentést kommentáló nyilatkozatában kiemelte, hogy az ombudsman megállapításai mindig is komoly ösztönzést jelentenek a "nagyon dinamikusan növekvő seregnek".

"Bárcsak sok minden gyorsabban menne, de 25 év megszorításait és leépítéseit nem lehet alig néhány év alatt ellensúlyozni", ezért is fontos, hogy már lehet érezni a trendforduló első pozitív hatásait

- tette hozzá a miniszter, rámutatva, hogy átlagosan hetente állítanak szolgálatba egy új páncélozott járművet, havonta egy repülőgépet vagy helikoptert, és évente egy hadihajót.

A tárca kimutatása szerint a Bundeswehrnek jelenleg 181 274 katonája van, köztük 21 931 nő. Német egységek 14 külföldi küldetésben vesznek részt, mintegy 3000 fővel, a legnagyobb csoportot a NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű afganisztáni kiképző és tanácsadó missziójában szolgáló 1328 katona alkotja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok