Összefüggést találtak a kutatók a manapság népszerű, gabonamentes és hüvelyesekben gazdag kutyaétrendek egy része, valamint egy tápanyaghiányból eredő szívbetegség között – derült ki egy új tanulmányból.

Szívbetegséget okozhatnak a divatos kutyaétrendek
Fotó: Pixabay

A davisi székhelyű Kaliforniai Egyetem szakemberei megállapították, hogy a szóban forgó étrendeken tartott kutyák szervezetében nincs elegendő taurin, ez az aminosav fontos szerepet játszik a szív egészségében.

A taurinhiányról már évekkel ezelőtt megállapították, hogy úgynevezett kitágulásos szívizom-elfajuláshoz (DCM/dilatatív kardiomiopátia) vezet, amely szívelégtelenséget és halált okozhat – írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmányt vezető Joshua Stern szerint bizonyos kutyafajták genetikailag hajlamosabbak a DCM hagyományos típusára, ám a betegség mostanra már más fajtáknál, például a golden retrievernél is felütötte a fejét.

A szakember két évvel ezelőtt figyelt fel az esetek megszaporodására, és jelenleg számos olyan kutyát kezel táplálkozással összefüggő DCM miatt, amelyet korábban majdnem azonos étrenden tartottak.

Stern 24 olyan golden retrievert vont be a vizsgálatába, amelynél DCM-et és taurinhiányt diagnosztizáltak. A 24 kutyából 23-at korábban olyan étrenden tartottak, amely vagy gabonamentes, vagy hüvelyesekben gazdag volt, vagy mindkettő.

A szakember változtatott a kutyák étrendjén, és taurin tartalmú étrend-kiegészítőt írt fel számukra. A változtatások nyomán egyet kivéve mindegyik állat állapota javult. A betegség legelőrehaladottabb szakaszában lévő, vagyis szívelégtelenséggel küzdő 11 kutyából 9-nél jelentős javulást, vagy teljes felépülést figyeltek meg a kutatók.

"Ez a tanulmány segített megerősíteni, hogy a genetikai eredetű DCM-mel szemben, ez az állapot kezelhető és elkerülhető" – húzta alá Stern.

A szakember szerint a problémát valószínűleg

nem a "gabonamentesség", vagy a "hüvelyesek nagy aránya" okozza, hanem talán az, hogy az összetevők úgy hatnak egymásra, hogy csökkentik a taurinhoz való hozzáférést, vagy bizonyos tápanyagok egyszerűen hiányoznak az étrendből.

Stern hangsúlyozta, hogy a mostani eredmények fényében a kutyatulajdonosoknak nem szabad hirtelen átváltaniuk másik étrendre, vagy taurin tartalmú étrend-kiegészítőt adni kedvencüknek, hanem inkább konzultáljanak az állatorvossal.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) már tavaly figyelmeztette a kutyatulajdonosokat és állatorvosokat a kutyák étrendje és a DCM közötti lehetséges kapcsolatról. A hatóság tovább folytatja a vizsgálatot annak megállapítása érdekében, hogy pontosan mi az az étrendbeli tényező, amely a problémát okozza.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
@Mirabilis: Miért kérded? Én sem kérdeztem tőled hogy pszihológus vagy valami hasonló vagy hogy ilyen véleményeket írsz olyan emberekről akiről nem tudsz semmit. Mivel lennék több ha neked azt mondom hogy több mint egy állatorvos? Nagyobb lennék a szemedbe? Nem hiszem. Te nem az az ember vagy. .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
qxy
@Mirabilis: Tudod, velem megesett amikor százas volt a kocsiba . Nem volt százasom és egy Euróst tettem bele az is jó. Jött a kis " jaj de éhes vagyok és szegény. .- Tessék itt van de vigyázz mert nem százas van benne nehogy össze keverd ez kicsit többet ér.
.- Ha maga ejuróst tett bele akkor van ott több is. adjon már egy tizest.
.- Te .Most adtam 300 at csak úgy. nem elég?
.- Ha nem adól, akkooor meg átkozlak.
Tudom nem mind ilyen de próbáld ki. éhes? vidd be a boltba vegyél neki kenyeret. El küld a frászba. Nem éhes az hanem egy társaság tagja akit kilőktek koldúlni és le kell adni a pénzt. Hogy neki muszály csinálni? Nekem is ezt mondták. Én erre azt mondtam. hatvan három vagyok és három állásom van. Egy olyan is amiért nem is kérek pénzt.Ha én meg tehetem akkor te is harminc évesen.
.- Az volt a válasza.- Én nem érek rá arra.
Nem egy hajléktalant vittem fel hozzám, fürödjön le, egyen igyon. mehet. Már tíz évesen is csináltam Anyám ki volt akadva. De azért előtte én le állok velük beszélgetni is és látom, tudom hogy miért van ez így. Tudod kit vittem így egyszer fel hozzánk? Benyovszky egyik rokonát aki még Milánóban is koncertet adott a Milánói Scalaban is. Amit elő adott a zongorán az felejthetetlen volt. ( a hatvanas években)
.
qxy
@Mirabilis: Tudod ezért írtam hogy az vagy ami. mer úgy ítéled meg az embereket hogy nem is ismered.
Azt hogy hívják, aki több, mint egy állatorvos - állatokat "gyógyítva"? Az milyen foglalkozás? Én még nem hallottam ilyenről. Vagy mégis? kuruzsló? Így aztán nem lennél nagyobb a szememben -most sem vagy annyira nagy -, és nem azért, mert "Te nem az az ember vagy."
ezt írtad. Azt sem tudod mit jelent amit írtál. Ezért írtam hogy kérlek ne válaszolj.
qxy
@Mirabilis: Na meg most akadj ki.
Nem csak állatokat gyógyítok.
" Tévé. Vitray műsor .-Ülök és mesélek. a riport alany egy öreg ember aki olyan kenőcsöt csinált ami az égési sebeket heg és fájdalom mentesen gyógyítja. Mennyit kért érte? Semmit csak a tetőt valaki csinálja meg.. A Tisztelt olyan hozzá értők mint te "" A válasz az volt.
Amennyiben olyan anyagokból készült ami ami ismert az nem számít találmánynak és nem jár érte pénz. A halálba vitte a kenőcsöt.
Most gondold magad egy olyan helyzetbe hogy égési seb és tudod hogy kurvára fáj és utána hogy fogsz kinézni. Mit tennél?
El mennél hozzá és segít neked ingyen,és két hét múlva már nem is emlékszel az esetre,
.- Vagy , mész a kórházba ott kissé kómába visznek hogy ne érezz semmit és fél év után ki akarsz ugrani az ablakon mert .- " uram Isten hogy nézek ki? ezt nem fogom kibírni.
Szerinted, meg vetni való az aki segít olyan dolgokban ami számára egyszerű és csodálatos ha segíthet, vagy adsz a dokinak sok pénzt és szarik rád életed végéig szedeti a szarját veled mert neki így a jó.Ezért írtam hogy Egy ember ne ítéljen el senkit még akkor sem ha ismeri. Mert látod. Téged is el lehet ítélni olyan dolgokkal kapcsolatban ami ha látod, tényleg másokat sértő és nem emberhez méltó. De ez volt az utolsó levelem hozzád és kívánok további szép napot.
qxy
Most törülgetem amiket írt ez a névtelen akárki.
nem semmi ez az élőlény. Én nem zavartam volna a többi tagot ha így kiakadok De neki kell a publikum..
qxy
@Mirabilis: Na mégeccer. Mirabilis labilis a normális ember megérti hogy nem kell válasz . Neked tilos válaszolni.Ugye azért nem érted mert hajnali gyerek vagy. ?
qxy
@Mirabilis: Igen látott orvos. Mondta is hogy vigyelek vissza te gyökér. Nem értem az ilyen csökött agyú csökevényeket miért nem nyelték le annak idején? írtam hogy nem kell válasz Mit nem értesz ezen te szellemi rövid nadrág.
További szép napot és dőlj a falnak sírd el magad .
" NEM KELL VÁLASZ"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.