Összefüggést találtak a kutatók a manapság népszerű, gabonamentes és hüvelyesekben gazdag kutyaétrendek egy része, valamint egy tápanyaghiányból eredő szívbetegség között – derült ki egy új tanulmányból.

Szívbetegséget okozhatnak a divatos kutyaétrendek
Fotó: Pixabay

A davisi székhelyű Kaliforniai Egyetem szakemberei megállapították, hogy a szóban forgó étrendeken tartott kutyák szervezetében nincs elegendő taurin, ez az aminosav fontos szerepet játszik a szív egészségében.

A taurinhiányról már évekkel ezelőtt megállapították, hogy úgynevezett kitágulásos szívizom-elfajuláshoz (DCM/dilatatív kardiomiopátia) vezet, amely szívelégtelenséget és halált okozhat – írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmányt vezető Joshua Stern szerint bizonyos kutyafajták genetikailag hajlamosabbak a DCM hagyományos típusára, ám a betegség mostanra már más fajtáknál, például a golden retrievernél is felütötte a fejét.

A szakember két évvel ezelőtt figyelt fel az esetek megszaporodására, és jelenleg számos olyan kutyát kezel táplálkozással összefüggő DCM miatt, amelyet korábban majdnem azonos étrenden tartottak.

Stern 24 olyan golden retrievert vont be a vizsgálatába, amelynél DCM-et és taurinhiányt diagnosztizáltak. A 24 kutyából 23-at korábban olyan étrenden tartottak, amely vagy gabonamentes, vagy hüvelyesekben gazdag volt, vagy mindkettő.

A szakember változtatott a kutyák étrendjén, és taurin tartalmú étrend-kiegészítőt írt fel számukra. A változtatások nyomán egyet kivéve mindegyik állat állapota javult. A betegség legelőrehaladottabb szakaszában lévő, vagyis szívelégtelenséggel küzdő 11 kutyából 9-nél jelentős javulást, vagy teljes felépülést figyeltek meg a kutatók.

"Ez a tanulmány segített megerősíteni, hogy a genetikai eredetű DCM-mel szemben, ez az állapot kezelhető és elkerülhető" – húzta alá Stern.

A szakember szerint a problémát valószínűleg

nem a "gabonamentesség", vagy a "hüvelyesek nagy aránya" okozza, hanem talán az, hogy az összetevők úgy hatnak egymásra, hogy csökkentik a taurinhoz való hozzáférést, vagy bizonyos tápanyagok egyszerűen hiányoznak az étrendből.

Stern hangsúlyozta, hogy a mostani eredmények fényében a kutyatulajdonosoknak nem szabad hirtelen átváltaniuk másik étrendre, vagy taurin tartalmú étrend-kiegészítőt adni kedvencüknek, hanem inkább konzultáljanak az állatorvossal.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) már tavaly figyelmeztette a kutyatulajdonosokat és állatorvosokat a kutyák étrendje és a DCM közötti lehetséges kapcsolatról. A hatóság tovább folytatja a vizsgálatot annak megállapítása érdekében, hogy pontosan mi az az étrendbeli tényező, amely a problémát okozza.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
@Mirabilis: Miért kérded? Én sem kérdeztem tőled hogy pszihológus vagy valami hasonló vagy hogy ilyen véleményeket írsz olyan emberekről akiről nem tudsz semmit. Mivel lennék több ha neked azt mondom hogy több mint egy állatorvos? Nagyobb lennék a szemedbe? Nem hiszem. Te nem az az ember vagy. .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A kutya RAGADOZÓ ezt kéne csak tudomásul venni a kajájánál is ...
qxy
@papa.49: Na meg ma már el van felejtve mi is az meg ki is az hogy kutya.
Gondolok a mindenféle nemesített? Régen úgy hívtuk korcsok.Ruha kell neki mert meg fázik, Nem ehet mást csak ezt , meg minden szar. A kutya azt evett amit kapott és kutya is volt. Ma azt kap amitől nem is marad kutya.
Veleda
Rendszerint száraz tápot kap a kutyánk, ezt szereti is. De emellett megkapja a leves és tészta maradékot is. A kutya tápboltban lehet kapni csirkelábat, nagyon olcsón, ebből főzök neki "húslevest" ( a férjem ilyenkor irígykedik), benne egy kicsi rizzsel, vagy tésztával. Ha emberi ételt kap, akkor aznap nem kap tápot. No és persze a csontokat. Nem kövér, erre vigyázok, és ami a legfontosabb, hogy sokat mozogjon. Nem szoba kutya, nem engedem a fotelban szunyókálni. Az nem az ő helye. Napközben bejöhet, de éjszakára ki kell mennie a helyére. Ő ezt tudja, és be is tartja a szabályokat. Nevelés kérdése. A legtöbb kutyánál a mozgás hiány okozza a bajt. Hihetetlen, de a kutya is tud cukor beteg lenni, és magas a vérnyomása, amit a kutya tartók észre sem vesznek. Oda kell rá figyelni és akkor nincs baj. Régen egy kutya elélt 15-17 évet. Ma egy kutya kb 10 évet él. Meg van az oka, hogy miért?
szalaicrz
[[]Talál Meztelen Lányok a tied környéken itt : My.Su/Lanyok
görbetükör
@papa.49: ha elvárjuk, hogy az emberek között ne ragadozó állatként viselkedjen, hanem társállatként, akkor a táplálékának is és az életkörülményeinek is ennek megfelelőként kell változnia.
Egyébként a kutyák is remekül alkalmazkodnak.
görbetükör
@Veleda: a csőcsont, mint a csirkeláb nem jó a kutyának. Előbb-utóbb gondot okoz a belekben. Főleg idősebb korban.
papa.49
A csirke, ill. a szárnyas csontok valóban nem jó a kutyának, marhalábszár, vagy disznó csülök azt tudja értékelni... A mi kutyáink (kaukázusi kan, meg egy palotapincsi kan) nem is szeretik igazán a zöldséget, a kenyeret, és télen, nyáron az udvaron vannak... Nincs ,,kabát,, van jó tömött bundájuk, még a 9 éves pincsi is imád a hóban rohangálni, a nagyról már nem is beszélve ..
1magyar
@papa.49: Azért rohangálnak mert fáznak.
papa.49
@1magyar: Egy frászt !!! Ha fázna nem dugná az orrát bele hóba oszt. túrja a havat mintha buldózer lenne !!!
Meg ott van a kuckója amibe pihenni szokott... Nekem t3 éves koromtól mindig volt kutyám egy se pusztult el kivéve amelyiket megmérgeztek a cigányok !!!
papa.49
@1magyar: Egy kutya ha fázik a farkát lecsapva görbbült háttal megy !!!
Az enyimek a farka az égben, és hancurozik a macskákkal erre varjál gombot !!!
1magyar
@papa.49: www.agraroldal.hu/kutya-telen-a-szabadban.html
Mivel beszélni nem tud így nem tudja elmondani ha fázik. De annyi esze van, hogy mozogjon mert akkor nem fázik. De aludni nem hiszem, hogy bírnak hidegben.
papa.49
@1magyar: Ezen én nem vitatkozom veled én tudom hogy nekem van igazam te meg papizzad az itt leírt baromságokat !!!Egy kaukázusi kutya nem bbírja a -4, -5 fokot, az a kutya fajta -40, -50 fokhoz szokott, vagy a szánhútó kutyák amelyek a HÓBAN ALSZANAK ??? Nézegessél ilye csatornákat ahol a kutyák a sarki körülmények között élnek !!!
Hagyál már ezzel a papírszagú okosságoddal békén !!!
1magyar
@papa.49: Emberek is élnek sarki körülmények között ha muszáj.
papa.49
@1magyar: Söt vannak olyanok is akik pont az ilyen ,,okosságok,, elől mennek oda ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
1magyar
@Mirabilis: A mi kutyáinknak a szőre a csirkétől hullott. Azóta nem adunk nekik.
1magyar
@Mirabilis: Elég drága lehet, annál már egyszerűbb és jobb lenne ha egy sült hús szeletet adnál neki.
qxy
@Mirabilis: Fuss neki mégeccer amit írtam. Gabona, ? Hogy fingom sincs? Tudod aki minden mű kajával eteti a kis kedvencét az szerinted szereti a kutyáját jobban? na meg egy kis csoki meg nasi meg hab a kávéról? Nagyon el vagy tévedve. Csak egy példa. Szerinted jó az a kutyának ha fel van öltöztetve mert le fagy a lába és reszket 10 fokba? Teljesen el van cseszve a kutya mivoltja. Ez szeretet,és kutya? Oké hogy aranyosak, de egy kutya nem azért kutya amit manapság művelnek a gazdik. Hogy szeretem e az állatokat? Meg lepődnél ha tudnád miket tettem teszek ma is az állatokért. De te csak érezd jól magad. hidd azt amit az eszed mond. mint a " gabona" Hogy honnan vetted ezt.
qxy
@Mirabilis: Azért mer neked van kutyád azt nem azt jelenti hogy értesz is hozzá meg hogy senki nemérthet jobban hozzá mint te.Nézz utána egy két alapítványról szól ami a kutyákért van. ki és mit tesz a kutyákért. Ez olyan hogy ha tudsz főzni egy pörit azért még nem vagy szakács. De örülök neki hogy te értesz hozzá és más nem ért hozzá. mert te tudod.
qxy
Tudod hány kutyás jár hozzám? tudod hány kutyát gyógyítottam már meg?Tudod hány kutyát mentettem meg a haláltól? Tudod hány gazdit kerestem már kutyáknak,Tudod hány kutyát oktattam tanítottam be különleges feladatokra?
qxy
@Mirabilis: Miért kérded? Én sem kérdeztem tőled hogy pszihológus vagy valami hasonló vagy hogy ilyen véleményeket írsz olyan emberekről akiről nem tudsz semmit. Mivel lennék több ha neked azt mondom hogy több mint egy állatorvos? Nagyobb lennék a szemedbe? Nem hiszem. Te nem az az ember vagy. .
magyarbakancs
Nekem volt sok kutya fajtám mindig konyhai maradékot kapott,vagy főztem neki külön.
Szép kórt megértek a kutyáim,soha nem volt ki kötve egy 6x6 kennelben voltak álltálában ketten.
qxy
@Mirabilis: Meg tanultam így el fogadni az embereket. Van ilyen is meg olyan is. Az állatok nem tudnak hazudni. Az ember képes erre. Itt a példa. Te nem ismersz és csesztetsz. Ha ismernél, nem csesztetnél, inkább segítenél nekem mert jó amit teszek De ugyan úgy Maradok egy nem hozzá értő más szemében olyan amit te most állítottál rólam. Tudtad azt pld hogy az állatoknak pont olyan lelki sérülést lehet okozni mint az embernél? még jobban fáj nekik a dolog. Te meg tudod állapítani melyik állatnak ilyen lelki panasza van? kinek mije fáj? annélkül hogy tele tömnéd minden fajta gyógyszerekkel mert "azálllatorvosmondta?"Tudod nekik is az a jó minél több gazdi megy hozzájuk mert abban van a pénz.Na meg a gazdi az az olyan ember aki mindent meg tesz a kis kedvenc érdekében. ugye? Na ezeket a leg könnyebb kihasználni. Mert az a varázsszó hogy " Ettől meggyógyul " az minden pénzt megér. A sok macska kaja meg kutya kaja pld marhahúsos, mert a kutyám nem ehet csírkét ( az orvos mondta) 30 % ban csírke is van és basznak rá hogy a te kutyád eheti vagy nem. De ok van rá hogy megint meg látogasd "azállatorvost" és vidd magaddal a kis pénzecskédet mert arra szükség van. Tudod ezek az olyan dolgok kis szösszenetei amit a kis gazdi fel sem fog ésszel és azt hiszi ha SÍBA kaját vesz a kis aranyosnak az azt jelenti hogy szeretem.mert az drága.a gazdik több mint 70 % a azzal sincs tisztába hogy minek is jó ha van egy kis kedvenc. Az a fontos hogy nekem is van és szebb mint a szomszédé és drágább is volt. na meg " pedigréje van Hogy mi az? A fele azt sem tudja mi az. Néha viccesen el mondom nekik mi is az a pedigré. .-
Tudod az olyan hogy elől ugat, hátul PEDIG RÉ S.
El tudod képzelni hányan agyalnak rajta és el is hiszik? Nem hinnéd el.
Meg hogy mi az eredete és mi a tulajdonsága. Nem az számít, hanem " tudja dokikám mennyibe került? el sem tudja képzelni és hogy honnan hozattuk? Na ez számít és ugyanúgy a kocsiba hagyja nyáron mert nem baj. vesz másikat. Tudod látszik az ember arcán...
qxy
@magyarbakancs: Nekem is nem egy volt és tényleg Azt evett amit kapott de meg kapott mindent. Ezt el kell mesélnem. ugye a marhahúst eheti a kutya nyersen is ha van de csak olyant ami faggyú mentes. Na volt rá módom és egy kis marha szűzpecsenyét, ami ugye nem olcsó de na mit csinál vele jelige. 3 kilónak annyi . " szereti" afeneajódolgát. Na de egyszer meg kellett próbálni . Megérte, mert megérdemelte.
qxy
@Mirabilis: Te nagyon buta vagy tudod e, cseszd meg . akkora tapló hogy durrantani lehet veled. te szerencsétlen. Na meg mi az hogy hablatyól, ? most basszalak le én is,vagy becstelenítsem meg a szádat? Én is tudok úgy beszélni ami a te eszed szintén van kistáska. Sajnállak te szerencsétlen . ne is válaszolj mert ilyen faszokkal nem szoktam társalogni. dölj a falnak és sírd el magad további szép napot.
qxy
@Mirabilis: Mirafaszom nem virág vagy te hanem büdöske csapjalak arccal a marha szarba de hülye vagy Jobban tette volna anyád ha le nyel te ostoba hajnali gyerek. Tudod milyen az mint te fele geci fele húgy. @Mirabilis. ??? Mira ágytál esetleg mert szarnak se vagy jól. Ne válaszolj állj fejre és szard le magad
qxy
@Mirabilis: Ugye leírtam hogy nem kérek választ látom eszedért a gerillák nem rabolnának el.
De egy mondat amit írtál..-Az Istenért! Mikor eszik egy kutya vagy macska gabonát (a természetben)?
Mikor? Látom nem igen vagy jártas valóban az állat világban. De neked el magyarázom hogy te is meg értsd az ovisok megértik. Nyugi lassan írom.-
Tudod a növényekben is vannak olyan dolgok amik jó ha ennék " Azoronylánok meg a tigrincsek" De ugye akár mit is csinálnál velük, azok nem igazán eszik meg. Na épp ezért a természet úgy csinálta hogy "Azoroszlán, meg a tigrincs olyan állatokat egyenek, akik legelnek és a pocijuk tele van fűvel, magokkal gabonákkal .Így a Tigrincs isz eszik gabonát csak nem tudja.Amúgy a kutya és a macska is szokot füvet rágni ha ég a gyomra. Ha netán lesz annyi eszed hogy meg látod.
Még egyszer le írom .- NEM KÉREK VÁLASZT TŐLED. Nem tudom melyik része nem volt világos?
Normális ember ezt meg érti.Neked tilos válaszolni.
1magyar
A miénk is imád füvet rágcsálni, tegnap meg a kakaót nyelte mintha sosem evett volna még.
Pogácsát, sütit stb. minden megesznek örömmel.
qxy
@Mirabilis: Tudod te basztál le engem úgy hogy nem is ismersz. és a leírtak alapján Te kezdted. Van e állatom? Meg mondom neked, hogy nincs, mert annyit foglalkozom állatokkal hogy nem lenne időm foglalkozni vele. Nem tudom érted e? Nem baj ha nem érted. semmi gond. Csak nem szeretem az olyan embereket akiknek halvány fogalmuk sincs a dologról és osszák az észt. Tudod ez olyan mint amikor csinálsz egy finom ételt életed első vacsiján és a nagyinak meg találod a régi recept gyűjteményét és azt mondod Mester szakács vagy és okítod azokat akik szeretnének meg tanulni főzni. Befolyásos vagy és szabad kezet adnak a munkádhoz és a végén el is hiszed hogy értesz is hozzá. Amit meg a stúdióban el készítetek, annak 90 % a ehetetlen de a stábnak ki van adva hogy meg kóstolni , " Nem kiköpni, " Finom finom. Kuss legyen. Finom és kész.A végén magad is meg vagy győződve hogy igen is értesz hozzá. De mondhatok sok példát. pld. Talp masszázs. Kurva sokan értenek hozzá. Amikor el mondtam hogy a talpon három olyan pont is van amit ha masszírozol, halált is okoz? 90 % a nem tudta. Pedig értenek hozzá még diplomát is kaptak és oktatják is .
Épp ezért írtam hogy ha van valakinek egy micája vagy kutyija és mindent meg vesz neki az nem azt jelenti hogy ért is hozzá.Igaz a gazdi azt hiszi és tudja is hogy ő a szakember ebben. A kutya macska eledel. ,.- Az embereknek gyártott baromfi párizsiba. Baromfi húspép található. Ki is lehet mutatni. .- Mi is az a baromfi hús pép?
fej, láb ( körömmel,) tollal szőrrel csont és egyebek Van egy gép ami szeparátor. Ami a végén ki jön egy hús színű fogkrém tapintású massza ami 5 Kg. képes felvenni 4 liter vizet A másik gépben. és bizony ha jó a fűszerezés a kutya nem mondja meg hogy ebben az van. Na ezt csak az embereknek csinálják. Gondolod az állatoknak pulyka mell és lazac van a kis dobozban? ha az van rá írva?
qxy
@Mirabilis: Tudod, velem megesett amikor százas volt a kocsiba . Nem volt százasom és egy Euróst tettem bele az is jó. Jött a kis " jaj de éhes vagyok és szegény. .- Tessék itt van de vigyázz mert nem százas van benne nehogy össze keverd ez kicsit többet ér.
.- Ha maga ejuróst tett bele akkor van ott több is. adjon már egy tizest.
.- Te .Most adtam 300 at csak úgy. nem elég?
.- Ha nem adól, akkooor meg átkozlak.
Tudom nem mind ilyen de próbáld ki. éhes? vidd be a boltba vegyél neki kenyeret. El küld a frászba. Nem éhes az hanem egy társaság tagja akit kilőktek koldúlni és le kell adni a pénzt. Hogy neki muszály csinálni? Nekem is ezt mondták. Én erre azt mondtam. hatvan három vagyok és három állásom van. Egy olyan is amiért nem is kérek pénzt.Ha én meg tehetem akkor te is harminc évesen.
.- Az volt a válasza.- Én nem érek rá arra.
Nem egy hajléktalant vittem fel hozzám, fürödjön le, egyen igyon. mehet. Már tíz évesen is csináltam Anyám ki volt akadva. De azért előtte én le állok velük beszélgetni is és látom, tudom hogy miért van ez így. Tudod kit vittem így egyszer fel hozzánk? Benyovszky egyik rokonát aki még Milánóban is koncertet adott a Milánói Scalaban is. Amit elő adott a zongorán az felejthetetlen volt. ( a hatvanas években)
.
qxy
@Mirabilis: Tudod ezért írtam hogy az vagy ami. mer úgy ítéled meg az embereket hogy nem is ismered.
Azt hogy hívják, aki több, mint egy állatorvos - állatokat "gyógyítva"? Az milyen foglalkozás? Én még nem hallottam ilyenről. Vagy mégis? kuruzsló? Így aztán nem lennél nagyobb a szememben -most sem vagy annyira nagy -, és nem azért, mert "Te nem az az ember vagy."
ezt írtad. Azt sem tudod mit jelent amit írtál. Ezért írtam hogy kérlek ne válaszolj.
qxy
@Mirabilis: Na meg most akadj ki.
Nem csak állatokat gyógyítok.
" Tévé. Vitray műsor .-Ülök és mesélek. a riport alany egy öreg ember aki olyan kenőcsöt csinált ami az égési sebeket heg és fájdalom mentesen gyógyítja. Mennyit kért érte? Semmit csak a tetőt valaki csinálja meg.. A Tisztelt olyan hozzá értők mint te "" A válasz az volt.
Amennyiben olyan anyagokból készült ami ami ismert az nem számít találmánynak és nem jár érte pénz. A halálba vitte a kenőcsöt.
Most gondold magad egy olyan helyzetbe hogy égési seb és tudod hogy kurvára fáj és utána hogy fogsz kinézni. Mit tennél?
El mennél hozzá és segít neked ingyen,és két hét múlva már nem is emlékszel az esetre,
.- Vagy , mész a kórházba ott kissé kómába visznek hogy ne érezz semmit és fél év után ki akarsz ugrani az ablakon mert .- " uram Isten hogy nézek ki? ezt nem fogom kibírni.
Szerinted, meg vetni való az aki segít olyan dolgokban ami számára egyszerű és csodálatos ha segíthet, vagy adsz a dokinak sok pénzt és szarik rád életed végéig szedeti a szarját veled mert neki így a jó.Ezért írtam hogy Egy ember ne ítéljen el senkit még akkor sem ha ismeri. Mert látod. Téged is el lehet ítélni olyan dolgokkal kapcsolatban ami ha látod, tényleg másokat sértő és nem emberhez méltó. De ez volt az utolsó levelem hozzád és kívánok további szép napot.
qxy
Most törülgetem amiket írt ez a névtelen akárki.
nem semmi ez az élőlény. Én nem zavartam volna a többi tagot ha így kiakadok De neki kell a publikum..
qxy
@Mirabilis: Na mégeccer. Mirabilis labilis a normális ember megérti hogy nem kell válasz . Neked tilos válaszolni.Ugye azért nem érted mert hajnali gyerek vagy. ?
qxy
@Mirabilis: Igen látott orvos. Mondta is hogy vigyelek vissza te gyökér. Nem értem az ilyen csökött agyú csökevényeket miért nem nyelték le annak idején? írtam hogy nem kell válasz Mit nem értesz ezen te szellemi rövid nadrág.
További szép napot és dőlj a falnak sírd el magad .
" NEM KELL VÁLASZ"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.