Tizenkettedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek, a párizsi felvonuláson ezúttal a tüntetéseken megsérült tiltakozókra emlékeztek, valamint a "rendőri erőszak", elsősorban a gumilövedékek használata ellen tiltakoztak.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018. novemberben létrejött sárgamellényes mozgalom az elmúlt két hónapban több szociális jellegű követelést fogalmazott meg, és az államfő távozását is követeli a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén.

Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokban és összetűzésekbe torkollanak a rendfenntartó erőkkel. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon a közrend biztosítására.

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tüntetők által felállított úttorlaszoknál tízen vesztették életüket, a tüntetéseken pedig több mint kétezren megsérültek, a rendőrök közül csaknem ezren.

9200 gumilövedéket lőttek ki a francia tüntetőkre

(Fotó: MTI/AP/Francois Mori)

A megsérült tüntetőkre emlékezett a Párizs keleti határától a belvárosi Köztársaság (République) tér fele délben megindult több ezres menet, amelyen "az állami erőszak megállítását" követelték a tiltakozók, valamint "Kapcsold ki a tévét és csatlakozz hozzánk!" feliratot tartottak magasba.

A "sérültek nagy menete" élén vonulóknak egyik szeme le volt ragasztva, köztük a mozgalom egyik vezetője, Jérome Rodriguesé is, aki múlt szombaton sérült meg egy rendőri oszlatáskor. A hosszan megtapsolt sárgamellényes azt állítja, hogy miközben a Facebookon élőben közvetítette a tüntetést, egy gumilövedék érte a szemét. A rendőrség viszont azt állította, hogy az oszlatáshoz használt gránát egyik szilánkja miatt sérülhetett meg. A rendőrség felügyeleti szerve jelenleg is vizsgálja, hogy mi okozta a tiltakozó szemsérülését.

Laurent Nunez belügyi államtitkár pénteken arra figyelmeztetett, hogy erőszak esetén a rendőrök továbbra is használni fognak gumilövedékes puskát, miután azt az államtanács is szükségesnek találta.

9200 gumilövedéket lőttek ki a francia tüntetőkre

(Fotó: MTI/EPA/Yoan Vala)

A legmagasabb francia közigazgatási és jogi intézmény megítélése szerint a megmozdulásokon továbbra is várható erőszak miatt "szükséges engedélyezni a rendőri erőknek ezen fegyverek használatát a szigorú használati utasítás tiszteletben tartása mellett".

A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban húsz tüntető vakult meg az egyik szemének sérülése következtében. Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, enélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

A belügyi tárca szerint csak négyen szenvedtek súlyosabb szemsérüléseket a gumilövedékek miatt, de 116 esetben indított vizsgálatot a rendőrség felügyeleti szerve az esetleges rendőri erőszak és túlkapások kivizsgálására.

A vita nyomán a CGT szakszervezet és az Emberi Jogok Ligája az eszköz használatának betiltását kérte a legmagasabb francia jogi és közigazgatási intézménytől. A benyújtott kereset szerint a szociális mozgalom kezdete óta a rendőrség 9200 gumilövedéket lőtt ki.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Láttam a pszichó kurva fidesz pénzelt Morvai máris párhuzamot vont 2006 között. természetesen az okokról, előzményekről és arról sem beszélve, hogy mint kiderült Kubatov emberei csinálták a balhé azon részét. Másrészről, ha akkor kussolt ez a pszichopata, mosolyogva gyülölködő kurva, amikor a képviselőket 8 általánossal verő biztonságiak ügye volt, akkor most is kussoljon és borjon rá Viktor 1cm-s farkára.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SystemError
Láttam a pszichó kurva fidesz pénzelt Morvai máris párhuzamot vont 2006 között. természetesen az okokról, előzményekről és arról sem beszélve, hogy mint kiderült Kubatov emberei csinálták a balhé azon részét. Másrészről, ha akkor kussolt ez a pszichopata, mosolyogva gyülölködő kurva, amikor a képviselőket 8 általánossal verő biztonságiak ügye volt, akkor most is kussoljon és borjon rá Viktor 1cm-s farkára.
namihami
Azokra a "" békés"" tüntetőkre, akik autókat gyújtogattak fel, akik végigrombolták a várost és hasonló barátságos módon fejezték ki a véleményüket?
Vajon miért ez a brutális reakció a "" csendes"" csürhével szemben? Ki érti ezeket a franciákat?
kokopelli
@namihami: ...nem is tudom,hogy a magyar kúrmány tagjait miért érdekli annyira a
francia helyzet! A O1G-ék terelnek-terelnek,de miért ökröket és birkáka egy nyájban! Mádzsárosch? Úgy kezdődött odaát,hogy a "gendarerie" visszaütött !!!
Commenter
@durbincs: vigyázzon poisson sans culotte,mert jön a gendarmerie. úgy jár mint Saint-Just. Még rosszabb esetben mint Marat.
Eriksson
Már nem sok idő kell és kiderül, Orbán és bandája szervezte a francia tüntetéssorozatot.
Kíváncsi vagyok, ki itt a normális?
SystemError
@Pegero: Nem sokáig lesz pénze rátok már a fidesznek...:)
cikicakk55
@Pegero: ma 20:47
Lehet,hogy abban igazad van,hogy Judith Sargentini nem mérte fel,hogy Franciaország jelenleg milyen helyzetben van. A jelentésének nem is a Franciaországi állapot leírása volt a célja,hanem Magyarország jelenlegi politikai és szociális állapotának a felmérése. Amit viszont Magyarországról írt,az egy az egyben fedi a valóságot. Judith Sargentini nem a Magyar embereket, az országot,hanem az országot irányító kormány korrupt,hazug,csaló,tolvaj módon való vezetését írta le. Orbán persze az összes jelentésből csak a migránsok kitiltását jelölte meg,mint célt a jelentésben,pedig az csak egy pont volt a 12 vagy 13 pontból amit az asszony leírt. Minden esetre nagyon úgy néz ki,hogy az akkori siker mámora és az öröm,hogy elfogadták a jelentést már a múlté. Az EP vissza süllyedt az eddigi politikájába. Két tábor van az EP-ben az EB-ben .Az egyik képviselné Európa népeinek az érdekét, az életminőség javulását,vagy legalább is megőrzését, a másik részének viszont szüksége van Orbánra és az Ő Antidemokratikus felfogására,mert így tudja a Német, Osztrák és egyéb nagy cégeket az országban tartani,még akkor is ha ezért az ország népét rabszolga sorsra juttatja. Addig itt nem lesz béke és nyugalom,ameddig az EU egymás közt sem tud kiegyezni. Magyarországot magára hagyták,vívják meg a harcukat ahogy tudják. Nekik nem teljesen az az érdekük,hogy az EU egy egységes és békés földrésszé váljon.
kokopelli
@cikicakk55: nem érdemes vitázni "velük",mert minden EU-s küldöttnek van joga a parla-
mentben hozzászólni!Amennyiben a francia helyzetről lesz szó akkor is!A fidesz-küldöttek is beleugatnak pofátlanul más állam belügyeibe Brüsszelben!
Érdekes,hogy mégsem jön a nagyhangú bizottság M.o.-ra,hogy megcáfolja Sargentini-t!!! (;-))
Commenter
@durbincs: Maga lenne nagy bajban ha nem ihatna. Vergődne partra vetett halként aztán annyi.
SystemError
@Eladott Ország: Ezt a pszichopata Morvai Krisztinának is az arcába kéne nyomni, amikor mosolyogva gyűlölködik..:)
Eladott Ország
@durbincs: tegnap, 18:43; Már nálunk felállították a narancsszeletelőt, a fideszes oligarchák és kleptokraták fogadására.
uploads.disquscdn.com/images/1f8b16ee4f297069912720e65cc524ffce6cd87f65e8e6b57e1a3b7360878ea1.jpg
Commenter
@durbincs: látni magát is hozzák viszik az ufók mint az eddást?
Commenter
@durbincs: maga meg üstből, s úszik cseberből vederbe? mikronnyi hal?
Commenter
@durbincs: maga meg nyilván színjózan, s mint csak látni kristálytiszta macskakaparásaiból hogy a sárga mellényesei a sárga földig leitatták...?
Commenter
@durbincs: ha magának kopoltyús olyan sok esze van akkor kezdjen valamit a poisson-eloszlással ha már elnevezték magáról?
Eladott Ország
@Pegero: tegnap 17:10; Toroczkai a fidesz kurvája! Zászlót bontott a mégjobbik. A legjobbik. A Mi Hazánk mozgalom bejelentette, hogy párttá alakul. Dúró Dóra kedves, gödröcskés arcú mosolyával, Toroczkai László és Novák Előd jóképű fiatalemberekkel. Már nem a fidesz szárnyai alatt megerősödött Jobbikban kapálgatják az ordas eszméket, hanem elérkezett az ideje, hogy átálljanak egy másik parcellába. Dúró Dóra természetesen nem adja vissza a mandátumát, hanem függetlenként építgeti az új pártot a Parlament falain belül. A Jobbik kommunista párt lett hirtelen a volt jobbikosok szemében. Igen, persze, hogyne, szar a rendszer, O1G, de ami helyette jönne, még szarabb lenne. A pártjaikon belül előbb marginalizálódott, majd a partvonalon kívülre került, magukat ellenzékinek nevező képviselők bölcs és nyolc évnyi fideszes országlás után hirtelen váratlanul megvilágosodtak, lásd még Volner és Dóró nemzeti hazafiakat. Ennek a tökéletesen, megbízhatóan és végtelenül kiszámíthatóan működő nemzeti együttelhülyülési autokratikus trágyadombnak az anatómiájáról ugyanis semmi nem fest világosabb, egyben lehangolóbb képet, mint a fidesz ellenzékében évekig vegetáló ama politikusgarnitúra, amelyik nyolc évnyi kudarcos ellenzéki politizálás után éppen abban a pillanatban jutott el a szellemi-erkölcsi fejlődés táplálékláncának csúcsára, amikor nyolc év után először az ellenzék végre RENDELTETÉSSZERŰEN nyilvánult meg. volNER János után, aki nemrég nyelvkilógatva loholt a Hír TV stúdiójába ( ahová ellenzéki képviselő nem nagyon teheti be a lábát) elmagyarázni, hogy miért érezte szükségét bocsánatot kérni a szavazóktól az ellenzéki politikusok penetráns viselkedése miatt, immár Sallai Róbert Benedek is megtalálta a hangját, és kiváló ütemérzékkel szállt bele az MTVA székházában földön rángatott képviselőkbe. És ha már így alakult, ugyanazzal a lendülettel egykori párttársaiba is, Hadházy Ákosba és Szél Bernadettbe. youtu.be/dkyQ5wUSbX4
volNER megint oda szarik ,ahonnan eddig evett.
kokopelli
@Eladott Ország: A Fidesz francianyelvű új lapja a "La Pissoire" cáfolta a kevés
9200 lövedéket,mert utánaszámolva 9246 jött össze nekik!A Morvai "Krisztuska" is
hitelesítette az adatot,és beterjesztette a zÉjÚ-parlamentbe az "óvást!" Hol lenne
az ország a védőangyala nélkül! (trágár válaszoktól eltekintek (;-))...)
Eladott Ország
@kokopelli: Csak érdekességképpen teszem ide, ha már az ENSZ lett a haza legfőbb ellensége: ugyan Morvai asszony még a történelem hajnalán vad ellensége volt a még liberális irányultságú fidesznek, a korábbi rossz viszony ellenére a fidesz később őt jelölte az ENSZ nőjogi bizottságába (CEDAW). Szerencsére ez ma már azért sem fordulhatna elő, mert a fidesz Morvai Krisztinával vállvetve védi a hazát az ENSZ-től. Is. Tehát miután jól megfenyegetett mindenkit, hogy 2019-ben kilép a politikából, a Jobbikban kegyvesztetté vált primadonna, aki évek óta úgy ül az Európai Parlamentben, hogy közben főállásban vinnyogva uszít az Európai Unió ellen, és aki már a Jobbik állítólagos középre húzódása tekintetében is túl szélsőséges és vállalhatatlan, beállt a fidesz szekerét tolni. A fidesz pedig tárt karokkal várja bármelyik kibukott (jobbikos) politikust (jó, Zuschlag is megtette, ha nem volt más), aki az állampárt mantráját hibátlanul felbüfögi. Most nincs csicskapártozás, nem számítanak a rasszista, anitszemita vádak. A cél szentesíti az eszközt. Helyben vagyunk, azt hiszem.
kokopelli
@Eladott Ország: Én még emléxem rá,hogy pár évvel ezelőtt az EU valamelyik
ülésén sikoltozott a legfelső sorba "árván" valamiről,ami nem volt olyan fontos,hogy
koncentráltam volna a baromságaira,de "asszem" az ő szabadonválasztott kűrje
volt még mindíg a "szemkilővések"-ről!...ő a futottak még kategória nálam!(;-))
(...a fityisz-katonák is u.a-ok nálam,mert a "fásli fejű mártír" ugrik be róluk a Bild Zei-
tungból!!)
polar450
Ugyan mér, mi ez a vinnyogás a gumilövedékek térgyában?
Ahol tőrnek-zúznak gyújtgatnak, ott minimum a gumilövedék!
Macron még humánus is!
kokopelli
@polar450: ...a franciák meg szívós nemzet! A zavargások után dicsekedve mutatják
majd egymásnak a beforrt sebeket!!A '80-as évek atomfegyver elleni tüntetések sérüléseit,
akár még a TV-ben is büszkén mutatták a vendégek! ("Castor" atomhulladék vonatok ellen
ment a harc "vérre",amiket jó pénzért a KGST országokra akarták rásózni raktározásra)
"Én ott voltam Bruder!..és te meg dekkoltál az ágy alatt otthon Arschloch..stb.)Izgalmas volt!
Az volt a szép idő haver! Még a teherautónkat is ellopták a tüntetők,amíg mi aludtunk éjjel! ;-))
Eladott Ország
@Pegero: Elégtételt fogunk venni! a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fkepkuldes.com%2Fimages%2Fdc53fd514543ca7739428648816f0be3.jpg&key=cQuu3CAqqyJ88YxGSTuXlA&w=600&h=279
Tehénszarban toporogni jó. Mesélte a nagypapám, hogy télen, amikor kihajtották a teheneket, alig várta, hogy trottyantsanak, mert meztelen lábával azonnal beleállt. Jó meleg volt. Egyetlen cipőjét csak az iskolába menet vehette fel. Kivágták az orrát, hiszen a lába növekedésével nem nyúlt az átkozott lábbeli. Ma cipő még csak lenne, ha az szandál, papucs is a hóban, tehénből nincs, csak szarból van sok, fideszesek szarából. Kidobni a trágyadombra Felcsút apró szülöttének még az emlékét is. Ameddig egy cserép ellopható muskátli marad ebben a búvalbaszott országban, addig ezek itt fognak csimpaszkodni és bármibe belerángatják az országot. Közben kórusban bömbölik, hogy mindent a mi érdekünkben tesznek és a nagyon tragikus ebben az, hogy ezt sokan el is hiszik. Azok is, akiket pont úgy kifosztanak ezek a bűnözők, mint a többi honfitársukat. Európa rendetlen, de Magyarországon rend van és egyre inkább rend lesz – hörgi az elhízott hobbifocista. A rend számára azt jelenti, hogy már mindent felzabált, már rátette a kezét a médiára, ő irányítja az oktatás leépítését, a jogalkotást, jogalkalmazást, nála az ország kasszájának kulcsa. Ez az ő rendje.
uploads.disquscdn.com/images/2b991a1cfb2aef36dd3f8e648189114cbd874b4eceaea515d7ac4d66cd0c9515.jpg?w=800&h=660
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/05/prop.jpg
kokopelli
@kokopelli: U.i.: A csávónak hozhattak volna egy kis vért a kórházból,mert a festék az kissé
"vérszegény"!...(;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.