Választási megfontolásból, politikai indítékkal történt beavatkozásnak tekinti Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi EU-biztosnak a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemmel (MOGYTTE) kapcsolatos kijelentéseit Sorin Cimpeanu volt román oktatási miniszter, a romániai Rektorok Országos Tanácsának elnöke.

Leintették a románok Navracsicsot

Sorin Cimpeanu az egyik közösségi portálon tett bejegyzésben kifogásolta szombaton Navracsics Tibor kijelentéseit. A rektorok tanácsának elnöke alaptalannak tartotta Navracsics Tibor kijelentését, amely szerint "nem szerencsés két héttel a vizsgaidőszak előtt megváltoztatni a vizsgázás rendjét".

Közölte: az egységes tételek alapján történő vizsgáztatás bevezetéséről 2018 áprilisában döntött a marosvásárhelyi egyetem. Szerinte a szabálymódosítás szükséges volt, és ezzel a tanintézet a felsőoktatás nemzetközi gyakorlatához igazodott.

Cimpeanu szerint az egységes vizsgarend bevezetését párbeszéd előzte meg Marosvásárhelyen az akadémiai közösség minden képviselőjével, és számos magyar oktató is megértette és elfogadta a döntést, amelynek nem volt etnikai jellege. A rektorok tanácsának a vezetője szerint az EU-biztos kijelentései "teljesen indokolatlanul" vetnek rossz fényt a romániai egyetemeken zajló oktatásra. Utóbbit pedig szerinte nem kell választási kampánytémává tenni, amiként Navracsics Tibor tette. Hiányolta ugyanakkor Románia oktatási miniszterének a határozott fellépését az EU-biztos kijelentéseivel szemben.

Az EP-képviselői mandátumra pályázó Hegedüs Csilla RMDSZ ügyvezető alelnök meghívására Erdélybe látogató Navracsics Tibor egy szerdai, kolozsvári sajtótájékoztatón újságírói kérdésre tért ki a MOGYTTE-n kialakult helyzetre. Felhívta a figyelmet: nincsen hatásköre "szankcionálni vagy orientálni" a tagállamok oktatási minisztereit, de nem tartotta szerencsésnek, hogy a marosvásárhelyi egyetemen két héttel a vizsgaidőszak előtt változtatták meg a vizsgázás rendjét. Reményét fejezte ki, hogy tárgyalások útján rendezni lehet a gondokat, de hozzátette: ehhez előbb a magyar félnek kell egyezségre jutnia arról, hogy pontosan mit akar.

Navracsics Tibor arra a helyzetre reagált, hogy az egyetem magyar tanárainak többsége megtagadta az egységes tételek szerinti vizsgáztatást, és emiatt a jelenleg zajló vizsgaidőszakban adott jegyek nem kerültek be az egyetemi nyilvántartásba. A helyzet a magyar diákok tüntetéséhez vezetett.

Az EU-biztos azt is megjegyezte: az egyetem angol nyelvű karának a létrehozása olyan precedenst teremt, amely annak a reményét hozza, hogy könnyebb lesz átlépni a kulturális gátakat, amelyek eddig a magyar kar létrehozásának az útjában álltak.

Sorin Cimpeanu – aki a Bukaresti Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem rektora – a Victor Ponta vezette Pro Románia párt ügyvezető elnöki tisztségét is betölti. 2012 májusában Victor Ponta még a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a parlamentben amiatt, hogy az Ungureanu-kormány a marosvásárhelyi egyetem vezetőinek az ellenállása láttán az egyetemi autonómiát felülbírálva kormányhatározattal hozott létre magyar kart az állami intézményben. A bizalmatlansági indítvány az Ungureanu-kormány bukásához, Ponta kormányra jutásához vezetett.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait.

A MOGYE román királyi rendelettel kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Az elmúlt években az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működtek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekedtek. Az egyetem tavaly egyesült a Petru Maior egyetemmel, és azóta a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) nevet viseli.

(MTI)

(Fotó: umfst.ro)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Talan a CEU-rol is bofognel valamit, hogy azt politikai erdekek miatt ki es hogyan sorvasztotta el... \Budosfarku idiota...
cikicakk55
Na itt van az,mikor olyan feladatokat bíznak rá tök hülye emberekre,akiknek halvány lila ibolyájuk sincs a munkájukról, a feladatukról. Navarcsics nem tudom milyen diplomával rendelkezik( mát ha van neki),de az biztos,hogy ennyi feladathoz az elvégzett iskolái kevesek. Az Ő feladat az alatta dolgozó emberek munkájának a kiosztása, az elbírálása, az elvégzett munka minősítése,de ha nem ismeri,akkor mit akar minősíteni. Sajnos hazánkban szinte az összes Miniszter ilyen fokon áll tudásban a munkájához. van 4-5 feladatköre egyetlen embernek,mikor még egy feladat is egy ország vezetésében egy egész embert kíván. Felvesznek a minisztériumban busás fizetésekért rokonokat,szomszédokat,akik talán ha az érettségiig eljutottak. Ilyen hozzá ne értő vezetőséggel,kormánnyal lehetetlenség egy országot vezetni és jól képviselni. Ezt tudják az Eu-ban is és bizony rendesen ki is használják,hogy hülyékre van bízva az ország. Már ott el lett szúrva,mikor 30 éve a minisztereket olyan posztra nevezték ki,amihez nem is értettek.Mondjuk akkor még volt pár olyan miniszter aki értett is a szakmájához( mezőgazdasági Miniszterünk,Józsi bátyánk ügyvéd is volt,de egyben mezőgazdász is A rendőrségen is volt jó pár vezető beosztású ember aki értett a munkájához( pld a papa) Az MSZP idejében kezdtek a miniszteri és az államtitkári posztok a rokonok,barátok,szomszédok kezébe kerülni. Hiába voltak a minisztériumon belül nagyon sok jól képzett ember,akik értették és tudták is a munkát amit csinálniuk kellett volna,ha az nem egyezett a kormány érdekeivel,akkor legfeljebb repült az aki tanácsolta a megoldást.Az utolsó 9 évet nem minősíteném,mert olyan az egész kormány,mint ha egy csomó semmihez nem értő embert beültettek volna egy székbe és csinálj amit akarsz,csak hozz sok milliárdot jelszóval szabaddá tették az utat nekik.
justhpeter
Amikor Navracsics romániai egyetemekről beszél jusson eszébe a CEU és mindjárt el fog hallgatni.
Lepényleső
Mennyivel szebb is volt az amikor itt a választási törvényt módosították? Két évvel előtte
ugyan,de minden egyeztetés nélkül,aztán ahol volt még folt,azt újabb módosításokkal
tömködték be,úgy hogy vannak szavazatok amiket soha senki sem ellenőrizhet.
Például a 8 000 000 szavazóból,ha az összes a fydes ellen szavazna,de ő ennek
ellenére a "külhonból" 16 000 000 millió szavazatot hozna,újra lenne 2/3-da.
Ezt viszont senki nem ellenőrizheti,hogy igaz-e,ez a fydes örökösödési törvénye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.