Rendkívül kicsi annak az esélye, hogy az Egyesült Királyság leállítja a Brexitet, a kilépés folyamatát az Európai Unióból – fogalmazott a Funke médiacsoport lapjaiban vasárnap megjelenő interjúban Heiko Maas német külügyminiszter.

Német miniszter: nagyon kicsi a Brexit leállításának esélye

Ez az, amit a legjobban szeretnék, de ne legyenek illúzióink. Annak esélye, hogy a Brexit exitál, rendkívül alacsony

- hangoztatta a szociáldemokrata politikus.

Maas ismét hangsúlyozta, hogy a megállapodás nélküli Brexit elkerülésének egyetlen módja az, ha az Egyesült Királyság elfogadja azt a létező megállapodást, amelyet a brit kormány és az unió tárgyalói két év munkájával hoztak tető alá. Maas ismételten leszögezte, hogy az egyezséget nem lehet újratárgyalni.

"A megállapodás, mely a britekkel folytatott tárgyalások eredménye, már eleve kompromisszum, különösen Észak-Írország ügyében. Nem jöhet létre szigorúan ellenőrzött határ az Ír Köztársasággal. Nem kockáztathatjuk, hogy az északír konfliktus ismét fellángoljon" – hangsúlyozta a német külügyminiszter.

Az Ír Köztársaság és Észak-Írország határa lesz a brit kilépés után az EU és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határa. Félő, hogy a szigorúan ellenőrzött határ visszaállítása veszélybe sodorja az ír szigeten évtizedeken át tomboló erőszakot lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodást. Ennek elkerülésére a kilépési megállapodásba került egy úgynevezett vészmegoldás, amely a határellenőrzés visszaállításának elkerülése érdekében azt rögzíti, hogy ha a kilépést követő átmeneti időszak végére nem sikerül jobb megoldást kidolgozni, akkor az Egyesült Királyság közös vámterület marad az Európai Unióval, és Észak-Írország az egységes piac szabályozásaihoz is alkalmazkodik. Ez a vészmegoldás viszont a keményvonalas Brexit-párti politikusok számára elfogadhatatlan, mert nem teszi lehetővé, hogy az Egyesült Királyság saját kereskedelempolitikát folytasson. Ezért a brit parlament megsemmisítő többséggel elutasította a megállapodást, majd úgy foglalt állást, hogy a vészmegoldás helyett "alternatív megoldásokat" kell találni, vagyis újra kell nyitni a tárgyalásokat. Ettől viszont az Európai Unió következetesen elzárkózik.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
@Eladott Ország: ..nagyon érdekes,mert az ismeretségi körömben mindenki leß@rja az angolokat!
Akiket én ismertem azok Angliából "menekültek" a kontinensre dolgozni,lakni és
családot alapítani! Ők is ferdén néztek szülőhazájukra! (;-))
1magyar
A németek jobban félnek a brexittől mint az angolok. Az unió előtt is működött Anglia valahogy, lehet, hogy nem is rosszul.
kokopelli
@Eladott Ország: ...majd megint elkezdik a "Made in Germany"-val,és mindenki megtudja,
hogy mit vegyen!! Egyszer már befürödtek! Eddig sem láttam angol autót,de az angol autós
TV adások tele vannak tunigolt német járgányokkal!Ők is érzik,azért megy minden ilyen lassan!
kokopelli
...az únió elött Németország is működött,de jobban jobban mint Anglia!Kell a francnak Anglia!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.