Spanyolország elismeri Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként – jelentette be Pedro Sánchez spanyol kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón Madridban hétfőn.

A spanyol kormány bejelenti, hogy hivatalosan elismeri a venezuelai törvényhozás elnökét, Juan Guaidó Márquezt mint Venezuela megbízott elnökét

- fogalmazott a miniszterelnök.

Emlékeztetett:

lejárt az a nyolcnapos határidő, amelyet hat európai ország, Spanyolország mellett Németország, Franciaország, Hollandia, Portugália és Nagy-Britannia adott Nicolás Madurónak arra, hogy új elnökválasztást írjon ki Venezuelában.

Venezuelai válság – Spanyolország elismerte Juan Guaidó ideiglenes elnökségét

Juan Guaidó köszönti támogatóit a Nicolás Maduro hivatalban levő venezuelai elnök lemondását követelő kormányellenes tüntetésen Caracasban 2019. február 2-án. Fotó: MTI/AP/Juan Carlos Hernandez

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament elnöke január 23-án egy Maduro elleni tüntetésen nyilvánította magát Venezuela ideiglenes államfőjévé, ebben a megbízatásában azóta az Egyesült Államok és számos dél-amerikai ország is elismerte.

Spanyolországot követően egy sor más európai uniós tagállam is bejelentette, hogy elismeri Guaidót ideiglenes elnökként.

Más nagyhatalmak, például Oroszország és Kína Nicolás Madurót támogatja, aki január 10-én kezdte meg második hatéves államfői mandátumát. Újraválasztásának törvényességét azonban a venezuelai ellenzék mellett a nemzetközi közösség jelentős része is vitatja.

Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy Guaidó demokratikus legitimitása házelnöki tisztségéből fakad, a törvényhozó testület ugyanis a legutóbbi szabad, demokratikus és a nemzetközi közösség egésze által elismert választások után alakult.

Mint mondta, Juan Guaidó elismerésének célja szabad és demokratikus választások kiírása Venezuelában "a lehető legrövidebb időn belül", olyan választásé, amelyen "a venezuelaiak hangjukkal és szavazatukkal döntenek jövőjükről, félelmek, nyomás gyakorlás, fenyegetések nélkül".

A nemzetközi közösségnek segítenie kell, valamint tiszteletben kell tartania a demokratikus folyamat eredményét, továbbá igazolni, hogy a szükséges garanciák mellett fejlődik – tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök szólt arról is, hogy kormánya szándéka az EU, illetve az ENSZ keretében egy humanitárius segítségnyújtási terv előmozdítása, amellyel sürgősen csillapítani lehet a "súlyos helyzetet" Venezuelában.

Pedro Sánchez kiemelte: készek aktívan együttműködni más országokkal és nemzetközi szereplőkkel, hogy Venezuelába visszatérjen a teljes körű demokrácia, amely az emberi jogok elsőbbségét, a politikai pluralizmust, a szabad és átlátható választásokat jelenti, valamint azt, hogy ne legyenek politikai foglyok az országban.

Ennek érdekében a spanyol kormányfő kapcsolatba fog lépni a főbb uniós intézmények vezetőivel, valamint azon európai és dél-amerikai kormányokkal, akik erőfeszítéseket kívánnak vállalni a venezuelai demokrácia ügyében.

A venezuelai elnök a La Sexta spanyol televíziócsatornának adott, vasárnap éjjel sugárzott interjúban elutasította a nyugati követeléseket.

"Nem fogadok el ultimátumot senkitől. A nemzetközi politika nem alapulhat ultimátumokon. Az EU-nak miért kell utasításokat adnia egy országnak? (...) Ez olyan, mintha én arra kötelezném az Európai Uniót, hogy ismerje el a katalán köztársaságot" – mondta Nicolás Maduro.

Véleménye szerint Venezuelának nem elnökválasztásra, hanem a parlament megújítására van szüksége, vagyis előrehozott parlamenti választásokat kell tartani.

Többszöri kérdésre is azt mondta: a következő elnökválasztás ideje 2024-ben jön el, amikor mandátuma lejár.

Nicolás Maduro "bohóckodásnak" nevezte Guaidó ideiglenes elnökségét, amelynek véleménye szerint nincs alkotmányos, törvényes alapja.

"Azt a benyomást keltik, hogy van egy párhuzamos kormány, amely a nemzetközi sajtóban létezik, de a valóságban nem" – jegyezte meg.

Maduro kifejtette: Donald Trump amerikai elnök rákényszerített a Nyugatra egy téves politikát Venezuelával kapcsolatban.

A lehetséges fegyveres konfliktust firtató kérdésre úgy válaszolt: "Nem tőlünk függ. Minden az északi birodalom és szövetségesei őrületének és agresszivitásának szintjétől függ."

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A csutipatkány megint rossz lóra tett, ő ugyanis az előző spanyol állaspontot képviselte, csak hát ,,kifordult alőla a hajó,, !!!
fekete
Igaza van Maduronak,hogy ez csak egy bohockoda's.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.