Nicolás Maduro venezuelai ellenzékének képviselői segélykonferenciát szerveznek Washingtonban – jelentette be hétfőn Carlos Vecchio, az Egyesült Államok által is ideiglenes elnökként elismert Juan Guaidó washingtoni képviselője.

Venezuelai válság: Maduro ellenzékének képviselői Washingtonban segélykonferenciát szerveznek

A magát ideiglenes venezuelai államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője sajtóértekezletet tart a nemzetgyűlés caracasi épülete előtt 2019. február 4-én. Az Európai Unió újabb öt tagállama elismerte Guaidót ideiglenes elnökként.

Venezuela ideiglenes kormánya február 14-én nemzetközi konferenciát szervez

- jelentette be közleményében Carlos Vecchio. Közölte: a tervezett konferencián azonnali humanitárius segítséget szorgalmaznak majd a venezuelai nép támogatására, segítséget várva országoktól, nem-kormányzati szervezetektől, a venezuelai diaszpórától egyaránt. A konferenciát az amerikai külügyminisztérium szomszédságában lévő Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) székházában tartják.

A Guaidót ideiglenes államfőként elismerő országok jó része már komoly segítséget ajánlott fel az élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenvedő venezuelaiaknak.

A dél-amerikai országban uralkodó válságot megvitató hétfői kanadai tanácskozáson – amelyet a 14 amerikai országot, köztük Kanadát is tömörítő, úgynevezett Limai Csoport szervezett –, Justin Trudeau kanadai kormányfő bejelentette, hogy országa 53 millió kanadai dollár értékű segélyt küld a venezuelai népnek. Később Heiko Maas német külügyminiszter is közölte, hogy kormánya ötmillió euró értékű humanitárius segélyt bocsát Venezuela rendelkezésére. Juan Guaidó hétfőn a venezuelai hadsereg segítségét kérte, hogy a külföldi segélyszállítmányokat beengedjék az országba, Nicolás Maduro azonban szintén hétfőn egy katonai rendezvényen ismételten visszautasította a humanitárius segélyeket, és kijelentette, hogy inkább a segélyeket kérő ellenzék szorul

mentális segítségnyújtásra.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Fernando Llano

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Foxley
Jó helyre mennek, a másikban legalább van kurázsi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.