A venezuelai politikára gyakorolt kubai befolyás megszüntetésére szólította fel a világot kedden Carlos Vecchio, az amerikai kormány által ideiglenes venezuelai államfőként elismert Juan Guaidó washingtoni képviselője – tudósított a McClatchy amerikai hírportál.

A Fehér Ház előtti téren mondott rövid, de a McClatchy tudósítása szerint szenvedélyes beszédében Carlos Vecchio megköszönte a Trump-adminisztrációnak "a venezuelai demokrácia helyreállításáért folytatott küzdelmet", és nyíltan szót emelt Kuba venezuelai szerepvállalása ellen.

"Ez a harc nem ideológiáról szól, ez a küzdelem a demokrácia és a diktatúra között folyik. Ez a harc egy olyan diktatúra ellen folyik, amelyet a szabad világ ellen fellépő kubai rezsim tart kézben" – fogalmazott Vecchio.

A McClatchy hírportál meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva arról a világsajtóban több helyen megjelent fejleményről is beszámolt, hogy a Maduro-kormány megsegítésére Caracasba utaztak a kubai hírszerzés szakemberei. "Kuba semlegesítése nélkül a venezuelai válság megoldása hosszadalmas lesz" – mondta a hírportálnak José Cárdenas, aki George W. Bush elnöksége idején a nemzetbiztonsági tanács munkatársa volt, és jelenleg is folyamatos kapcsolatban áll a Trump-kormányzattal.

Szintén Kubát kárhoztatta a McClatchy munkatársainak nyilatkozva Marco Rubio floridai republikánus szenátor. "Mindaddig, amíg Kuba folytatja kommunista ideológiája exportját és erőszakos biztonsági szolgálatának embereit Latin-Amerika országaiba meneszti, nekünk az Egyesült Államok és a térségben lévő szövetségesei érdekében muszáj a valós dolgokat támogatnunk" – fogalmazott a floridai szenátor, aki azonban semmiféle konkrétumot nem említett.

Kuba venezuelai befolyásáról először John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó beszélt, amikor tavaly novemberben Miamiban Kubát, Venezuelát és Nicaraguát "a zsarnokság trojkájának" nevezte, és azt hangoztatta, elsődleges feladatának tekinti, hogy "lerántsa a leplet Kuba venezuelai beavatkozásáról".

Kuba washingtoni nagykövetsége nem reagált az amerikai hírportál megkeresésére, de figyelmébe ajánlotta a kubai külügyminisztérium ezzel kapcsolatos Twitter-bejegyzéseit. Ezek között a Maduro-rendszert és Venezuela szuverenitását támogató bejegyzések is szerepelnek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.