Megkezdődött a macedón kormány épületét körülvevő kovácsoltvas kerítés eltávolítása, amivel a szociáldemokrata vezetés a nép felé történő nyitását szeretné alátámasztani.

A Vesti.mk hírportál csütörtöki beszámolója szerint az előző, jobboldali kormány 700 ezer euróért építtette fel a kerítést 2015-ben, amely két célt szolgált. Egyrészt megvédte a kormányépületet a heteken át tartó ellenzéki tiltakozásoktól, másrészt pedig segített átalakítani Szkopje városképét, amelyet a Nikola Gruevszki vezette kabinet igyekezett szebbé és az ókori görög városokhoz hasonlóvá tenni.

A Szkopje 2014 elnevezésű projekt keretében szobrot állítottak Winston Churchill brit miniszterelnöknek, George Washington és Abraham Lincoln amerikai elnöknek, de a Szkopje közelében született I. Justinianus bizánci császárnak és Teréz anyának is.

A teljesen felújított főtér középpontjában pedig a makedón hódítónak, Nagy Sándornak emeltettek gigantikus szobrot, ám nemcsak a hadvezérnek, de az anyjának és apjának, II. Philipposznak is van emlékműve a Vardar folyó partján.

A főváros épületeinek is kijutott a felújításból: a régészeti múzeum neoklasszicista külsőt kapott, a külügyminisztériumnak templomszerű oszlopokat emeltek. A felújított épületek mindegyikére az antik-klasszicista, valamint a barokk stílus nyomta rá a bélyegét.

A projekt elindításával a kormány célja az volt, hogy az emberek elfogadják azt az álláspontot, amely szerint a ma élő macedónok Nagy Sándor leszármazottai, holott a délszláv népnek semmi köze az ókori makedónokhoz.

A kerítés eltávolítására még a 2016-os választás kampánya során tettek ígéretet a szociáldemokraták.

Zoran Zaev miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a kovácsoltvasból padokat és asztalokat készítenek majd, a kerítésbontásról szóló kormánydöntésben azonban nem szerepel, hogy milyen célra használják majd a vasat. A szkopjei kormány viszont arról is döntött, hogy a téglából készült oszlopok, amelyek a kerítést tartották, a helyükön maradnak, eltávolításuk ugyanis nagyon sokba kerülne.

Zoran Zaev kijelentette: a kerítés leszedése után felszabadult teret a jövőben parkként használhatják az emberek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.