Nem ösztönözte arra a munkanélkülieket, hogy többet dolgozzanak és keressenek, de közérzetüket jelentősen javította – így összegezte a tapasztalatokat  a finn kormány a feltétel nélkül folyósított alapjövedelemről.

Nem hozta meg a munkakedvet az alapjövedelem Finnországban

Fotó: Pixabay

A skandináv országban 2017 januárjában indították el azt a kétéves kísérletet, amelynek keretében havonta 560 eurót juttattak kétezer, véletlenszerűen kiválasztott munkanélkülinek. Mindenki minden hónapban megkapta a garantált alapjövedelmet, függetlenül attól, hogy talált-e munkát vagy sem.

Az Európában egyedülálló kísérlet első eredményei azt mutatják, hogy a kísérlet nem váltotta be a foglalkoztatottság növeléséhez fűzött reményeket. Pirkko Mattila finn szociális és egészségügyi miniszter elmondta, hogy az első év tapasztalatai szerint a foglalkoztatottságra gyakorolt hatás elhanyagolhatónak tűnik.

Ugyanakkor a programban részt vevők boldogabbak és egészségesebbek voltak, jobban bíztak a jövőben, mint a kontrollcsoport tagjai. (Utóbbiak ugyancsak munkanélküliek, de ők nem kaptak feltétel nélküli alapjövedelmet.) Olli Kangas, a kísérlet vezető kutatója szerint az alapjövedelemmel rendelkezők közérzete minden tekintetben jobb volt, mint a kontrollcsoport tagjaié.

Finnország keresi az alternatívákat szociális biztonsági modelljének megújítására, ennek a hatalmas feladatnak a megoldásával várhatóan az áprilisi parlamenti választások után kezdenek el foglalkozni.

A jobbközép kormány eredeti terve az volt, hogy két év után kiterjeszti az alapjövedelmet a tartósan magas munkanélküliség visszaszorítása érdekében. A kabinet tavaly taktikát változtatott, és új szankciókat vetett ki azokra a munkanélküliekre, akik nem tudtak vagy nem akartak elhelyezkedni támogatásuk ideje alatt.

Az alapjövedelem támogatói úgy vélik, hogy a jóléti államnak minden egyes állampolgár számára megfelelő életszínvonalat kellene biztosítania, és az alapjövedelem új vállalkozások indítására ösztönözheti az embereket, mert nem kell attól tartaniuk, hogy kudarc esetén semmijük nem marad. Az ellenzők szerint viszont a feltétel nélkül biztosított jövedelem nem ösztönzi az embereket az álláskeresésre.

A finnországi munkanélküliség tízéves mélypontján, 6,6 százalékon állt 2018 decemberében.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Itt is kapnak ingyen pénzt az emberek.Mondjuk nem magyaroknak hanem a kisebbségnek adják a pénzt feltételek ismertek! Iskola tanulmány munkaképesség nem szükséges csupán 3-4-5 kölyök barna bőr és megis van az ingyen pénz! Sokan így élnek 10 20 éve egy napot sem dolgoztak sehol mégis béemvè merdzsó audi van a p.csa alatt!!
1magyar
@rokker33: Ó hát ők olyanok mint az arabok, muszlimok. Mégis mérkell és zenekara ide akarja őket telepíteni a nyakunkra a következő élhetetleneket.
Vannak emberek akik nem tudnak gondoskodni magukról és a családjukról. Ezt úgy kell megoldani, hogy a NEM szaporodásukat kell segélyezni.
Ez az egyetlen humánus megoldás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.