Mostantól egyedi kóddal azonosítják a legtöbb gyógyszert a patikákban és a kórházakban.

A közlemény szerint két biztonsági elemet vezettek be a gyógyszerek eredetiségvizsgálatára: a már említett egyedi azonosítót és az úgynevezett manipulálás elleni eszközt (dézsmazárat) – közölte a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. szombaton.

Az utóbbi a doboz sértetlenségét garantálja, az azonosító pedig egy kétdimenziós kódban elhelyezett adatsor,

amely minden egyes dobozon egyedi, és amelynek adattartalmát elsősorban a gyógyszerészek és gyógyszer-nagykereskedők ellenőrzik.

Elindult az európai gyógyszer-azonosítási rendszer

Az adatok ellenőrzéséhez szükség van az európai gyógyszerellátási lánc digitalizálása, vagyis uniós és tagállami szinten üzemeltetett, egymással összekapcsolt adattároló rendszereket létrehozására. Ezek együttesen alkotják az európai gyógyszer-azonosítási rendszert.

Az európai rendszer 28 országban működik, 2000 gyógyszergyártót és -forgalmazót, 6000 gyógyszer-nagykereskedőt, 140 ezer közforgalmú gyógyszertárat és 5000 kórházi gyógyszertárat kapcsol össze.

Mint írták, a HUMVO alapítói a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és a VÉDETTSÉG Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete.

Cikk- és címlapkép

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.