Márciusban egy orosz rakétaindítás alkalmából a kazahsztáni Bajkonurba látogathat a NASA igazgatója, miután januárban az amerikai szankciók miatt törölték a Roszkoszmosz vezetőjének egyesült államokbeli útját – közölte vasárnap az Interfax.

Az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy Jim Bridenstine, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) igazgatója és Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezérigazgatója március 24-én egy Szojuz űrhajó felbocsátását szemlélheti meg közösen a bajkonuri űrközpontban.

Rogozin a korábbi tervek szerint Bridenstine meghívására, februárban utazott volna az Egyesült Államokba, annak ellenére, hogy ott "feketelistán" szerepel a Krím félsziget orosz elcsatolása – akkor miniszterelnök-helyettesi minőségben – játszott szerepe miatt 2014-ben. Az orosz tisztségviselő beutazására vonatkozó tilalmat a vizit idejére felfüggesztették volna.

Bridenstine azonban január elején egy lapinterjúban közölte, hogy Rogozin vizitjének elhalasztása mellett döntött. Ezt azzal indokolta, hogy több szenátor rosszallását fejezte ki a Roszkoszmosz-vezér tervezett látogatása miatt. A Roszkoszmosz vezetője úgy vélekedett, hogy látogatásának törlése "a második amerikai polgárháború", a kongresszus és Donald Trump elnök közötti küzdelem következménye.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.