A közös célokról közöltek részleteket még a látogatás előtt. Nem az Orbán-kormány kedvenc témáit feszegetik.

Pontokba szedett közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium Mike Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatásának céljáról. Ebben azt írják, hogy a miniszter látogatására a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulóján kerül sor, amikor a közép-európaiak visszaszerezték szabadságukat és szuverenitásukat, a nyugati demokráciák útjára léptek, és ezt a NATO- és EU-csatlakozással is megerősítették.

Szigorú üzenettel érkezett az amerikai külügyminiszter Budapestre

Fotó: MTI

A közlemény szerint az Egyesült Államok elkötelezett, hogy elmélyítse diplomáciai, katonai, kereskedelmi és kulturális együttműködését Közép-Európával, annak érdekében, hogy az Oroszország és Kína nyomásának kitett régió kapcsolata a Nyugattal erősödjön.

Emlékeztetnek arra, hogy az Egyesült Államok elvárja szövetségeseitől, hogy járuljanak hozzá védelmi képességeik megerősítéséhez. Mind hazánk, mind Szlovákia esetében hiteles terveket látnak arra vonatkozóan, hogy a GDP két százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, aminek húsz százalékát 2024-ig az eszközbeszerzések teszik ki. Azt is írják, hogy az Egyesült Államok, Magyarország, Szlovákia és minden NATO-szövetséges közös érdeke a gyarapodó, stabil és demokratikus Ukrajna.

„A szövetségeseinket szövetségesként kezeljük, és elvárjuk tőlük, hogy betartsák vállalásaikat” 

Eszerint a NATO, az EBESZ és más transzatlanti intézmények tagjaként „kormányaink arra esküdtek fel, hogy fáradhatatlanul dolgozzanak állampolgáraink szabadságának biztosításáért”.

„A demokráciák a legerősebb szövetségeseink, az eleven civil társadalom és a szabad média a plurális demokrácia sarokkövei”

Arról tájékoztatnak, hogy az amerikai külügy új kezdeményezéseket is bejelent, amelyek megerősítik az Egyesült Államok elköteleződését a közép-európai régió iránt. Az amerikai kormány által finanszírozott tudományos és szakmai csereprogramot indítanak, a következő tanévtől hazánk csatlakozik a Future Leaders Exchange Programhoz, amely magyar középiskolásoknak biztosít egyéves amerikai ösztöndíjat.

Erősítik a független helyi média támogatását is mind a négy visegrádi országban, amelynek szintén amerikai szakmai csereprogramok jelentik a fő hangsúlyát. Közép-Európa-szerte támogatják a korrupció elleni fellépést, a bűnüldözési együttműködés mellett az oknyomozó újságírás támogatásával, és célként tűzik ki, hogy tanulmányozzák a térségre jellemző korrupció, valamint az orosz és kínai befolyás átfedéseit.

Az amerikai külügy emlékeztet, hogy Magyarországon és Szlovákiában amerikai cégek százai működnek, ezért az Egyesült Államok stabil működési, kiszámítható jogi környezetet szorgalmaz, egyenlő esélyekkel a közép-európaiak és amerikaiak számára.

Együttműködnek Magyarországgal és Szlovákiával az energiabiztonság megerősítésében is, megemlítve, hogy a Krk-szigeti cseppfolyós földgázterminál közvetlenül hozzájárul ehhez. Hazánktól és Szlovákiától emellett elvárják, hogy szembemenjen az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékekkel.

(24.hu)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

polar450
@Csizmás Kond: Te aztán jól nem értetted meg azt a mondatot. Állj neki még egyszer.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Úgy tűnik kiismerték az IMPOSZTORT, nehogy má meghassa Pompeót is, hogy "puritán" KOLOSTORBA vonult, és kódis menzán tartják ŐFÉLESÉGÉT, miközben cicózik Vlagyimirral!
.
Valószínű KIKÉRI KI, hogy merészelnek beleszólni az ŐFÉNYESSÉGE kulipintyójába!
Eladott Ország
Nagyon kínos és kellemetlen úgy egyébként is, ha valaki notórius hazudozó, ha egyszerűen képtelen a józan önértékelésre, önkritikára és még magának is hazudik, nem csak másoknak. Borzasztó, ha ez az ember egyidejűleg egy ország miniszterelnöke is, aki a fentihez hasonló módon égeti magát szanaszét a világban, és miközben milliárdos orosz és kínai hitelekbe verdesi bele az ország pofáját, és árusítja ki a jövőt, komolyan azt hiszi, hogy fennállása óta a washingtoni passzátszelet is ő fújja. És ha őt nem is hívják, de legalábbis a színe elé járulnak gazsulálni neki. Szörnyű, hogy már a V4-ek vonatkozásában is bármelyik ország szalonképesebb, mint Magyarország, de a legszörnyűbb mégis az, hogy a fenti ordító hazugságok ellenére még mindig Orbánnak hívják a miniszterelnököt. Mert az egyáltalán nem gáz, hogy Brazíliában nem ismerik, az a gáz, hogy mindenhol máshol egyre jobban megismerik.
Csizmás Kond
" az Egyesült Államok elkötelezett, hogy elmélyítse diplomáciai, katonai, kereskedelmi és kulturális együttműködését Közép-Európával, annak érdekében, hogy az Oroszország és Kína nyomásának kitett régió kapcsolata a Nyugattal erősödjön."
...nakéremszépen...ámerika nem a nyugat...tehát ?
papa.49
Szerintem is eljött a sallarok kiosztásának ideje, nosza csutipatkány tartsd a tökfejed, oszt. zuhé !!!
polar450
@Csizmás Kond: Te aztán jól nem értetted meg azt a mondatot. Állj neki még egyszer.
Csizmás Kond
@polar450: ...és hogy kellett volna értsem ?
verőce21
Hiába csalogatták Orbánt Washingtonba. Jöjjenek el az amerikaiak, ha eladó cuccuk van.
Rockxy
Szigorú üzenettel érkezett, persze hogy bele akarnak szólni a belügyeinkbe.
A zusa, mint a legkorruptabb katyvasz nem bírná ki, ha nem diktálhatna ott, ahol kedve tartja.
arcmás
Csak Norris meg ne tudja, a szigorú, szomorú fegyverbuzi szamuráj.

Ha Chuck Norris betesz egy szelet szalámit a dvd lejátszóba, Németh Szilárd vissza tudja nézni az egész disznóvágást.
CsipkeRózsa
Mike Pompeot miért nem Szíjjártó fogadta a repülőtéren?
kereső
Nem vagyok biztos abban, hogy Orbán nyíltan kineveti Pompeót, de abban sem, hogy túl komolyan veszi a látogatást” – idézte a francia hírügynökség Joerg Forbrigot, az Egyesült Államok Német Marshall Alapítványának szakértőjét.

Ezért fogadta a KKM parlamenti államtitkára az amerikai külügyminisztert,és nem szijjártó.
Ez azért nagy sértés,mert Magyarország igencsak lepkefing az USA-hoz képest, ráadásul az amerikai külügyminiszter szövetséges,nem ellenség.( bár orbánnál ki tudja?)
nevemnick
@CsipkeRózsa: nos, a kakadu ezzel a lépéssel azt akarta kifejezni, hogy ha valaki jön vendégségbe, akkor először is az inassal kell találkoznia, oszt ő majd bejelenti a feneséges, diplomáciai észnélküli nemzethy keresztény játékosnál.
CsipkeRózsa
Eszeme jutott az is, hogy azért akarunk F35-ös vadászrepülőket beszerezni, hogy annyira bevágódjunk, hogy végre Trump fogadja Orbánt.
papa.49
@CsipkeRózsa: Kérdés mi a fenének kéne nekünk a legújabb vadászgép, ha csak hátsó szándék van mögötte, a technológiát átadni a muszkáknak !!!
human
„A demokráciák a legerősebb szövetségeseink"
Ok, de mintha lenne benne egy kiskapu. A nem demokrácia meg lehet gyengébb szövetséges, de attól még szövetséges?
terlasz
Orbánnak csak az jelenti a szövetségest, akiből hasznot húzhat, de viszonozni nem kell semmit, sőt! Ennek ellensúlyozására használja a kényszerszövetségest (Putyin).
Eladott Ország
Node semmi gond, jön hozzánk Mike Pompeo. Igaz, ő is csak mellesleg, ha már itt van kelet-közép Európában, ide is benéz, javítandó a jusztisember önbizalmát. Mert hát mit is csinál Orbán? Miközben egy nyamvadt fehér házi meghívásért ácsingózik, jól keresztbe tesz minden létező amerikai vagy uniós próbálkozásnak. Nem válogatós a kis ember, bármit képes megvétózni, legyen az Ukrajna NATO-hoz való közeledésének problémája, vagy a menekültügyben előre lépéssel kecsegtető Afrika-EU, ill. Arab Liga-EU közti egyezség. Nincsenek gátlásai , akkor is vétóz, ha azzal saját maga ellen dolgozik. Jusztis! Node most majd veszünk az USA-tól némi hadi vasat, ezzel el is simulnak az ellentétek, mindenki boldog lesz. Vagy nem. Nos, attól tartok, ettől még Orbán tovább fog előszobázni – pláne, hogy továbbra is parírozik Putyinnak.
kanadaihirlap.com/2019/02/10/a-jusztisember/
Lepényleső
Ezeket a szigorú üzenet annyira meg fogja hatni,mint a bánt amikor tízezreket kell kilakoltatni?
A családok évében,hogy senki ne tudja elfelejteni,így jár az is,aki mer másképp gondolkozni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.