Mintegy kéttucatnyi, az európai, illetve a nemzetközi politikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

A csehek egyharmada bízik Orbán Viktorban
Orbán Viktor és Andrej Babiš cseh miniszterelnök – fotó: MTI/Szecsődi Balázs

A CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet tavaly decemberi felmérése azt vizsgálta, hogy a nemzetközi életben aktív politikusok közül kiben bíznak meg leginkább a csehek. A közvélemény-kutatás adatait hétfőn hozta nyilvánosságra a CVVM.

A legnagyobb bizalommal a csehek saját államfőjük, Milos Zeman iránt vannak, míg a második helyet Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök foglalja el. A felmérés szerint Orbán Viktor a harmadik helyen van.

Zemanban a megkérdezettek 50 százaléka, Kiskában 44 százalék, míg Orbán Viktorban 34 százalék bízik meg.

A magyar kormányfő a legutóbbi, tavaly áprilisban készített hasonló felmérésben, Zeman, Kiska és Emmanuel Macron francia elnök után még a negyedik volt a listán.

Macron most csak az ötödik, míg a negyedik helyen Theresa May brit miniszterelnök végzett. May iránt a csehek 32 százaléka, Macron iránt pedig 31 százalék van bizalommal.

A hatodik helyre Peter Pellegrini szlovák kormányfő került, iránta a csehek 23 százaléka van bizalommal. Pellegrinit tavaly áprilisban a megkérdezettek fele még nem ismerte.

A nemzetközi politikát erősen befolyásoló személyiségek közül

Angela Merkel német kancellár a hetedik, Donald Trump amerikai elnök a kilencedik, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a tizenegyedik.

A 23 politikusból álló "bizalmi listát" Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője zárja.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
vigyék az övék lehet! =))
persze úgy is lehet érteni, hogy a másik 2/3 retteg attól, hogy nekik is nyő egy ilyen retardált barmuk! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Hát még akkor hogy megszeretnék, ha megkapnák a Habony művekkel együtt! Lehet hogy jobban járnának Ali Babával és a negyven fős segédcsapatával!?
Nessy
@staro2: Grátisz nekik adjuk az egész fideszt, kegyenceikkel együtt!
Macskaszem
Nem tudom, a cseheknek hány milliárdot adott O1G? Gondolom, azzal arányosan nőtt az iránta való bizalom. Bár ki tudja, a románok 60%-a még mindig Ceausescut isteníti. Érdekes dolog a néplélek.
szép új világ
Ezek szerint a cseh és magyar arányok azonosak. Az más kérdés, hogy itt az 1/3-ból egy pici trükközéssel 2/3 lesz.
balos
Tulajdonképpen nekem a zemannal nincs bajom,hiába 01geci!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.