Kína tárgyalásokat folytat a venezuelai ellenzékkel a latin-amerikai országnak nyújtott kínai kölcsönök jövőjéről – értesült a The Wall Street Journal.

A lap információi szerint Kína aggódik a venezuelai olajiparnak nyújtott kölcsönei jövője miatt, mivel Caracasnak a kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint csaknem húszmilliárd dolláros adóssága van Pekinggel szemben. Ezért az elmúlt hetekben Washingtonban tárgyalásokat folytatott Juan Guaidó ellenzéki vezető képviselőivel.

A kínai külügyminisztérium a The Wall Street Journal megkeresésére nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A lap megjegyzi: a kölcsönért-olajat típusú megállapodások – amelyeket Oroszország és Kína kötött Caracassal – már az előző venezuelai elnök, a néhai Hugo Chavez idején is "életmentő segítséget jelentettek Venezuelának", de a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok Nicolás Maduro 2013-ban történt hatalomra kerülése óta gyengültek. A hozzá nem értő politika miatt ugyanis zsugorodott a venezuelai gazdaság teljesítménye és csökkent az olajkitermelés is. A latin-amerikai ország olajiparának helyzetét – a The Wall Street Journal értékelése szerint – tovább nehezítették az Egyesült Államok által januárban hozott büntető intézkedések is.

A lap megszólaltatta Evan Ellist, aki Kína latin-amerikai kapcsolatainak szakértője. Ellis úgy vélte: "Kína felismerte a rezsimváltás lehetőségét Venezuelában és nem akar a rossz oldalon állni". A szakértő szerint a Maduro-kormányzat bukása hasznára válhat Kínának, mert – mint fogalmazott – "Guaidó segíthet az amerikai szankciók eltörlésében és ezzel az olajkitermelés fellendítésében. Kína csak nyerhet Guaidóval".

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.