Az épülő orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat-2 veszélyezteti Európa energiabiztonságát az amerikai és a lengyel külügyminiszter szerint. Mike Pompeo és Jacek Czaputowicz ezt a közös álláspontot fogalmazta meg kedden este Varsóban.

Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatását követően érkezett délután a lengyel fővárosba, ahol a kétoldalú egyeztetések után Czaputowiczcsal együtt vezeti a szerda este kezdődő, lengyel-amerikai szervezésű, a közel-keleti stabilitásról szóló nemzetközi miniszteri konferenciát.

Pompeo Varsóban: az Északi Áramlat-2 veszélyezteti Európa energiabiztonságát

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Gage Skidmore

A tárgyalásokat követő sajtókonferencián Czaputowicz elmondta: Pompeóval együtt azon a véleményen vannak, hogy az Északi Áramlat-2 "nem kedvez Európa energiabiztonságának".

Pompeo aláhúzta: Washington ellenzi a gázvezetéket, amely – mint mondta – növelné Oroszország fölényét a gázexportban, és a többi európai országot függővé tenné az orosz szállításoktól.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal nagyon fontosnak minősítette a lengyel-amerikai energetikai együttműködést.

Külpolitikai és biztonságpolitikai kérdéseket érintve Czaputowicz a lengyel és az amerikai célkitűzések azonosságát emelte ki. Közlése szerint Pompeóval a lengyelországi amerikai katonai jelenlét bővítéséről is tárgyaltak.

Pompeo dicsérte, hogy Lengyelország teljesíti a NATO-ban vállalt elköteleződéseit. Annak kapcsán, hogy szerdán Czaputowiczcsal együtt a Lengyelországban szolgálatot teljesítő amerikai katonákkal találkoznak, kijelentette: a lengyelek és az amerikaiak közös szereplése a NATO-ban arról tanúskodik, hogy a szövetség "minden támadóval és minden fenyegetéssel tud szembeszállni".

Czaputowicz szerint a lengyel és az amerikai diplomácia egybehangzóan elítéli Oroszország "agresszív lépéseit, különösen Ukrajnával szemben".

A lengyel külügyminiszter helyesnek minősítette Washington döntését a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló nemzetközi szerződés (INF) felbontásáról. "A csak az egyik fél által betartott szerződés lényegében érvénytelen" – fejtette ki Czaputowicz arra vonatkozóan, hogy Moszkvát a nemzetközi közösség az új rakétarendszerek fejlesztése miatt a szerződés megszegésével vádolja.

A Huawei-ügy kapcsán feltett újságírói kérdésre válaszolva Pompeo kockázatosnak minősítette a kínai technológiák alkalmazását. Szerinte minden szuverén ország, így Lengyelország is, önállóan dönt az ilyen technológiák használatáról. Pompeo egyúttal aláhúzta: az Egyesült Államok soha nem telepíti saját berendezését az olyan országban, ahol fennáll a veszély, hogy "a kínaiak meghekkelik az információt".

Lengyelország az Egyesült Államoktól a hadsereg korszerűsítése keretében többféle berendezést szerez be. Szerdán például Andrzej Duda lengyel elnök és Mike Pence amerikai alelnök a nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (HIMARS) szállításáról szóló, 414 millió dollár értékű szerződést írnak alá Varsóban.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kookas
@1magyar: a pbt próbáltam de az nem pala.
lusta
Az orosz, svéd, stb. fegyverek veszélyeztetik az ország védelmét. Csak az amerikai fegyverek biztosítják a teljes körű védelmet.
sokanvagyunk
Az üres vagy használaton kívüli gáz- vagy olajvezetékek veszélyeztetik leginkább az energiabiztonságot - az ukránok tudnának erről mesélni, mert az USA-tól kapott "legmodernebbtől" valahogy másképp lett melege a lakosságnak.
tudode
Van aki a NYILÁSZÁRÓKAT, van aki a GÁZCSAPOT zárja el, amelyre az elmúlt időszakban többször is tájékozódhattak az érintett állampolgárok több országot átívelően:
.
https://search.yahoo.com/search?fr=mcafee_uni...
.
Pompeó RENDET TESZ a V/4-eknél briliáns DIPLOMÁCIAI ÉRZÉKKEL!
.
Hasonlóan Magyarországon tett "vizitjéhez", ami NEM SEMMI!
sokanvagyunk
..."minden támadóval és minden fenyegetéssel tud szembeszállni" - az usákok a tengerészgyalogosokkal?... - nekünk már az 1920-as években modernebb, például lovastengerészünk is volt. :)
A Huawei meg akkor válik veszélyessé, ha Facebookozik rajta valaki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok