Legalább 14 ember életét vesztette kedd este egy tolongásban, amely Muhammadu Buhari nigériai elnök egy kampánygyűlésének végén alakult ki.

A halálos áldozatok számáról a város egyetemi klinikájának szóvivője nyilatkozott, hozzátéve, hogy az nem végleges, mivel

a sebesültek közül sokan sürgősségi ellátásra szorulnak.

A szerencsétlenség a nyugat-afrikai ország déli részén található Port Harcourt egyik stadionjában, az Adokiye Amiesimaka arénában történt.

A Vanguard című lap egyik helyszínen tartózkodó újságírója szemtanúként azt mondta, hogy a nagygyűlés résztvevőinek egy csoportja sietve távozni akart, és a sportlétesítmény egy zárt kapujához keveredett.

A hátulról szakadatlanul érkezők miatt a tömeg feltorlódott, és eltaposta a pánikszerű tolongásban földre került embereket.

Nigériában, amely a maga mintegy 190 milliós lakosságával Afrika legnépesebb állama, szombaton tartanak parlamenti és elnökválasztást, de az eredmény már előre vitatottnak látszik. A második ciklusát töltő, 76 éves államfő, Muhammadu Buhari és legfőbb vetélytársa, a 72 éves Atiku Abubakar korábbi alelnök hívei a kampány során több városban összecsaptak, és a múlt hét végén is öt halálos áldozata volt egy, a kormányzó Haladó Erők Kongresszusa (APC) párt és az ellenzéket vezető Demokratikus Néppárt (PDP) szimpatizánsai közötti leszámolásnak.

Többen meghaltak egy kampánygyűlésén kialakult tolongásban

Elemzők ezzel kapcsolatban megjegyzik: Nigériában szinte hagyománya van annak, hogy szavazás idején fellángol az erőszak; 2011-ben például az elnökválasztás eredményeinek kihirdetése utáni incidensekben mintegy ezren vesztették életüket.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok