A Szkripal-ügy újabb orosz gyanúsítottját azonosította a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport.

Folytatódik a hajsza az orosz mérgező katonai hírszerzők után

Ugyanez az angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető civil szervezet azonosította a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyaggal elkövetett tavaly márciusi merényletkísérlet két eddig ismert gyanúsítottját Anatolij Vlagyimirovics Csepiga ezredes, illetve Alekszandr Jevgenyjevics Miskin katonaorvos személyében.

A Bellingcat vizsgálatai szerint mindketten az orosz katonai hírszerzés (GU) tisztjei, és ők a felelősek Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavalyi angliai megmérgezéséért.

Az oknyomozó csoport csütörtökön Londonban bejelentette, hogy Gyenyisz Vjacseszlavovics Szergejev néven egy harmadik gyanúsítottat is azonosított. A Bellingcat adatai szerint Szergejev is a GU magas rangú tisztje, és Szergej Vjacseszlavovics Fedotov titkosszolgálati fedőnéven dolgozik.

A szervezet közölte: az orosz The Insider és a Respekt nevű cseh oknyomozó civil szervezettel közösen folytatott négy hónapos kutatómunka eredményeként bukkant Szergejev nyomára. A kutatásban a Helsingin Sanomat című finn újság is részt vett.

A Bellingcat csütörtöki beszámolója szerint Szergejev 1973-ban született Kazahsztánban, a dél-oroszországi Novorosszijszkban teljesített katonai szolgálatot, majd valamikor 2000 és 2002 között Moszkvába vezényelték, ahol az orosz hadsereg diplomáciai akadémiájának hallgatója lett.

A brit oknyomozó csoport szerint ez az intézet évente száz elit hírszerző tisztet képez, akik azután diplomatának, katonai attasénak álcázva, vagy akár illegális módszerekkel dolgozva folytatnak kémtevékenységet.

A Bellingcat megállapította azt is, hogy Szergejev 2015-ben több ízben Bulgáriába utazott, egy alkalommal néhány nappal az előtt, hogy egy bolgár fegyverkereskedő és fia súlyos mérgezést szenvedett egy eddig ismeretlen méreganyagtól.

A csoport adatai szerint Szergejev a Fedotov fedőnevet használva tavaly március 2-án érkezett Londonba Moszkvából, ugyanaznap, mint a Szkripal-ügy másik két orosz gyanúsítottja, Csepiga és Miskin, csak az Aeroflot orosz légitársaság egy korábbi, kora reggeli járatával.

A Bellingcat szerint nem egyértelmű, hogy Szergejevnek milyen szerepe volt a Szkripalék ellen március 4-én elkövetett mérgezéses merényletkísérlet előkészítésében és végrehajtásában, és azt sem sikerült kideríteni, hogy a másik két gyanúsítottal együtt Szergejev is Salisburybe utazott-e a mérgezéses merényletkísérlet napján.

Az oknyomozó csoport adatai szerint ugyanakkor az orosz hatóságok az elmúlt két hónapban "szokatlan módon" minden olyan nyilvánosan hozzáférhető adatot töröltek, amely a három orosz hírszerző puszta létezésére utalt.

A Bellingcat szerint ez a "példátlan" intézkedés kizárólag az orosz állam közvetlen részvételével történhetett, és ez megerősíti az a hivatalos brit álláspontot, hogy a Szkripalék elleni műveletet is állami szinten hangolták össze.

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészi hivatal két orosz katonai hírszerzőt gyanúsít Szkripal és lánya megmérgezésével. A rendőrség eddig nem kommentálta a Bellingcat közléseit a gyanúsítottak azonosításáról, de nem is cáfolta, hogy a civil oknyomozó csoport a gyanúsítottak valódi kilétét tárta fel.

A brit hatóságok egyelőre nem erősítették meg azt sem, hogy az ügynek lenne egy harmadik gyanúsítottja.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott.

A tavaly márciusban történt mérgezéses incidensig Salisburyben élt. A Novicsok katonai idegméreggel elkövetett mérgezést lányával együtt túlélte, jelenlegi tartózkodási helyüket a brit hatóságok titokban tartják.

Oroszország folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Pedig csak azokat a gyanús elemeket kellene szigorúan ellenőrizni, akik magyar útlevéllel rendelkeznek. Carlos, és Phareon is elbujkált pár évig...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.