A madridi kormány elrendelte az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco (1892-1975) exhumálását a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából pénteken.

Exhumálják Franco tábornok holttestét, a családtagok tiltakoznak
Fotó: Youtube

A határozat értelmében Franco-tábornok hozzátartozóinak 15 napja van arra, hogy kiválasszák az új sírhelyet. Amennyiben nem döntenek, a kormány határoz az újratemetés helyéről is – ismertette a részleteket Dolores Delgado igazságügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

"Az Almudena katedrálisban nem lehet" – jelentette ki a tárcavezető, ugyanis a család korábban a Madrid belvárosában, a királyi palota mellett található, impozáns székesegyházat nevezte meg, amellett, hogy kezdettől fogva tiltakozik az exhumálás ellen.

A spanyol kormány azonban szeretné elkerülni, hogy a katedrális zarándokhellyé váljon a francoizmus dicsőítői és az európai fasiszták számára.

A szocialista kabinet még tavaly júniusban, nem sokkal hatalomra kerülését követően jelentette be, hogy exhumáltatni kívánja a diktátor földi maradványait, lehetőleg még 2018-ban.

Az erről szóló kormányzati előterjesztést a spanyol parlament szeptember közepén szavazta meg.

Dolores Delgado elismerte: a tervezettnél jóval tovább tartott és "nehéz volt" az adminisztratív folyamat, de véleménye szerint már minden törvényes garancia rendelkezésre áll az exhumálás végrehajtásához.

A kulturális örökségvédelmi hivatal elkészítette az exhumálás tervét, amely néhány órányi munkát jelentene, és mintegy 3800 euróba (1,2 millió forint) kerülne.

A Franco-családot képviselő ügyvéd már jelezte:

a spanyol legfelsőbb bírósághoz fordulnak, hogy megakadályozzák az exhumálást.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája.

Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább 30 ezer embert kivégeztek.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről észrevehető Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával.

Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco oda szállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is, a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban ezt a számot 60 ezerre teszik.

A spanyol állam az elmúlt több mint egy évtizedben többször tett kísérletet arra, hogy megfeleljen a múlttal való szembenézés társadalmi igényének, azonban ennek eddig kevés kézzelfogható eredménye volt. Ugyanis sem a polgárháború, sem a Franco-diktatúra megítélése nem egységes, az áldozatok rehabilitálásának ügye még mindig viharokat kavar.

A diktátor exhumálásának kérdése felélesztette a közéleti vitát arról, hogy vajon ez a lépés valóban a megbékélést szolgálja-e, vagy csupán a sebeket tépi fel.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
Frankó,végre frankón oda kerül,mit egy tömeggyilkos nép irtó ,rohadék náci érdemel...
kakambuki
A halott már nem ellensége senkinek, még volt ellenségi mivoltában sem. Sietnetek kell fijjug, mert ki kell írnotok az előrehozott választásokat ahogy olvasom és mi garantálja hogy ott és akkor is ti nyertek igaz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.