Az Egyesült Államok nem tudja megvédeni a Nyugatot, ha szövetségesei függő viszonyba kerülnek a Kelet hatalmaival – hangsúlyozta Mike Pence amerikai alelnök szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Kiemelte, hogy hazája a "szabadság bajnoka", Donald Trump elnök munkássága révén minden eddiginél erősebb, és az elnök jelszava, az "Amerika az első" nem azt jelenti, hogy "Csak Amerika".

Éppen ellenkezőleg, az Egyesült Államok kiáll szövetségesei mellett, és köszönetet mond mindazoknak, akik határozottan az Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel szemben foglaltak állást. "Azt is szeretnénk, hogy mások is így tegyenek" – mondta Mike Pence.

Amerika nem véd meg minket, ha közben a Kelethez dörgölőzünk

(Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Hangsúlyozta: Washington világosan jelezte partnereinek, hogy milyen veszélyt jelent a Huawei és számos további kínai távközlési cég, és "éberségre" szólítja fel őket.

Washington azt is elvárja európai szövetségeseitől, hogy mondják fel az iráni atomprogramról kötött szerződést – sürgette Mike Pence, kiemelve, hogy Teherán egy "új holokausztra készül", és az iszlamista terrorizmus első számú finanszírozója.

Arra is megérett az idő, hogy "az Európai Unió elismerje Venezuela egyetlen legitim elnökének Juan Guaidót" – mondta az amerikai alelnök.

Washington továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy NATO-beli szövetségesei emeljék a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre védelmi kiadásaikat. A védelmi költségvetés 20 százalékát minden évben beszerzésekre, a fegyverzet és a felszerelés fejlesztésére kell fordítani – szögezte le Mike Pence.

Az Egyesült Államok nem tud kiállni partnerei mellett, ha "Keletről vásárolnak fegyvereket" – mondta az amerikai alelnök.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mindezzel ellentétes nézeteket hangoztatott a konferencián. Kiemelte, hogy az EU-nak fordulatot kell végrehajtania, Oroszországgal összefogva ki kell alakítania egy "eurázsiai biztonságpolitikai közösséget" a NATO ellensúlyozására.

Együttműködésre van szükség az ENSZ keretében is, a világszervezet nem lehet a "kiválasztottak exkluzív klubja", amelynek tagjai a többiek meghallgatása nélkül döntenek a nemzetközi közösség ügyeiben.

Az orosz diplomácia vezetője aláhúzta, hogy megérett az idő a változásra Európában, véget kell vetni az Oroszországgal folytatott "értelmetlen versengésnek", amelybe kívülről belehajszolták az európai országokat. Ennek volt a következménye "a NATO féktelen bővítése" és az ukrajnai "puccs" – mondta Szergej Lavrov.

Amerika nem véd meg minket, ha közben a Kelethez dörgölőzünk

(Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Aláhúzta: az európaiak túl sokszor elszalasztották az esélyt arra, hogy partneri kapcsolatot alakítsanak ki Oroszországgal. Ezen változtatni kell, mert így "nem tudjuk felépíteni a közös európai házat" – mondta az orosz külügyminiszter.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A csuti úgy jár mint az egyszeri mutatványos, végül SENKI NMEM LESZ KÍVÁNCSI A PÁVATÁNCÁRA !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@division: Draga Baratom, kapcsolat es kapcsolat kozott oriasi kulonbseg van! Igazad van, joba kell lenni a szomszedokkal - ki az a hulye, aki ellenseg mellett akar elni? - de nem mindegy, hogy milyen szinten.
AMit orban muvel, az seggnyalas, es Magyarorszag folotti uralom atadasa putyinnak.
De egy kiszamithato, jo gazdasagi kapcsolat senkinek sincs ellenere, ahol a felek EGYENLOEK, es nem ALARENDELTEK.

En mindig joban voltam minden szomszedommal mindenhol, ahol laktam az eletemben, de azt a szomszedasszonyt, aki meg akarta mondani a sajat konyhamban, hogy en mit fozzek a csaladomnak, azt azert finoman eltanacsoltam a kornyezetembol, vagyis nekem senki ne mondja meg, hogy mit csinaljak a sajat portamon, amikor oda egy gyufaszalat se adott hozza. (VOLT ilyen szomszedasszonyom, kesobb is nagyon jo viszonyban voltunk, de belatta, hogy nem iranyithat. Kesobb elmondta, hogy neki is lett egy ilyen szomszedja, aki az o dolgaiba akart beleszolni, es csak akkor ertette meg igazan, hogy o mit is tett velem, es a mi peldankbol kiindulva o is lazitott a kapcsolatukon).
Ha most azzal jonnel, hogy akkor Brusszel miert szolhat bele a magyar eletbe, akkor azert elmondom mar most, hogy azert, mert a brusszeli csoporthoz mi csatlakoztunk onkent es dalolva, es mert AZ a szomszed donti a penzt a mi haztartasunkba. A mas kerdes, hogy a konyhaig nem jut el a penz, mert az ajtoban a szigoru apuka minden penzt a sajat zsebebe iranyit, attol meg az a penz IDEJON Brusszelbol. Szoval ok megkerdezhetik a penzukert, hogy mire is koltjuk azt? Es meg most sem teszik ezt eleg szigoruan, meg most is van Elios ugy, meg egy csomo mas, korrupciogyanus uzlet.
karma1
Amerikanak nem celja, hogy barkit megvedjen, van nekik eppen eleg bajuk - ha eddig nem volt, akkor trump mar 3. eve csinal nekik eleg sok szar programot.
Nem vedett meg 1956-ban sem - nyilvan akkor sem konfrontalodhatott volna az oroszokkal a mi vedelmunkben, de most annyi a kulonbseg, hogy trump hallani sem akarna egyetlen magyar immigransrol sem, akik orban elol menekulnenek oda. 56-ban a vilag befogadta a magyar politikai uldozotteket - azota kokemeny gyuloletpolitikaval sikerult elerni azt, hogy kellokeppen utaljak a magyarokat. Erre volt jo orban egesz edigi politikaja - tobbek kozott
Grafix69
Na szabadság bajnoka , lófaszt . Az energia hordozók kitermelésének , ellopásának bajnoka.
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.