Amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, az 0,5-1 százalékkal csökkentené Csehországban a bruttó hazai termék (GDP) növekedését – nyilatkozta Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szombaton a cseh közszolgálati hírtelevíziónak (CT24). A tárcavezető szerint ezt a cseh kormány szakértői számították ki.

"Több változat lehetséges. A nagy probléma természetesen a megállapodás nélküli Brexit esetében merül fel. Számításaink szerint ebben az esetben 0,5-1 százalék közti GDP csökkenés várható"

- mondta Petrícek, aki a müncheni biztonságpolitikai konferencián nyilatkozott a prágai televíziónak.

"Ez aránylag súlyos következmény, ezért bízom abban, hogy az egyik félnek sem érdeke, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozzon az EU-ból"

- jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője.

Ezért félnek a csehek a Brexittől

Tomás Petrícek szerint a megállapodás nélküli Brexit esetében Nagy-Britannia sokat veszítene. "A távozás gyakorlati következményei még súlyosabbak lennének. Franciaországban már most készülnek a végeláthatatlan kamionsorokra, hiszen nem lesznek szabályok, amelyek alapján a kamionokat ellenőrizni tudnák" – mutatott rá a miniszter. Hasonló problémák merülnének fel a légi közlekedésben és más területeken is – tette hozzá.

"Bízom abban, hogy sikerül megtalálni a megoldást" – vélte a politikus a cseh televíziónak nyilatkozva.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.