A lengyelek komoly diplomácia lépésekre szánták el magukat egy izraeli miniszter kijelentése miatt.

Dagad a botrány: nem vesznek részt a lengyelek az izraeli V4-es találkozón

Fotó: MTI

A lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén – jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, "teljességgel megengedhetetleneknek" nevezve az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.

Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter szavait Morawiecki a lengyelellenesség példájának nevezte. Közölte: folyamatos kapcsolatban van a visegrádi partnerekkel.

Ők teljesen megértik lépésünket.

Kac vasárnap – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnök szavait – kijelentette: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". Hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg". Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.

A kijelentés miatt bekérették a varsói külügyminisztériumba hétfőn Izrael varsói nagykövetét is. 

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
Hiányolom a magyar kormány megnyilvánulását az ügyben. Elvárható lenne a szolidaritás vállalása, azzal a Lengyel Országgal amelyik nemcsak, hogy a V4-ek legnagyobb országa, hanem Magyarország régi-régi barátja.
A gerinces lépés az lenne, ha Magyarország, sem venne részt azon a csúcsértekezleten.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkafőző Rézüst
Na végre már, van aki nem nyalja a netánnyahu seggét... :)
kereső
Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek. Hasonló bejelentést tett az izraeli kormány is.
Eladott Ország
Ha már a V4-ek diplomáciai úton elfelejtették valami okból köpcösünket értesíteni legalább a titkosszolgálat tudomást szerzett volna a dologról! Micsoda lazaság ez? Csak megyünk, megyünk és semmit sem intézünk? Miről akart lemaradni saját honában a nagyfőnök?
privatbankar.hu/data/cikk/30/98/13/cikk_309813/netanjahu_orban.jpg
Commenter
Na egyre erősebb a V4-ek. Hol a lengyel-magyar barátság? Most már sem a V4-ekben sem a bértapsolókban nem található... Hogy megyünk így szembe a gaz Nyugattal?
CsipkeRózsa
Monika Koszyńska

"Lengyelország elmúlt évben hatalomra került kormánya arra törekszik, hogy a holokauszt körüli események gyermekeknek történő tanításában a lengyeleket kizárólag hősöknek vagy áldozatoknak mutassák be, akik segítették a gyengéket, jó szomszédságot ápoltak a nemzetiségi kisebbségekkel és gondoskodtak róluk.

Ez azonban a fantázia szüleménye. Egyetlen nemzet sem állíthatja magáról ezt. Mi több, a történészek – köztük főleg lengyelek – dokumentálták, hogy az ország nácik által megszállt területén – elsősorban kisvárosokban és falvakban – lengyelek voltak a pogromok elkövetői. 1941-ben Jedwabne településen felgyújtották a pajtát, ahová 300 zsidó menekült, és mindnyájan benn égtek. Már a háború után 1946-ban Kielce városában 40 zsidó menekült és otthonába visszatérni kívánó holokauszt túlélő lett pogrom áldozata. Utóbbi atrocitás is szerepet játszott abban, hogy a megmaradt zsidók nagy része elhagyta az országot.
Anna Zalewska miniszterasszony azonban televíziós interjúban kijelentette, hogy a pogromokért nem a lengyelek, hanem bizonytalan származású egyének viselik a felelősséget."

Végül is, a lengyel kormánynak sem kell szépíteniük, hiszen ők is közreműködtek.
CsipkeRózsa
@CsipkeRózsa: Itt olvasható:

Lengyelország: vita a történelem-hamisításról és a holokauszt-oktatásáról

www.szombat.org/politika/lengyelorszag-vita-a-tortenelem-hamisitasrol-es-a-holokauszt-oktatasarol

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.