A szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) jelöltje kedden Pozsonyban bejelentette, hogy nem indul a szlovákiai elnökválasztáson. Menyhárt József a felmérések által legerősebbnek tartott ellenzéki jelölt, Robert Mistrík javára lépett vissza.

Az MKP elnöke a párt Országos Tanácsa (OT) által megerősített döntését a "közös felelősségvállalás szükségességével", valamint azzal indokolta, fennáll a veszélye annak, hogy a márciusi államfőválasztás második fordulójába nem jutna "jobboldali, demokratikus" jelölt.

Az MKP politikusa egyúttal felszólította a többi "jobboldali demokratikus" jelöltet, hogy értékeljék át jelöltségükkel kapcsolatos álláspontjukat. A magyar választókat pedig arra kérte, a voksoláskor álljanak ki Robert Mistrík mellett.

Menyhárt József a döntését indokolva a 2004-es államfőválasztás során előállt helyzetet hozta példaként. 2004-ben az államfőválasztás második körébe két azonos térfélen politizáló jelölt, Vladimír Meciar és az azután államfőnek választott Ivan Gasparovic jutott.

"Az akkori jobboldali jelöltek makacssága ahhoz vezetett, hogy Gasparovic lett az államfő" – mutatott rá Menyhárt, aki szerint el kellene kerülni, hogy hasonló helyzet álljon elő.

Szlovákiában március 16-án tartják az ország történetében már ötödik közvetlen államfőválasztás első körét. A voksoláson több mint tíz jelöltre lehet szavazni, ha közülük egyik sem kapja meg a voksok több mint felét, akkor második választási kört tartanak, amelybe a két legeredményesebb jelölt jut tovább.

A közvélemény-kutatások szerint leginkább három jelöltnek lehet esélye bejutni az államfőválasztás második körébe. Ezeknek a jelölteknek az egyike Maros Sefcovic, az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke, aki a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) támogatásával indul.

A felmérések szerint ugyancsak erős jelölt a szlovák liberálisok által támogatott vállalkozó, Robert Mistrík is, akinek a legnagyobb esélye lehet arra, hogy a legtöbb ellenzéki szavazó voksát begyűjtse.

Felmérések eredményei szerint az elnökválasztás második körébe való bejutásra esélye lehet még a legfelsőbb bíróság volt elnökének, Stefan Harabínnak, aki az első Fico-kormány idején (2006-2010) Vladimír Meciar pártjának, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomnak (HZDS) a jelöltjeként az igazságügyi tárcát vezette, és jelenleg is a legfelsőbb bíróság bírája.

Menyhárt keddi sajtótájékoztatóján Mistrík mellett a másik két esélyesnek tartott jelöltet is minősítette. Harabínt a "választás legnagyobb politikai szélhámosának nevezte, Sefcovicról pedig azt mondta: neki az a feladata, hogy kijelölje alkotmánybírónak Robert Ficót.

Menyhárt József a szlovák államfőválasztások történetének második magyar jelöltje volt. Szlovákiában az első magyar államfőjelölt Bárdos Gyula volt, aki a 2014-es államfőválasztáson indult az MKP színeiben. Bárdos az akkori voksoláson jó eredményt ért el, a leadott szavazatok több mint 5 százalékát szerezte meg.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.