Egy japán bíróság arra kötelezte szerdán a katasztrófa sújtotta fukusimai atomerőmű üzemeltetőjét és az államot, hogy fizessen összesen 419 millió jen (1,064 milliárd forint) kártérítést az eset miatt kitelepített 152 felperesnek.

2011. március 11-én hatalmas földrengés és szökőár sújtotta az erőművet, amely után annak környékéről 160 ezer embert kellett biztonságos helyre telepíteni. Harminckétezer ember még mindig nem költözhetett vissza lakhelyére.

A katasztrófával kapcsolatban már több mint 10 ezer kitelepített mintegy 30 pert indított az állam, illetve az erőmű üzemeltetője, a TEPCO energiaipari vállalat ellen, nem feltétlenül együtt vádolva a kettőt.

A most ítélettel zárult perben 175-en követeltek összesen 5,4 milliárd jent (13,7 milliárd forint) kártérítést. Közülük azonban nem mindenkinek ítélt meg kompenzációt a jokohamai bíróság, és aki kap, az is csak a töredékét a követelt összegnek. A TEPCO korábban már fizetett mindegyik mostani felperesnek valamekkora kártérítést.

Az eddig indított mintegy 30 kártérítési perből nyolc esetben fogadta be bíróság a keresetet a TEPCO ellen és hat esetben az állam ellen, és csak egy olyan eset volt, amikor az államnak nem kellett kártérítést fizetnie.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.