Három baloldali aktivista ledöntötte csütörtökre virradóra a Szolidaritás egykori legendás papja, Henryk Jankowski szobrát az észak-lengyelországi Gdansk városában – számol be róla a lengyel média. Jankowski atyát a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap nemrégen pedofíliával vádolta.

A rendőrség letartóztatta az elkövetőket, három 40 év körüli varsói lakost, akik egy balliberális civil szervezet aktivistáit. A szobordöntésről egy ismert lengyel újságíró felvételeket készített. A Twitter közösségi hálón közzétett fényképeken látható, hogy a szobrot kötelek segítségével borították le a földre fektetett gumiabroncsokra. A ledöntött szobor kezébe gyerekfehérneműt adtak, gyerekcipőt és ministránsruhát tettek rá.

Ledöntötték a Szolidaritás papjának szobrát Gdanskban – pedofiliával vádolták meg

Henryk Jankowski egy videófelvételen

Fotó: wikipedia CC BY 3.0

Az aktivisták internetes kiáltványt tettek közzé, amelyben azzal vádolták a katolikus egyházat, hogy nem reagált a lelkész által elkövetett "rossz tettekre".

A szobor még áll

Ledöntötték a Szolidaritás papjának szobrát Gdanskban – pedofiliával vádolták meg

Fotó: wikipedia CC By-SA 3.0/Avi1111

A 2012-ben felállított gdanski emlékművet már többször megbecstelenítették, miután tavaly decemberben a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap riportot közölt, amelyben a 2010-ben elhunyt Jankowskit kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel vádolta meg. Hasonló ügyben még a pap életében, 2003-ban elindítottak ellene egy ügyészségi eljárást, de a rá következő évben megszüntették. A tavalyi év végén a gdanski katolikus egyházmegye újabb vizsgálatot kezdeményezett.

A szobor ledöntése

Fotó: Twitter

A gdanski főpolgármesteri hivatal csütörtökön közleményt adott ki, mely szerint a város közterein "nincs helye Henryk Jankowski lelkész emlékművének". Felidézték: a szobor eltávolítását a városháza már tavaly decemberben kezdeményezte. A dokumentumban egyúttal elítélték a szobor éjjeli ledöntését.

A gdanski önkormányzat élén Aleksandra Dulkiewicz áll, aki kilépett az ellenzéki Polgári Platformból, amikor a január közepén meggyilkolt Pawel Adamowicz főpolgármester választási stábjába lépett be. Adamowicz fiatal korában Jankowski ministránsa volt, de ő is a pap emlékművének eltávolítását támogatta az ügy kipattanása után.

A gdanski városháza döntését a helyi Szolidaritás bírálta, a szakszervezet szerint az emlékmű megrongálása a lengyel társadalom megosztását célozta. A Szolidaritás a jogállamisági elvekre hivatkozva, valamint a Jankowski állítólagos pedofília-ügyében az ártatlanság vélelmével érvelve a szobor visszaállítását követelte. Csütörtök este az onet.pl lengyelországi hírportál közölte: a gdanski városháza megengedte a szobor visszahelyezését. Ennek költségeit az emlékmű létesítése céljából annak idején megalapított egyesültet vállalja.

Az 1936-ban született Henryk Jankowski elsősorban arról ismert, hogy a múlt század nyolcvanas éveitől együttműködött a Szolidaritás szabad szakszervezet vezetésével, különösen Lech Walesa későbbi lengyel elnökkel. A Nyugatra kivándorolt lengyelektől jelentős támogatást kapott, melyet a Szolidaritás aktivistáinak, a kórházaknak továbbított. Hazáért bemutatott miséin tömegek vettek részt.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Ledontottek a Solidarnost szobrott! Milyen Solidarnost? A Vilanyszerelo Lek Valanza ideologia'ja't!
A Prose Bardzo Lengyelek!Tudjuk,hogy kik is ezek a Staraszere'k!Oda mondja'k,a tavolba kikett
nyalnak me'g ma is.
namihami
Mégegy csuhás, akiről kiderült, hogy pedofil? Micsoda meglepetés!
Ropogós, finomhúsú kis ministrànsgyerekek, akik nem mernek szólni, ha a papbácsi az ölébe ülteti őket és "" játszsnak"".
Tisztul az egyház? Na, ne röhögtessenek már! Még mindig gőzerővel próbálkoznak a belső ügyeik eltitkolásával és ha kiderül, akkor az rgyházra hivatkozva, a világ rlől eltit

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok